Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Technisch huzarenstuk van 14 meter hoog

DAANE_fotobuiten_02034_CMYK
Villa Soekasari met de liftschacht met het portaal.

Tekst | Patricia van der Beek

Beeld | Patricia Smits - Van den Beemd Stalen Liftschachten B.V.

13 augustus 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Van schachten met extreme hoogten tot exclusieve bekledingen. Bij gezondheidscentrum Tijd voor Zorg in Dordrecht lag de uitdaging in het realiseren van een naadloze aansluiting op de monumentale gevel. 

Liftschacht met portaal.

Het gezondheidscentrum is eigendom van huisartsenpraktijk Daane & Maduro. Het bevindt zich in de voormalige Villa Soekasari, een gemeentelijk monument met boogramen, trapgevels en gedetailleerd metselwerk. Op de plek waar mr. Herman Otto van der Linden in 1886 dit Indische ontspanningsoord liet bouwen, zijn nu huisartsen, tandartsen, psychologen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners gevestigd. Om al deze diensten voor iedereen toegankelijk te maken, is tegen de gevel van het gebouw een liftschacht geplaatst. Van den Beemd Stalen Liftschachten verzorgde de engineering, productie, levering en montage van de liftschacht. 

Meedenken met liftleverancier

“Vanwege het monumentale karakter had de verbouwing van het pand heel wat voeten in de aarde”, vertelt directeur Gerard van Dijk van Van den Beemd. “Niet alleen voor de opdrachtgever en aannemer, maar ook voor ons. Voor het plaatsen van de liftschacht was bijvoorbeeld toestemming nodig van Welstand. Liftleverancier KONE betrok ons begin 2020 bij het werk om hierin mee te denken.” Van den Beemd staat internationaal bekend als specialist, deskundige partner en professionele uitvoerder van complexe liftschachten. Een jarenlange kennis en ervaring heeft geleid tot een indrukwekkend portfolio, met onder andere projecten als Vitelia in Wanssum, winkelcentrum Basilix in Brussel en Station Rotterdam Noord. 

Het inhijsen van de liftschacht, waarbij de stalen liftput duidelijk zichtbaar is.

Engineeringsvernuft

Over de liftschacht van het gezondheidscentrum zegt Van Dijk: “Zo op het eerste gezicht lijkt het ontwerp niet zo uitdagend. Toch zit er veel engineeringsvernuft in. Dat was onder meer nodig om aan de Welstands­eisen te voldoen. Enerzijds dienden we rekening te houden met de houten fundering, die zo’n twintig centimeter buiten het gebouw uitsteekt. Daar mocht de lift niet op staan. Tegelijkertijd moest de lift zo dicht mogelijk tegen de bestaande gevel geplaatst worden en gelijklopen met de muur, die iets uit het lood staat. Door het toepassen van een stalen liftput en de staalconstructie uit te werken in lijn met de bouwkundige afwijking is dit gelukt. Hierdoor staat de liftschacht exact in lijn met het gebouw. We construeerden de schacht in nauw overleg met KONE, om tot een optimale vorm en afmeting te komen. De positie, vorm en kleur van de liftschacht vormen een eenheid met het pand, zodat de uitstraling van het prachtige monumentale gebouw behouden blijft.”

De 3e verdieping met de oude glas-in-lood lichtstraat. Achterin de lift.

Prefabricage

In september 2020 startte Van den Beemd met de productie van de compacte, veertien meter hoge liftschacht. Van Dijk: “We prefabriceerden vrijwel de gehele schacht op onze eigen productielocatie in Dongen. Omdat we hier onder geconditioneerde omstandigheden produceren, houden we de planning en kwaliteit maximaal onder controle. Op locatie hoefden we de kant-en-klare schacht alleen nog te plaatsen en constructief te bevestigen. Om de opdrachtgever van A tot Z te ontzorgen, namen we de afwerking eveneens voor onze rekening. We plaatsten het voorportaal met automatische deur, maakten de bouwkundige aansluitingen en brachten de dakbedekking en hemelwaterafvoer aan.”

Het licht valt door de lichtstraat de ruimte in van de hal met de trappen (de 1e en 2e verdieping).

Goede samenwerking

In het voorjaar van 2021 is het gezondheidscentrum, en daarmee ook de liftschacht, in gebruik genomen. “In een goede samenwerking met KONE hebben we letterlijk en figuurlijk een passende oplossing geboden voor dit monumentale gebouw”, zegt Van Dijk. “Een technisch huzarenstukje waar we met elkaar trots op mogen zijn.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
  • Z&R

    Z&R

    Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

    Naar website
  • Profiel

    Profiel

    Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

    Naar website
  • I&L

    Instore & Livecomm

    Platform over beurzen, retail & online business

    Naar website
  • I&B

    Installatie & Bouw

    Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

    Naar website
  • GWW

    Grond / Weg / Waterbouw

    Platform over civiele techniek & infrastructuur

    Naar website
  • B&S

    Beton & Staalbouw

    Platform over beton en staal in de bouw

    Naar website
  • Gevelbouw

    Gevelbouw

    Platform over gevels, glas & daken

    Naar website
  • badz

    Bouwen aan de Zorg

    Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

    Naar website
  • mediagroeplogo

    Binnenwerk

    Platform voor de interieurbouwbranche

    Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details