01:33
13-01-2020

The FIZZ Cobana Rotterdam | Mix van studio’s, tweekamerappartementen en friends-woningen

The FIZZ Cobana in de Rotterdamse wijk Katendrecht is niet alleen mooi, de woontorens bieden ook innovatieve
mogelijkheden voor starters. Waar de Young Professionals nagenoeg overal tussen wal en schip vallen, heeft The FIZZ Cobana voor deze groep een mix van studio’s, tweekamerappartementen en Friends-woningen. Hier kunnen jongeren comfortabel en betaalbaar in de stad te wonen.

Wooncomplex The FIZZ Cobana bevat 375 appartementen, 40 parkeerplaatsen en een grote fietsenstalling. Op de begane grond bevindt zich een commerciële plint. Op de vierde verdieping hebben beide torens een gezamenlijk dakterras met gemeenschappelijke ruimtes en op de tweede, derde en vierde verdieping bevinden zich gezamenlijke daktuinen. De stoere havenarchitectuur verwijst naar de historie van het gebied.

Meerdere partijen

Heijmans was als ontwikkelaar betrokken bij de gebiedsontwikkeling van Katendrecht. International Campus Netherlands introduceerde het community living woonconcept voor dit gebied, inclusief het Friends-concept: gedeelde ruimtes, gecombineerd met het comfort van een eigen huis met keuken en badkamer, geschikt voor stellen, maar ook voor vrienden. De ruimtes variëren van 38 tot 70 m². Architectenbureau Rijnboutt gaf het gebouw de uitstraling van een stoer havengebouw. Uiteindelijk hebben IC Netherlands en Heijmans het Young Professional wooncomplex gerealiseerd. 

Allround

“IC Netherlands is investeerder, ontwikkelaar en beheerder van woningen voor de millennium-generatie”, vertelt George Vogel, projectontwikkelaar van IC Netherlands. “Dat is begonnen met studentenwoningen in de grote studentensteden, automatisch gevolgd door woningen voor Young Professionals; jongeren die hun wooncarrière moeten beginnen. Bij deze projecten zijn wij betrokken vanaf het eerste initiatief tot het moment van oplevering. We formuleren het programma passend bij de locatie en doelgroep, het Programma van Eisen, regelen in veel gevallen de bouwaanvraag, onderzoeken de meest efficiënte bouwmethode en installaties en dragen zorg voor de uiteindelijke realisatie.”

Doelgroep in kaart

“Voor de ontwikkeling van het concept hebben we eerst de doelgroep in kaart gebracht”, vertelt Moreno Monsanto, directeur IC Services van IC Netherlands. “Wat willen Young Professionals? Zij willen comfort, een gunstige ligging ten opzichte van de stedelijke voorzieningen en een prijs waarbij zij een zelfstandig leven kunnen leiden. Dit eenduidige wensenpakket bracht ons op het idee van community-living op deze locatie, bouwen voor mensen in dezelfde levensfase. De combinatie van gezamenlijke faciliteiten en een comfortabel privégedeelte hield de huurprijzen marktconform.”

Maximale prefab fabricage

Na afronding van het vergunningentraject werd The Fizz Cobana binnen twee jaar gerealiseerd. “Dat is snel voor een gebouw van dit formaat”, weet Vogel. “IC Netherlands en Heijmans lieten het hele casco prefabriceren. De meeste bouwtijd zat in het afbouwtraject en het gevelmetselwerk. De woningen zijn bovendien woonklaar opgeleverd. Dat is uniek.” “Cobana past in de skyline van Rotterdam”, besluit Vogel. “Ik vind dit het mooiste gebouw in het portfolio van IC Netherlands. En we spelen in op een behoefte. Op dit moment transformeren we een Rijksmonument aan de Westzeedijk in Rotterdam naar 184 woningen voor Young Professionals.”

Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | IC Netherlands

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Gelijktijdige plaatsing van kozijnen en houtskelet

Bouwtijd verkorten is tegenwoordig het keyword en dat was bij het Cobana-appartementengebouw niet anders. Daarom werkte Facedo voor het leveren en plaatsen van de aluminium kozijnen en gevelelementen nauw samen met de houtskeletbouwleverancier. 

“Het overgrote deel van de kozijnen hebben we in de fabriek van de houtskeletbouwleverancier geïnstalleerd en beglaasd”, vertelt Maikel van Wijk, projectleider van Facedo. “Hierdoor konden bij het optrekken van het gebouw de gevelvullende elementen in één beweging worden gemonteerd. Dat heeft veel tijdwinst opgeleverd. Juist in hoogbouwappartementencomplexen hebben we veel ervaring opgedaan met deze methodiek; we weten hoe we hierop moeten sturen.”

Een extra uitdaging ondervond Facedo op de 17e en 18e verdieping, de ‘kroon’ van het gebouw. Deze werd opgebouwd uit vliesgevels en van de onderliggende verdiepingen gescheiden door een terugliggende incisielaag. Van Wijk: “De realisatie van de kroon heeft veel tijd en energie gevraagd, maar het resultaat mag er zijn.”


Custom made hekwerk versterkt stoere uitstraling FIZZ Cobana

Het hekwerk voor FIZZ Cobana werd geleverd en gemonteerd door Trahecon. Dat betekende ruim 2 km hekwerk, waaronder zo’n 1,5 km plaathekwerk voor de balkons. 

“De architect had een prachtig ontwerp aangeleverd”, vertelt John Loeffen, commercieel manager van Trahecon. “We hebben dit vertaald naar een maakbaar product, uiteraard zonder afbreuk te doen aan het ontwerp. We hebben het geëngineerd, gecontroleerd op de veiligheidsvoorschriften en vervolgens geproduceerd.” Dit resulteerde in fraaie, gezette platen met grote kaders, die de industriële look van Cobana versterken.

“Dit project voelde als een thuiswedstrijd”, vertelt Loeffen dan. “We zijn preferred supplier van Heijmans. Dat houdt in dat we de mensen op de bouwplaats kenden en dat iedereen aan een half woord genoeg had. Dat hielp om de strakke planning te halen en om een mooi eindproduct af te leveren.”

Lees meer over: FIZZ Cobana , rotterdam , Woningbouw

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever

IC Netherlands bv, Amsterdam

Architect

Rijnboutt bv, Amsterdam

Constructeur

IMd Raadgevende ingenieurs, Rotterdam

Uitvoerder

Heijmans Woningbouw, Rotterdam

Installateur

Nieman Raadgevende Ingenieurs, Utrecht

Bouwperiode: 

juni 2017 – augustus 2019