Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Studioninedots presenteert urban activator Black Swan

Studioninedots presenteert urban activator Black Swan

Studioninedots presenteert Black Swan, de uitkomst van een studie naar de geleidelijke transitie van bedrijventerrein Overamstel naar een karakteristiek, gemengd stuk Amsterdam. Overal in Nederland worden monofunctionele industrieterreinen aangewezen als potentiële verdichtingslocaties. In de daar vaak aanwezige overmaat aan ruimte kan met locatie-specifieke interventies een stedelijke dichtheid en nieuw programma worden gerealiseerd. Met Black Swan introduceren we een ontwerp én een strategie om in een actief blijvend werkgebied gedoseerd woningen en voorzieningen toe te voegen. Black Swan is een medium-rise toren waarin kan worden gewerkt en gewoond; de basis ervan is bestemd voor werkruimtes, horeca en cultuur. Op straatniveau gaat Black Swan met het bestaande Gebouw B van de naastgelegen Kauwgomballenfabriek een sociale en energetische relatie aan. De hier pionierende bewoners en gebruikers ontfermen zich collectief over de ruimtes binnen en rond Black Swan.

Dicht en divers
Amstelkwartier verstedelijkt in hoog tempo. Ook voor deelgebied Overamstel wordt de status van stadse wijk geambieerd en daarvoor dient het gebied met meer mensen en met meer menselijke maat te worden verrijkt. De studie spitste zich dan ook toe op de verdichting van Overamstel met woningen en voorzieningen. Daartoe behouden we de omvangrijke bedrijfsgebouwen en omarmen de overmaat aan verkeersruimte. Daartussen positioneren we hogere gebouwen met een kleine footprint – zoals Black Swan. Rond deze nieuwbouw ontstaan overzichtelijke en intieme stedelijke ruimtes die de interactie tussen gebruikers en bewoners faciliteren en zo aan levendigheid en publieke betekenis winnen.

Symbiose
Black Swan en Gebouw B van de Kauwgomballenfabriek raken elkaar, sterker nog: het stoere, industriële karakter van de loods loopt over in de plint van de nieuwbouw. Daar biedt gevarieerd programma overdag en ’s avonds levendigheid en creëert het een geleidelijke overgang van openbaar naar privé. De plint van black Swan is dubbelhoog en transparant om extraverte functies te faciliteren. Het dak van de plint wordt benut voor een daktuin, op een hoogte die relaties met de straat toelaat. De verdiepingen daarboven zijn naar keuze te gebruiken voor wonen of werken. De grid-constructie die Arup ontwierp maakt de vloeren vrij indeelbaar. Het beeldbepalende exo-skelet is van metaal; de daarop gebaseerde gevel van ruw afgewerkt, zwart beton.

Overamstel in progress
De ambitie van de verstedelijking van Overamstel is vastgelegd in een Visiedocument van de Gemeente Amsterdam. Lingotto Ontwikkeling, gebruiker van de Kauwgomballenfabriek, en Studioninedots studeerden op de verstedelijking van het complex en namen daarop het initiatief voor het project Black Swan. De uitgangspunten van dat project zijn eveneens terug te vinden in de concept-Ontwikkelvisie voor Kauwgomballenkwartier/Bedrijventerrein Overamstel die de Gemeente Amsterdam in december 2018 publiceerde.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details