Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Terras aan de Schie: herstructurering met staal en stijl
Een volledig stalen verdieping met houten vloercassettes voor gewichtsbesparing.

Terras aan de Schie: herstructurering met staal en stijl

In het hart van Schiedam staat een pand dat ooit bruiste van bedrijvigheid, maar daarna lange tijd leegstond. Dat is gelukkig verleden tijd, want het gebouw wordt nieuw leven in geblazen. Bart van der Gulik, Eric Ruiter en Bram Dekker vormen het kerntrio van Vic Obdam Staalbouw in het ambitieuze project Terras aan de Schie.

Het vroegere kantoorpand van tien verdiepingen krijgt een volledige make-over. Deze begon met het reduceren van het aantal etages. Die tien werden er zeven. “Dat hebben we gedaan om gewicht te besparen”, vertelt projectleider Van der Gulik. “De oude verdiepingen waren namelijk compleet van beton. Wij hebben er negen nieuwe verdiepingen van staal op gezet. Dit bespaart niet alleen gewicht, maar creëert ook extra ruimte.”

Het gemodelleerde staal op meerdere verdiepingen verwerkt in de 3D-scanning.

Uitdagingen vragen om oplossingen

Elk renovatieproject heeft zo zijn uitdagingen en Terras aan de Schie is geen uitzondering. “We werden tijdens de montage geconfronteerd met het feit dat vloeren niet massief maar met holle ruimtes waren uitgevoerd”, vertelt constructeur Ruiter. “Doordat de vloeren hol waren, konden onze ankers niet geplaatst worden. Door het snelle schakelen van het gehele projectteam, waaronder Van Rossum Raadgevende Ingenieurs en Bolton Renovatie, hebben we hier een goede constructieve oplossing voor gevonden en binnen de bestaande planning gerealiseerd.”

3D-scanning en modelvorming

De sleutel tot het succes van Terras aan de Schie was de inzet van geavanceerde technologieën zoals 3D-scanning. Er werden 3D-rekenpakketten ingezet voor de bepaling van de hoofddraagconstructie en detail-aansluitingen, legt tekenaar Dekker uit. “We hebben alles met het gehele projectteam in 3D uitgewerkt aan de hand van de scanning, waardoor een real-life BIM-model ontstond. Dit versnelt het proces én verbetert de nauwkeurigheid.”

Een structuur die staat als een huis

Vic Obdam staalbouw denkt in het ontwerpstadium graag mee over de uitvoerbaarheid van projecten. “We heten dan wel Vic Obdam ‘Staalbouw’, maar we doen veel meer”, zegt Van der Gulik. “Ook bij Terras aan de Schie hebben we een adviserende rol mogen spelen. Een rol die ons goed past.”

Een duurzame toekomst

Met de transformatie van Terras aan de Schie laat Vic Obdam Staalbouw zien dat uitdagingen in de bouw met creativiteit en expertise omgezet kunnen worden in kansen. Door de inzet van geavanceerde technologieën en nauwe samenwerking heeft het bestaande kantoorpand een nieuwe woonfunctie gekregen, waardoor het pand en haar bewoners nu een duurzame toekomst tegemoet gaan.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?