Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Technieken in het zicht bij Flamco in Almere
Het gebouw is eigendom van GARBE en wordt gebruikt door Flamco en Comap. Daarom werd het zo gebouwd dat het aan ieders eisen voldoet.

Technieken in het zicht bij Flamco in Almere

Na een jaar bouwen leverde bouwbedrijf Aan de Stegge Twello in februari het nieuwe bedrijfspand voor Aalberts hydronic flow control (Flamco en Comap) in Almere op. Flamco en Comap zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren en verkopen van technische producten en systemen op het gebied van verwarming, koeling en solarinstallaties. In het gebouw mochten de technieken dan ook volop gezien worden.

Het nieuwe hoofdkantoor van Aalberts hydronic flow control met de fabriek voor Flamco expansievaten en een magazijn staat op bedrijventerrein Stichtsekant in Almere, direct aan de A27, wat het een goed bereikbare locatie maakt. Deze nieuwe locatie vervangt de fabriek in Bunschoten, de kantoren in Amersfoort en Amsterdam en het magazijn in Zeewolde. Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello engineerde en bouwde het nieuwe gebouw, dat bestaat uit een productieruimte, kantoorruimte en een logistieke ruimte met laad- en loskuil.

Aalberts hydronic flow control voegde de bedrijven Flamco en Comap dit jaar samen.

Plan geoptimaliseerd

“Aan de Stegge Twello is gespecialiseerd in de ontwikkeling en realisatie van bedrijfshuisvesting. In dit geval was onze opdrachtgever een entiteit van GARBE Industrial Real Estate GmbH (hierna GARBE), die het gebouw vervolgens verhuurt aan Flamco. GARBE vond optimalisaties binnen het gebouw erg belangrijk”, zegt Marcel Groothuis, commercieel projectmanager bij Aan de Stegge Twello. Zijn collega Evert van Beek, technisch projectleider, vult hem aan: “Het plan dat er al lag, hebben we geoptimaliseerd. Het pand bestaat uit een staalconstructie met stalen sandwichpanelen, een staaldak en PVC dakbedekking. De betonvloer ligt op circa 8.000 prefab betonnen heipalen. We hebben gekozen voor duurzame materialen en installaties.”

Gebouw als showroom

Het nieuwe hoofdkantoor van Aalberts hydronic flow control ontving een BREEAM ‘Outstanding’ certificaat voor het kantoor en is daarmee één van de meest duurzame kantoorgebouwen van Nederland. Dit is natuurlijk een mooi compliment voor een producent van energie-efficiënte oplossingen. Aan de Stegge Twello was tijdens de bouw verantwoordelijk voor de uitvoering en bewijslast. Het bedrijf heeft BREEAM-experts in dienst die daarvoor opgeleid en gecertificeerd zijn.     

Aalberts hydronic flow control voegde de bedrijven Flamco en Comap dit jaar samen.

Normaal gesproken worden technische systemen in nieuwbouw netjes weggewerkt achter muren en plafonds, maar niet bij Flamco in Almere. De techniek is bewust in het zicht geplaatst, zodat het bedrijf zijn eigen producten en toepassingen op een mooie manier kan presenteren. Van Beek: “Zodra je binnenkomt in het kantoorgedeelte zie je de installatie die het gebouw verwarmt en koelt. Zo zie je meteen wat Flamco doet en is het een mooie showroom geworden.”

Coronaperikelen

In mei trekt Flamco in het nieuwe gebouw. Een project van meer dan een jaar is daarmee afgerond en het projectteam van Aan de Stegge Twello kijkt met een positief gevoel hierop terug. “We hebben wel druk gevoeld op de planning door corona, want de staalfabrieken in Frankrijk en Luxemburg waren vorig jaar in april en mei dicht. Daardoor kregen we uitval in de levering van staal en liepen we vier weken vertraging op. Vervolgens kregen we in februari te maken met sneeuwval, net op het moment dat we aan het bestraten waren. Gelukkig werd hierop flexibel ingespeeld en hebben we hierdoor geen vertraging meer opgelopen”, aldus Groothuis.

Het gebouw bevat een logistieke ruimte met laad- en loskuil.

Multifunctioneel op maat

Het resultaat is een hoogwaardig en duurzaam complex dat ook voldoet aan de eisen van GARBE en Flamco. Hoewel de één een multifunctioneel gebouw wenste en de ander maatwerk, is het project naar tevredenheid van beide partijen verlopen, vertelt Van Beek. “We hebben gekozen voor reguliere hoogtes en een marktconforme vloerbelasting, maar hebben ook voorzieningen getroffen voor de productiemachines van Flamco, zoals putten en funderingen in de vloer. Nu is alles uitgevoerd naar ieders wens.”    

Veelzijdig grondwerk voor Flamco in Almere

Het grondwerk bij Flamco in Almere werd uitgevoerd door De Waard Grondverzet bv. De werkzaamheden bestonden uit het bouwkundig grondwerk, de terreininrichting, de riolering en de verharding. Dit alles werd gedaan in opdracht van bouwbedrijf Aan de Stegge Twello, waarmee het bedrijf al jarenlang op een prettige manier samenwerkt.

“We proberen altijd zo veel mogelijk materialen te hergebruiken in de grond-, weg- en waterbouw”, vertelt Stefan de Kluijver van De Waard. “Onder de hal ligt bijvoorbeeld verhardingsmateriaal dat afkomstig is van werkzaamheden die wij hebben uitgevoerd aan de A6 in Almere. Zo proberen we zo veel mogelijk circulair te werken.”

Vanaf het begin van het project tot aan het einde was De Waard betrokken bij de werkzaamheden. Zo heeft zij het verhardingsmateriaal aangebracht, zodat de heipalen voor de hal aangebracht konden worden. Vervolgens groef ze ongeveer een kilometer aan funderingssleuven uit en profileerde ze alle puinbanen, zodat de betonvloer en de laadkuil gestort konden worden. “Dat ging om ruim 31.000 m2”, weet De Kluijver. “Aan het einde van het project heeft De Waard bijna 13.000 m2 straatwerk aangelegd en de keerwanden van 2,5 meter hoog geplaatst op de erfgrens. Deze vormen een nette afscheiding tussen het terrein van Flamco en de gemeente.”

Duurzame en innovatieve betonafwerking

NGCM levert producten voor betonafwerking die milieuvriendelijk zijn en snel en eenvoudig verwerkt kunnen worden. Zij streeft ernaar efficiënter om te gaan met kostbare fossiele grondstoffen en ontwikkelt daarom duurzame oplossingen voor de bouw. De nabehandelingsproducten worden ontwikkeld in samenwerking met onder meer de TU Delft.

Bij de nieuwbouw voor Flamco leverde NGCM Delft Green® Curing Compound; een nabehandeling om het beton harder en kwalitatief beter te maken met als gevolg een langere levensduur. Indien men geen of onvoldoende Curing Compound aanbrengt, ontstaan er scheuren en zeer poreuze zones. 

Het was voor Aan de Stegge Twello een bewuste keuze om voor NGCM te kiezen, want geen enkele andere leverancier kan dit soort hoogwaardige producten leveren, die ook nog eens duurzaam zijn voor mens en milieu. “Onze nabewerking is gebaseerd op klei en zeewier. Beide ingrediënten kun je zelfs consumeren, al zou ik dat niet doen in verband met de smaak”, zegt directeur Henkjan Gilbers.

Dankzij de biologische producten van NGCM optimaliseer je de hydratatie van het beton. Zelfs bij het storten tijdens warm weer is er een oplossing. Het bedrijf ontwikkelde de applicatiemethode zelf, waardoor het kan garanderen dat de Delft Green® producten op de juiste manier worden toegepast. Gilbers: “De wet Kwaliteitsborging voor het bouwen gaat in 2022 in en geeft aan dat je als aannemer moet kunnen aantonen dat je de materialen op de juiste manieren toepast. Met onze producten kan dat nu al.”

Bouwinfo

Hoofdaannemer 
Aan de Stegge, Twello

Bouwmanager 
Synquis, Huissen

Ontwerpende constructeur 
Pieters Bouwtechniek, Utrecht

Engineerend constructeur 
JVZ Ingenieurs, Deventer

E- en W-installatie 
Batenburg Installatietechniek, Twello

Sprinklerinstallatie 
Fire Stop Holland, Vriezenveen

Grondwerk 
De Waard, Zeewolde

Bouwperiode 
maart 2020 – februari 2021

BVO 
33.981 m2

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details