Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De Fixscreen Minimal CW50 van Renson werd naadloos geïntegreerd in de buitengevel.

Subtiel geïntegreerde zonwering voorkomt oververhitting van nieuw bankkantoor

Visibiliteit is cruciaal voor een bankkantoor als nieuwe thuis voor twee gefusioneerde Crelan-vestigingen uit Roeselare. Met de nieuwe Fixscreen Minimal CW50 zonwering van Renson, die perfect geïntegreerd is op de vliesgevel langs de straatkant, wordt dit extra benadrukt.

​Een minimalistisch en functioneel gebouw dat voldoet aan alle noden van een modern bank- en verzekeringskantoor: dat was de wens van de bouwheer. Grote glaspartijen en een openlandschapskantoor waren hier dan ook een evidente voorwaarde voor de architect, die uitging van een langwerpige balk als vormgeving voor deze nieuwbouw. “Maar dan wel eentje die op een sokkel geplaatst is, met een rondlopend kader in de voorgevel als sober accent”, verduidelijkt architect Corneel Schepens (architectenbureau Schepens BV). “Bovendien springen de raampartijen in ten opzichte van de voorgevel en werden zowel de trappen als toegangshelling in de sokkel verwerkt.” Glazen wanden centraal in het gebouw behouden het maximale doorzicht maar scheiden tegelijk toch de publieke zone functioneel af van het landschaps­kantoor en de besprekingsruimtes.

Met alle onderdelen in dezelfde kleur en zonder zichtbare schroeven vormt de zonwering één esthetisch geheel in harmonie met de architectuur.

Ideaal voor slanke raamprofielen

Voor de Fixscreen Minimal CW50 doekzonwering van Renson werd dit een pilot­project. De minimalistische, windvaste zonwering werd speciaal ontwikkeld voor vliesgevels als deze. De koppelgeleiders zijn daarom net zo breed (50 mm) als de profielen van de vliesgevel. 

“Dankzij dit nieuwe type doekzonwering konden we toch kiezen voor slanke gordijngevelprofielen”, aldus de architect. Bovendien zitten zowel de smalle zijgeleiders als de compacte doekkasten van de zonwering volledig weggewerkt in de gevel, wat de detaillering uiteindelijk alleen maar ten goede komt. Met alle onderdelen in dezelfde kleur en zonder zichtbare schroeven vormt de zonwering één esthetisch geheel in harmonie met de architectuur.

Subtiel geïntegreerde buffer tegen felle zon

De Fixscreen Minimal CW50 van Renson werd dus naadloos geïntegreerd in de buitengevel. En dus valt die zonwering eigenlijk nauwelijks op. Zelfs met de screens neergelaten, vormt alles één mooi geheel. Tegelijkertijd wordt de zon toch tegengehouden, daar waar dat het meest efficiënt is om oververhitting binnen te voorkomen: nog voor die het glas kan bereiken. Toch was het vooral het negatieve effect van een laagstaande of felle zon (met reflectie op de computerschermen en op de witte bureaus als gevolg), dat de bouwheer voor doekzonwering deed kiezen. Dat die oplossing geen afbreuk hoeft te doen aan het strakke ontwerp van dit kantoor, is daarbij uiteraard mooi meegenomen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details