Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jaarboek

Succesvol en verantwoord investeren in vastgoedonderhoud

Resedastraat_01
Recent heeft Willems Vastgoedonderhoud 40 wooneenheden op de Resedastraat in Leiden bouwkundig en energetisch verbeterd.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Willems Vastgoedonderhoud

25 november 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Hoe borgt u de verhuurbaarheid van uw woningvoorraad op lange termijn? Hoe houdt u zekerheid over de kwaliteit en kosten van onderhoud? En hoe verbetert u de functionaliteit en energieprestaties van uw woningbezit? Willems Vastgoedonderhoud heeft het antwoord!

Planmatig onderhoud

Als betrouwbare en betrokken full-service onderhoudspartner verzorgt Willems Vastgoedonder­houd zowel planmatig als bouwkundig en energetisch onderhoud, in opdracht van woning­cor­po­raties in de regio Zuid-Holland. Met Tim, Sander en Sjors Willems staat de derde generatie aan het roer van het familiebedrijf, dat dit jaar haar 85-jarig jubileum viert. “Willems Vastgoedonderhoud gaat voor hechte en langdurige klantrelaties”, vertelt Directeur Planmatig Onderhoud Tim Willems. “Betrokkenheid en kwaliteit staan in al onze activiteiten centraal. Zo werken we waar mogelijk volgens de Resultaatgericht Samenwerken (RGS) methodiek. Tot het planmatig onderhoud behoort met name het in stand houden van de buitengevel. Hierbij voeren onze onderhoudsmedewerkers om de 7 á 8 jaar en geheel naar behoefte timmerwerk, voegwerk, glaswerk en schilderwerk uit. Tijdens dit natuurlijke onderhoudsmoment kijken we bovendien actief naar welke energetische maatregelen mogelijk en wenselijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de toepassing van isolatieglas, het (na)isoleren van gevels en vloeren en ander ‘laaghangend fruit’, waardoor woningen esthetisch en energetisch verbeteren, terwijl overlast voor bewoners tot een minimum beperkt blijft. Binnen onze organisatie noemen wij dit Planmatig Onderhoud Plus.”

Een mooi referentieproject voor Planmatig Onderhoud Plus is de Wilbertoord in Rotterdam-IJsselmonde. In opdracht van Woonbron heeft Willems Vastgoedonderhoud recent twee woonblokken met in totaal 56 woningen uit de jaren ’70 klaargemaakt voor een duurzame toekomst. “De woningen zijn van het gas af gehaald en worden aangesloten op het warmtenet, waarvoor wij de bouwkundige randvoorwaarden hebben gemaakt”, vertelt Tim Willems. “Zo hebben wij het bestaande glas vervangen door HR++ glas, een deel van de puien vervangen door geïsoleerde panelen en alle kelderplafonds geïsoleerd. Ook hebben wij schilder- en voegwerk uitgevoerd aan de gevels, houtrot hersteld, brandwerende maatregelen getroffen in de portieken en het bestaande ketelhuis aangepast. Last-but-not-least hebben wij de woningen zodanig aangepast, dat elektrisch koken mogelijk werd.”

Een mooi referentieproject voor Planmatig Onderhoud Plus is de Wilbertoord in Rotterdam-IJsselmonde. In opdracht van Woonbron heeft Willems Vastgoedonderhoud recent twee woonblokken met in totaal 56 woningen uit de jaren ’70 klaargemaakt voor een duurzame toekomst. (Beeld: MNOBEL)

Bouwkundig en energetisch onderhoud

Ook woningcorporaties die een stap verder willen gaan dan planmatig onderhoud, kunnen bij Willems Vastgoedonderhoud terecht. Op zelfstandige momenten verzorgt de onderhoudspartner namelijk ook graag grootschalig bouwkundig en energetisch onderhoud op projectniveau. Bijvoorbeeld wanneer een complete wijk naar een hoger energielabel gebracht moet worden. “Het grote voordeel van Willems Vastgoedonderhoud is dat we alle onderhoudsdisciplines in eigen huis hebben”, benadrukt Directeur Bouwkundig/Energetisch Onderhoud Sander Willems. “Communicatie, projectontwikkeling, realisatie en beheer verlopen daardoor zeer efficiënt. Bovendien hebben we nadrukkelijk oog voor het onderhoud op lange termijn. We zijn heel sterk in bewonerscommunicatie, waardoor onze projecten breed gedragen worden.”

Per project en op basis van de ambities van de woningcorporatie werkt Willems Vastgoedonderhoud diverse scenario’s uit. “Bijvoorbeeld in combinatie met voorzieningen voor warmtenetten (stadswarmte), groen gas (biogas) of all-electric wonen”, vertelt Sander Willems. “Maar ook het transitiegereed maken van woningen behoort tot onze mogelijkheden, evenals de montage van PV-panelen. In onze projecten gaan we steevast uit van de Trias Energetica; een driestappenstrategie waarbij we eerst de energievraag van de woning beperken, door goed te isoleren. Vervolgens wordt de energievraag die overblijft zo duurzaam mogelijk ingevuld.”

No-regret

Ongeacht of het gaat om planmatig, bouwkundig of energetisch onderhoud: Willems Vastgoedonderhoud gaat altijd voor een no-regret aanpak, benadrukt Tim Willems. “Bijvoorbeeld wanneer een nieuw dak wordt geplaatst, wordt al voldoende dakoverstek gecreëerd voor mogelijke buitengevelisolatie in de toekomst. Bovendien kijken we graag integraal naar vastgoedprojecten: waar liggen de echte behoeftes? En wat kan uitgesteld worden? Hierdoor worden onnodige (her)investeringen voorkomen.”

Recent heeft Willems Vastgoedonderhoud 40 woon­­een­heden op de Resedastraat in Leiden bouwkundig en energetisch verbeterd. “In opdracht van Ons Doel en binnen samenwerkingsverband Ons Onderhoud (Smits Vastgoedzorg en Aannemersbedrijf van der Helm) hebben wij zowel de kozijnen, ramen en voordeuren als badkamers, keukens en toiletten vervangen. Bovendien zijn alle daken vervangen en geïsoleerd. Oude pannen zijn zorgvuldig gesorteerd en aangevuld voor hergebruik, waarmee we een mooie bijdrage leveren aan de circulair bouwen gedachte”, aldus Sander Willems. “Omdat door de isolerende maatregelen meer druk op het binnenklimaat komt te staan, hebben we tevens een CO2-gestuurd ventilatiesysteem voorzien. Zowel in de ontwerp- als uitvoeringsfase hebben we de oude ontwerptekeningen van de architect als uitgangspunt genomen. Hierdoor beschikkend de woningen – die zijn aangeduid als beschermd stadsgezicht – weer over hun oorspronkelijke jaren ’20 uitstraling. Tegelijkertijd voldoen ze aan alle eisen van deze tijd.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Stedenbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details