Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Technisch én sociaal: de renovatie van De Werf in Zwijndrecht
De nieuwe vliesgevel, waardoor de buitenkant van de gebouwen weer zo goed als nieuw is.

Technisch én sociaal: de renovatie van De Werf in Zwijndrecht

Langs de Zwijndrechtse oevers van de Oude Maas staat De Werf. De twee woontorens werden eind jaren tachtig gebouwd en konden wel een opknapbeurt gebruiken. Aan de ervaren bouwers van Willems Vastgoedonderhoud de schone taak om De Werf nieuw leven in te blazen.

De oude hoofdentree, voordat het van top tot teen werd aangepakt.

De vakmensen uit Rotterdam trokken in 2023 alles uit de kast om de twee torens met in totaal 45 woningen weer toekomstbestendig te maken. “Woningbouwcorporatie Woonkracht10 had een duidelijke uitvraag voor de renovatiewerkzaamheden”, vertelt Jacco Fioole, werkvoorbereider bij Willems Vastgoedonderhoud. “Van de renovatie van badkamers, keukens en toiletten tot de afwerking van de entree: we hebben het complete complex onder handen genomen.”

Het paradepaardje van dit project is de nieuwe hoofdentree.

Renoveren, herstellen en vervangen

In diverse woningen werden badkamers, toiletten en keukens gerenoveerd. In de één waren alle drie de ruimtes aan vervanging toe en in de ander was enkel een nieuwe keuken voldoende. Daarnaast heeft Willems Vastgoedonderhoud in alle woningen een ClimaRad-systeem geïnstalleerd. Dit mechanische ventilatiesysteem werkt volledig automatisch. Dit scheelt de, veelal oudere, bewoners een hoop moeite. “De gevelkozijnen van de woontorens zijn vervangen voor kunststof varianten”, zegt Fioole. “Ook is het gevelmetselwerk hersteld en is bij het trappenhuis een nieuwe vliesgevel geplaatst, waardoor de buitenkant van de gebouwen weer zo goed als nieuw is.” Het paradepaardje van dit project is de nieuwe hoofd­entree. “Deze ruimte is van top tot teen aangepakt. Van nieuw tegelwerk tot nieuwe kozijnen: je herkent de gloednieuwe entree haast niet meer terug.”

Het paradepaardje van dit project is de nieuwe hoofdentree.

Bijzondere bewoners

De balkonhekken stonden niet op het onderhoudslijstje van de woningcorporatie. Toch kreeg de bewonersvereniging het voor elkaar om ook deze te laten vervangen. “Voorheen waren de balkonhekken voorzien van plexiglas”, vertelt Fioole. “Dat materiaal verweert na lange tijd in de zon. Dat is zonde, want vanaf de balkons hebben de bewoners een prachtig uitzicht op de Oude Maas. Veel bewoners hebben een connectie met de scheepvaart, dus je kunt je voorstellen dat zij nog een beetje extra genieten van dat plaatje.”

De Werf bij oplevering.

De bewoners genieten niet enkel van het eindresultaat, maar waren ook tevreden tijdens de renovatie. “Wij doen bijna al ons werk in bewoonde staat”, zegt Fioole. “Mensen blijven in hun woning wonen terwijl wij daar aan het werk zijn. Gelukkig vonden de bewoners het niet vervelend wanneer wij over de vloer kwamen en maakten we regelmatig samen een praatje. Naast een technisch vak is het dus ook echt een sociaal vak. Wat mij betreft een ideale combinatie.”

Hang de vlag uit

Vlak voor de kerst van 2023 werd het project afgerond. Dat moest natuurlijk gevierd worden! “Woonkracht10 en Willems Vastgoed­onderhoud organiseerden een opleverfeestje”, vertelt Fioole. “Toen merkten we echt hoe blij de bewoners met ons werk waren. Iedere woning kreeg tijdens de renovatie een vlaggenmasthouder bij de nieuwe balkonhekken en bij de oplevering een vlag. Speciaal voor het feestje hadden de meeste bewoners de vlag uitgehangen.”

Vanaf de balkons hebben de bewoners een prachtig uitzicht op de Oude Maas.

“Eén van de bewoners had een speech voor ons voorbereid. Dat was een prachtig verhaal met als boodschap dat zij het jammer vonden dat we weer vertrokken. Ook de bewoners van het complex naast De Werf hadden ons een brief gestuurd als bedankje voor ons harde werk.” Wie weet keert Willems Vastgoedonderhoud dus binnenkort terug naar Zwijndrecht. Over zeven jaar is De Werf zelf in ieder geval weer aan de beurt voor het planmatig onderhoud.

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Woonkracht10
  • Architect en aannemer Willems Vastgoedonderhoud

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details