00:53
31-01-2020

Student Experience International, Amsterdam | Volledig self-supporting cascobouw

De volledige cascobetonbouw van de Student Experience International is ondergebracht bij Van Muijen Betonbouw. “Onder coördinatie van hoofdaannemer Pleijsier Bouw zijn wij volledig self-supporting met een eigen uitvoeringsteam”, zegt werkvoorbereider Ton Muurman.

De Student Experience telt ruim 600 studentenwoningen. Het betoncasco, waaronder de kelder en beganegrondverdieping met diverse voorzieningen, wordt deels in het werk gestort (betonwanden/breedplaatvloeren) en gecombineerd met prefab kolommen. Vanaf de eerste verdieping wordt getunneld. Muurman, in november bezig met de vierde tunnelbouwlaag: “Wij realiseren een verdieping in maximaal zestien stortdagen, met gebruik van vier tunnelbekistingen. De woningbeuken zijn langer dan de tunnels; daarom is gekozen om de tunnelbekistingen met de kraan voor de eerste stortdag op hun plek te hijsen en vervolgens, na de stortingswerkzaamheden, met een lier door te schuiven om een woningbeuk te volmaken.”

Uitdagend zijn de elementen die niet getunneld kunnen worden, zoals de prefab trappenhuizen en aansluitingen. “Nadat de tunnels voorbij deze posities zijn, dienen deze beuken voorzien te worden van prefab beton en te worden ondersteund met stempels, onderslagen en breedplaatvloeren. Deze vloeren moeten gestort zijn vóórdat de tunnels van de volgende verdieping weer op dezelfde posities komen, want de tunnelstroom die doorgaat is bepalend voor de planning. Wij hebben met Pleijsier Bouw al een Student Experience-vestiging gebouwd in Amsterdam-Noord. De wisselwerking, onder meer op het gebied van detailengineering en logistieke samenwerking, is hier verder geperfectioneerd. Wij zijn gewend dat dergelijke opdrachten veel voorbereidingstijd vergen. De kracht van Van Muijen Betonbouw is dat wij volledig self-supporting zijn in de uitvoering, met een eigen uitvoeringsteam. Hoe meer repetitie, des te hoger het tempo. In februari 2020 hopen wij klaar te zijn.”    

Tekst | Jan-Kees Verschuure

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Integrale dienstverlening

Onderdeel van het gereedmaken van de Minervahaven voor de bouw van de nieuwe Student Experience-vestiging te Amsterdam, was het saneren van de gedempte insteekhavens. Econsultancy levert daarvoor een integrale dienstverlening. “Als adviseur van het Havenbedrijf Amsterdam voor de bodemsanering en als aannemer voor het bouw- en woonrijp maken van het terrein”, vertelt integraal projectleider Leendert Lau.

Het bouwterrein moest worden gesaneerd vanwege de aanwezigheid van verontreinigde grond. Voor de onttrekking van het grondwater moest een oplossing worden gevonden. “Via een aangelegde diepdrainage werd het grondwater onttrokken en na zuivering geloosd op het riool.” De bodemsanering duurde tot september 2018, waarbij ook obstakels als oude beschoeiingen en heipalen werden verwijderd. In de periode januari – mei 2019 is het terrein vervolgens bouwrijp gemaakt. “De bouwplanning heeft hierbij geen dag vertraging opgelopen.” Vanaf maart 2020 pakt Econsultancy Integrale Dienstverlening het woonrijp maken van de inmiddels bebouwde kavel verder op. “Onze integrale dienstverlening omvat een zeer breed spectrum: van advies tot en met oplevering van het project.”

Stedenbouw partners