straatmeubilair
01:52
13-02-2017

Straatmeubilair 2.0: Functioneel maatwerkdesign aansluitend op hedendaagse behoefte

De openbare ruimte is al een aantal decennia aan een revival bezig. Hoewel de gemeentelijke budgetten onder druk staan, neemt de belangstelling voor kwalitatieve buiteninrichting bij grondeigenaren nog steeds toe, en wordt er bij aanbieders continu geïnnoveerd. Falco, bekend geworden met fietsparkeeroplossingen, profileert zich meer en meer met maatwerkdesign op het gebied van straatmeubilair, zoals met de gewaardeerde FalcoLinea productlijn; binnenkort ook met een bank die zelf energie opwekt en wifi bezit.

Verkoopleider Marc Kosse vertelt enthousiast over de innovaties bij Falco, een bedrijf waarbij eenieder zijn fiets weleens heeft gestald. “De naamsbekendheid van Falco is groot, tonen gegevens over zoektermen op onze website; zeker op het gebied van fietsparkeren kent iedere potentiële opdrachtgever Falco. Ook op het gebied van buitenterreininrichting – het brede segment van park- en straatmeubilair, bieden wij een grote hoeveelheid aan maatwerkoplossingen, vaak ontworpen in samenwerking met gerenommeerde designers en in samenspraak met landschapsinrichters.  Dan kun je denken aan banken, stoelen, picknicktafels, afvalbakken, plantenbakken en groenbescherming. Geen modegevoelig branchesegment, zegt Kosse. Falco levert evenwel graag een bijdrage aan hedendaags design voor het publieke domein, zoals de met ipv Delft ontwikkelde FalcoLinea productlijn. Banken en tafels die al dan niet geschakeld, afgewerkt met hout dan wel volledig uitgevoerd in staal altijd een chique karakter hebben op basis van een herkenbare S-vorm. “Die lijn heeft zich bewezen, bijvoorbeeld in de exclusieve XXL-variant – een object dat als geheel iets toevoegt aan de openbare ruimte.”

straatmeubilair

a.s.r.-hoofdkantoor is showcase
Inmiddels is de XXL-bank van Falco in diverse steden, zoals Zwolle en Leeuwarden, te bewonderen in het openbaar gebied. De producent uit Vriezenveen heeft een bestendige reputatie bij lokale overheden, aldus Kosse. Ook particuliere opdrachtgevers, zoals het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en a.s.r. verzekeringen kiezen steeds vaker voor functioneel design van Falco. “Voor het LUMC hebben wij fietsoverkappingen gemaakt met echte bomen erin, een ontwerp van Bart Hoes Groene Architectuur op basis van licht aangepaste fietsoverkappingen uit ons bestaande assortiment. Een prijs-efficiënte eyecatcher.” Het buitenterrein van het recent gerenoveerde hoofdkantoor van a.s.r. verzekeringen in Utrecht kan zelfs een showcase van de FalcoLinea lijn genoemd worden. Zo zijn er acht FalcoLinea picknicksets geplaatst in de wintertuinen, evenals veertien enkelzijdige FalcoLinea zitbanken met rugleuning en acht FalcoLinea banken zonder rugleuning. De producten geplaatst bij a.s.r. bestaan uit FSC-gecertificeerd hardhout in combinatie met antracietkleurig, gepoedercoat staal. “De FalcoLinea lijn is ook volledig uitgevoerd in staal leverbaar.”

Virtuele verblijfskwaliteit
In het buitenland, met name in Groot-Brittannië en Scandinavië, is de groeiende rol van de fiets aanleiding voor een ruime marktoriëntatie. “Zo hebben wij voor Groot-Brittannië de Cycling Hubs ontworpen, een kleinschalig fietsparkeerconcept. Het leuke is dat in deze landen het fietsersaanbod nog kleiner is dan in Nederland, waardoor de fietsparkeeroplossingen op minder grote schaal kunnen worden uitgevoerd. Met onze expertise en goede contacten kunnen wij een zinvolle bijdrage leveren aan de uitbouw van het fietsgebruik in de genoemde landen. Wij zijn zeer actief in Groot-Brittannië en Denemarken, maar ook Noorwegen en Zweden zijn in opkomst als fietsland.”

In Nederland worden fietsersgadgets als openbare fietspompen en reparatiepalen geïntroduceerd. De allerlaatste innovatie levert een duurzame bijdrage aan de virtuele verblijfskwaliteit van het openbaar gebied: een zitbank uitgerust met zonnepaneel, usb-aansluiting en wifi. “Autonoom functionerend en geschikt voor het opladen van telefoons of tablets. Straatmeubilair dat aansluit op de hedendaagse behoefte.”

straatmeubilair

Tekst | Jan-Kees Verschuure  Beeld | Falco

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

clarissenhof tilburgisolatie