Wereldmuseum Rotterdam was slechts een schim van wat het ooit geweest was. Alleen een grondige renovatie van het gebouw en het terugbrengen van alle museale functies konden de sluiting vermijden. De gemeente Rotterdam en het Wereldmuseum namen het voortouw om het monumentale gebouw grondig te renoveren en een eigentijds museum te realiseren, dat een actieve en verbindende cultureel-maatschappelijke rol in de stad vervult. John Sijmonsbergen, plaatsvervangend directeur én drijvende kracht achter het project, vertelt over verleden, heden en toekomst.
Door de problemen met de luchtvochtigheid moest een deel van het interieur vernieuwd worden.
De bezoekers behouden nu ook overal het zicht naar buiten en het contact met de omgeving.
Het monumentale gebouw van het Wereldmuseum Rotterdam, opgetrokken in opdracht van Prins Hendrik, is sinds 1885 eigendom van de gemeente Rotterdam. Alhoewel dit rijksmonument aan de Willemskade 25 met de prachtige balzaal en het zicht op de Maas geweldige troeven in handen had, vertoonde het als museum toch heel wat beperkingen. In verschillende fasen werden heel wat verbouwingen uitgevoerd om de werking te optimaliseren: een extra verdieping, de integratie van twee aanpalende panden als museum- en kantoorruimte en een doos-in-doos-concept. Maar het Wereldmuseum raakte in verval. Op de begane grond kwam een eigen sterrenrestaurant en het commerciële aspect nam de bovenhand. Het museum was nog slechts decor en uiteindelijk werd de collectie zelfs bijna te koop gezet. Bovendien vertoonde het interieur ook veel schade door een slechte regeling van luchtvochtigheid en warmte. Er waren slechts twee opties op deze locatie: renoveren of sluiten.
Sinds mei 2017 werkt het Wereldmuseum Rotterdam samen met het Nationaal Museum van Wereldculturen. Samen met de gemeente Rotterdam werkten zij een compleet plan uit om het museum op enkele jaren tijd in zijn oude glorie te herstellen en een perfecte symbiose tussen het monumentale gebouw en het succesvol runnen van een museum te creëren. De gevel werd in de originele kleuren herwerkt en de kozijnen werden vernieuwd. De doos-in-doos-constructie werd volledig afgebroken, waardoor veel details van het gebouw weer terugkwamen en het restaurant maakte plaats voor een museumcafé en -winkel. De beschikbare ruimte werd ook veel efficiënter ingericht. De tentoonstellingen zullen per verdieping ingedeeld worden en bezoekers bereiken de gewenste locatie via één centrale monumentale trap of een lift. Raampartijen en deuren zorgen voor het nodige contact met de omgeving. Verder was ook de klimaatinstallatie aan vervanging toe en door de problemen met de luchtvochtigheid moest een deel van het interieur vernieuwd worden.
De bestaande doos-in-doos-constructie die u hier ziet, werd volledig afgebroken. Het sterrenrestaurant moest plaats maken voor een museumcafé en -winkel en ook het legendarische Kindermuseum keert terug.
De werken komen stilaan in de eindfase. Begin juli wordt het legendarische Kindermuseum als onderdeel van het Wereldmuseum opnieuw geopend. In het najaar worden de eerste en tweede verdieping in gebruik genomen en vanaf medio 2020 kan op de derde verdieping de Rotterdamse collectie opnieuw bewonderd worden. Het nieuwe Wereldmuseum wil echter ook een actieve en verbindende cultureel-maatschappelijke rol in de stad gaan vervullen. Actuele tentoonstellingsonderwerpen en maatschappelijke en educatieve activiteiten binnen en buiten het museum – Hip Hop, Gender en Koloniaal Erfgoed – moeten daarbij helpen. Wereldmuseum Rotterdam moet zo een eigentijds museum over én voor mensen worden.