Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Strak, modern en vooral duurzaam
In de gevel van het duurzame gebouw werd FSC-gecertificeerd hout gecombineerd met een vlakke gevelsteen.

Strak, modern en vooral duurzaam

Er is plaats voor vier huisartsenparktijken, een apotheek, een consultatiebureau, fysiotherapie en nog meer zorgverleners. Hoofdaannemer voor dit moderne en duurzame gebouw was Henselmans Bouw & Ontwikkeling.

Built by De Wildt is een bekende van Henselmans Bouw & Ontwikkeling. Het bedrijf werkte al vaker voor deze opdrachtgever en werd nu gevraagd voor het bouwkundige gedeelte. De aannemer leverde het gebouw casco, wind- en waterdicht op. Jochem Hoogland van Henselmans vertelt: “Built by De Wildt realiseert panden voor gezondheidscentra en huisartsenpraktijken. Hiervoor zoekt zij een aannemer die het kan realiseren; de afbouw van het interieur doet zij vaak zelf. Ook bij Medisch Centrum Zonnestein heeft zij de afbouw zelf gerealiseerd, met aannemers waarmee zij vaker samenwerkt. Zo houdt Built by De Wildt de regie over zowel de ruwbouw als de afbouw.”

Duurzamer dan vereist

Een zeer belangrijk thema bij de bouw van het medisch centrum was duurzaamheid. Zo belangrijk zelfs, dat het pand 30% duurzamer werd dan de wetgeving vereist. Dit werd behaald door gebruik te maken van hoogwaardige isolatiematerialen, LED-verlichting door het gehele pand en een warmtepomp. Het gebouw is dan ook volledig gasloos. Maar liefst 92 zonnepanelen zorgen voor het opwekken van elektriciteit. Bovendien ligt er sedum op het dak, dat regenwater opvangt en zorgt voor een extra isolatielaag.

Ook de materialen waaruit het gebouw bestaat, staan in het teken van duurzaamheid. Zo kan het staal uit de staalconstructie hergebruikt worden, mocht het pand in de toekomst gesloopt worden. Voor de gevel is gekozen voor een combinatie van FSC-gecertificeerd hout en betonstenen. Het gaat om een zware, vlakke gevelsteen die stootvoegloos is verwerkt voor een strak geheel. De aluminium kozijnen werden voorzien van triple beglazing.

De aluminium kozijnen werden voorzien van triple beglazing.

Overlast voorkomen

Op 6 februari 2020 werd het startsein voor de bouw gegeven. In november 2020 werd het gebouw opgeleverd. Begin januari 2021 was een feestelijke opening gepland, maar die moest aangepast worden door de coronamaatregelen. De trots over het gebouw en de samenwerking is er niet minder om. “De contacten met Built by De Wildt lopen altijd goed, ook nu”, blikt Hoogland terug. “De onderaannemers waarmee we hebben samengewerkt, zijn partijen die we al jarenlang kennen. Dat verliep uitstekend.” Toch waren er wel enkele uitdagingen bij het tot stand brengen van het twee verdiepingen tellende gebouw. Hoogland: “Het was een ruime bouwplaats, redelijk in het centrum van Amstelveen. We hadden richtlijnen gekregen voor de aanvoer van bouwmateriaal, omdat er veel schoolgaande kinderen in de omgeving wonen. We moesten materialen dus op gezette tijden aanvoeren om zo overlast te voorkomen. Dat heeft echter geen problemen opgeleverd en we hebben op tijd kunnen opleveren.”

Het uiteindelijke resultaat is een medisch centrum met een oppervlakte van 1.824 m² en twee verdiepingen. Buiten kwamen 35 parkeerplaatsen. Het werd een modern, strak en vooral duurzaam gebouw dat nog jarenlang kan dienen als standplaats voor diverse medische hulpverleners. Kortom: een centrum voor de gezondheid van mens én milieu.

Bouwinfo

Opdrachtgever Medisch Centrum Zonnestein, Amstelveen
Projectmanagement Built by De Wildt, Sint Michielsgestel
Architect Van Boven Architecten
Hoofdaannemer Henselmans Bouw & Ontwikkeling
Constructeur Advies- & Ingenieursbureau van de Laar
Projectcoördinator Helm Bouwregie
Gevelstenen MBI Steenmeesters
Houten gevelbekleding Foreco
Klimaatinstallaties BLR-Bimon, Montfoort
BVO 1.824 m²
Inhoud 6.800 m³

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details