Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Strak en fris van buiten,  warm en comfortabel van binnen

Strak en fris van buiten, warm en comfortabel van binnen

Het voormalige onderkomen van het Driestar College aan de Clematislaan in Gouda begint, na zo’n vijf jaar leegstand, aan een tweede leven. Het naoorlogse schoolgebouw is getransformeerd tot een toekomstbestendig kinderdagcentrum en een school voor speciaal onderwijs. Mede dankzij het buitengevelisolatiesysteem kan het gebouw weer jaren mee. Esthetisch én energetisch.

Kleur- en niveauverschillen in het nieuwbouwdeel.

Het gebouw bestond oorspronkelijk uit een meerlaags hoofdvolume en een aangrenzende, éénlaagse laagbouw. Het hoofdvolume is gerevitaliseerd en biedt straks onderdak aan de veertien groepen van het Speciaal Basis Onderwijs en het Speciaal Voortgezet Onderwijs van De Ark. Het laagbouwdeel is vervangen door een compacte tweelaagse nieuwbouw. Dit gedeelte is bestemd voor acht groepsruimtes van zorgorganisatie Gemiva, waar kinderen met een beperking dagbesteding krijgen. 

Duurzaam en gezond

Architectenbureau KOW maakte het ontwerp voor de transformatie van het gebouw. De jaren zeventig look maakte plaats voor een heldere, frisse uitstraling met witte en lichtgrijs gestucte gevels en warmgrijze aluminium kozijnen. Het blauw van De Ark en het oranje van Gemiva komen terug in de panelen tussen de penanten. Het duurzame, gezonde karakter van het gebouw is niet alleen te danken aan de hoogwaardige installaties, maar vooral ook aan de aandacht voor de thermische schil door toepassing van buitengevelisolatie. 

Het bestaande en nieuwe bouwdeel vormen één geheel.

Unieke stukjes gevel

Begin 2019 werd Van Wijnen Stolwijk geselecteerd als hoofdaannemer voor de realisatie van het kinderdagcentrum en de school voor speciaal onderwijs. “In het bouwteam werden we betrokken bij de optimalisatie van het ontwerp”, vertelt projectleider Johan Teeuw van Van Wijnen Stolwijk. “Al snel betrokken wij onze onderaannemers hierbij. Zo ook IJsselmonde, die ons als specialist in het aanbrengen van gevelisolatie voedde met waardevolle informatie en adviezen.” Jacco Oostenbrug van IJsselmonde voegt toe: “Met name het nieuwbouwdeel vereiste aandacht. Hierin zitten uitdagende hoekjes, terugliggende en naar voren stekende delen, overstekken en verschillende materialen. We moesten van tevoren goed bedenken hoe de aansluitingen en detailleringen uitgevoerd gingen worden. Door de vele kleur- en niveauverschillen zat er nagenoeg geen repetitie in de gevel. We moesten al die unieke stukjes gevel tot in detail voorbereiden, om de uitvoering vlot en goed te laten verlopen.”

Dik isolatiepakket

“Voor zowel het bestaande als nieuwe bouwdeel kozen we voor Sto Therm Classic”, vervolgt Oostenbrug. “Dit is een van de buitengevelisolatiesystemen van Sto Isoned, waar wij veelvuldig mee werken.” Niels Kempen, projectmanager bij Sto Isoned, voegt toe: “Een van de voordelen van dit systeem is dat het slag- en stootvast is. Het is opgebouwd uit een lijmlaag, een isolatiepakket, een spanningsverdelende laag en gevelafwerking. Om aan de duurzaamheidseisen te voldoen, is op dit project een isolatielaag van minimaal 19 centimeter dikte gebruikt. Om de niveauverschillen in de gevel te bewerkstelligen, is het isolatiepakket op een aantal delen van de gevel tot wel 22 centimeter dik. De afwerkingslaag van beide bouwdelen bestaat uit Stolit K 1,5 in de kleuren wit en lichtgrijs. Dit is een sierpleister met een korreldikte van 1,5 millimeter.”

De aansluitdetails vergden een gedegen voorbereiding.

Saneren, slopen, bouwen

In december 2020 gingen de werkzaamheden van start. Hoofduitvoerder Kees Marelis had namens Van Wijnen Stolwijk de dagelijkse leiding over het project, Johan Teeuw bleef op de achtergrond betrokken. “We startten met asbest saneren en slopen”, zegt Marelis. “Het revitalisatiedeel, bestemd voor De Ark, sloopten we tot aan het casco. Daarna brachten we isolatie aan en freesden we vloerverwarming in de bestaande dekvloeren. Ook plaatsten we nieuwe binnenwanden en een compleet nieuw installatiepakket. De afbouw bestond uit het aanbrengen van akoestische plafonds, marmoleum vloeren, aluminium kozijnen, behang en sauswerk.” Voor de bouw van het gedeelte van Gemiva werd eerst het oude laagbouwdeel gesloopt. Daarna voerde Van Wijnen Stolwijk heiwerkzaamheden uit, gevolgd door het aanbrengen van de fundering en de begane grond. De nieuwbouw is opgebouwd uit een staalconstructie, kalkzandsteenwanden, houtskeletbouwelementen en kanaalplaatvloeren. Ook hier is een compleet nieuwe installatie aangebracht. 

Flexibel en daadkrachtig

Tussen juli 2021 en februari 2022 bracht IJsselmonde het buitengevelisolatiesysteem aan. “De gedegen voorbereiding wierp in de uitvoering zijn vruchten af”, zegt Bas Boere van IJsselmonde. “Zeker gezien de materiaalschaarste waar we mee te maken hebben, is het cruciaal om van tevoren te weten welke materialen je nodig hebt, en hoeveel. Tegelijkertijd kom je, zeker bij projecten van dit kaliber, vrijwel altijd voor onverwachte situaties te staan. Zo moesten we een aantal detailleringen net even anders uitvoeren dat bedacht. Daar hebben we flexibel en daadkrachtig op ingespeeld. De prettige samenwerking met Van Wijnen Stolwijk heeft hier zeker aan bijgedragen.” Oostenbrug vult aan: “Naast het aanbrengen van de buitengevelisolatie verzorgden we op dit project de steigers. Ook deze discipline hebben we al jaren in huis, maar sinds kort onder de vlag IJsselmonde Steigerwerk.”

Comfortabel

Van Wijnen Stolwijk leverde het pand van De Ark en Gemiva op 24 maart 2022 op. “Het gebouw ziet er weer strak en eigentijds uit”, zegt Teeuw. “De mannen van IJsselmonde hebben vakwerk geleverd. Ook kijken we met plezier op de samenwerking terug.” Kempen: “Het eindresultaat is prachtig. Ik denk dat De Ark en Gemiva hier een heel fijn gebouw aan hebben.” Boere beaamt dit: “Dat ervaar je al als je het gebouw binnenloopt. Het voelt heel comfortabel. Qua klimaat, maar ook qua akoestiek. De kinderen die hier straks naar school of hun dagbesteding gaan, zullen hier zeker bij gebaat zijn.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details