Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
The Ensemble: prefab is the word! 
Meest bijzonder aan The Ensemble is dat zoveel mogelijk wordt gekozen voor prefabricage.

The Ensemble: prefab is the word! 

Aan de Karspeldreef in Amsterdam-Zuidoost verrijst The Ensemble. Dit nieuwbouwproject van 84.000 m² bestaat uit twee beeldbepalende hoogbouwtorens met in totaal 592 huurwoningen, ca. 5.000 m2 maatschappelijke en commerciële ruimtes, ca. 19.000 m² kantoren en een tweelaagse parkeergarage, waarvoor Sanitair-Installatie Hoogendoorn B.V. in opdracht van Bosman Bedrijven alle sanitaire installaties verzorgt. Van de blusinstallatie met brandpomp en brandslanghaspels tot en met de drinkwaterleidingen, rioleringen en sanitaire voorzieningen. Om te voldoen aan de BREEAM-eisen, past de Woerdense installateur waterbesparende kranen, lekdetectie en motorbediende afsluiters toe in de toiletgroepen, die gestuurd worden op aanwezigheid. De retentiedaken worden aangesloten op een hemelwaterafvoersysteem, zodat regenwater op het eigen perceel kan worden vastgehouden en vertraagd kan worden afgevoerd naar het gemeenteriool.

Bijvoorbeeld de vuilwaterafvoeren van de woningen worden prefab aangeleverd aan de betonleverancier, die deze voormonteert en instort in zijn prefab vloerelementen.

Meest bijzonder aan The Ensemble is dat zoveel mogelijk wordt gekozen voor prefabricage, vertelt Mike van den Oudenalder, BIM-modelleur bij Sanitair-Installatie Hoogen­doorn B.V. “Bijvoorbeeld de vuilwater­afvoeren van de woningen worden prefab aangeleverd aan de betonleverancier, die deze voormonteert en instort in zijn prefab vloerelementen. Uitdagend hierbij was vooral om de vuilwaterafvoeren en aansluitpunten op exact de juiste posities te krijgen, rekening houdend met onder andere de luchtslangen, elektravoorzieningen en constructieve wapening.”

Afstemming in BIM

Om alle installatietechnische en constructieve componenten goed af te stemmen, werken alle relevante stakeholders samen in BIM. “Zeker aan het begin van dit project vonden wekelijkse clashsessies plaats”, aldus Van den Oudenalder. “Wij werken het complete installatieontwerp uit in BIM 360. Als realtime overview en communicatiemiddel wordt Dalux gebruikt, waarin half maart al meer dan 1.900 opmerkingen voor aanpassing of optimalisatie stonden. Door deze opmerkingen van tevoren en gezamenlijk op te lossen, worden clashes en faalkosten op de bouw slim ondervangen.”

Hoge bouwsnelheid

De 592 woningen kennen vele indelingen vertelt Michel van der Lingen, Projectleider bij Sanitair-Installatie Hoogendoorn B.V. “Om te garanderen dat de juiste vloerelementen en installatiecomponenten op de juiste posities gemonteerd worden, voorzien wij elk prefab deel van een uniek nummer die correspondeert met de prefab vloerplaat.” Om de bouwsnelheid nog verder te verhogen, worden bovendien de waterleidingen van de woningen geprefabriceerd, vertelt Senior werkvoorbereider Henk-Jan Rijneveld. “Ditzelfde geldt voor de standleidingen. Het sanitair wordt in het kader van duurzaamheid zoveel mogelijk verpakkingsloos en per woning aangeleverd, waarbij bijvoorbeeld de kranen al op de wastafels zitten. Speciale voorraadkasten voorkomen dat onze monteurs voor elk ontbrekend schroefje weer helemaal met de lift naar beneden moeten.”

De juiste gebruiksdruk 

In juli 2023 heeft Sanitair-Installatie Hoogen­doorn B.V. de eerste instortwerkzaamheden verzorgd. “Voor de riolering is gekozen voor de PE Sovent standleidingen van Geberit met PE SuperTube technologie en BottomTurn en BackFlip bochten, waardoor drukschommelingen in de riolering geneutraliseerd worden”, vertelt Rijneveld. “Dit maakt dit systeem bij uitstek geschikt voor hoogbouwprojecten zoals The Ensemble.” Beide torens hebben meerdere drukzones in de drinkwaterinstallatie. “Om te zorgen dat het drinkwater met de juiste gebruiksdruk naar elk aftappunt wordt gepompt, hebben wij uitgebreide berekeningen uitgevoerd.”

Just-in-time

“We zijn op dit moment in gesprek, om de bouwmaterialen zoveel mogelijk buiten werktijd en just-in-time op de bouw aangeleverd te krijgen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een ticketsysteem”, vertelt Van der Lingen. “Opslag in het gebouw moet de bouwlocatie goed bereikbaar houden. Gezamenlijk met Bosman Bedrijven en bouwbedrijf Cordeel hebben wij twee hijscontainers aangeschaft, waardoor we onze prefab delen zo goed en snel mogelijk naar de juiste verdiepingen kunnen vervoeren. Ondertussen blijven alle liften zoveel mogelijk beschikbaar voor het bouwplaatspersoneel.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details