Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Stoeien met de ruimte, maar wel met een opvallend resultaat
Het ontwerp van 4Floors doet denken aan een appartementengebouw.

Stoeien met de ruimte, maar wel met een opvallend resultaat

Een luxe bedrijfsverzamelgebouw

Hercuton realiseert het bedrijfsverzamelgebouw 4Floors in opdracht van Dutch Creations in Berkel en Rodenrijs. Het gebouw heeft een oppervlakte van 9.735 m2, verdeeld over vier lagen en biedt ruimte aan 39 bedrijfsunits en 167 garageboxen. De bedrijfsunits op de begane grond zijn extra hoog. De garageboxen in de bovenliggende lagen zijn bereikbaar via een tweebaans-hellingbaan.

Het gebouw heeft een oppervlakte van 9.735 m2.

Uitdagende puzzel

Dutch Creations wil de vierkante meters optimaal benutten. Bovendien heeft zij duidelijke wensen over het interieur, waaronder een hellingbaan, een lichtstraat en een variëteit aan natuurlijke materialen. Met deze uitgangspunten zet Mark Hardy, architect van Hercuton, de eerste streken op papier. “Behalve de wensen van Dutch Creations hadden we te maken met de vorm van het perceel”, vertelt hij. “De maximale hoogte van vijftien meter werd bepaald door het bestemmingsplan en natuurlijk was er een budget. Het werd een hele puzzel.”

De hoofddraagconstructie bestaat uit beton met op de vierde etage gelamineerd houten liggers.

Stoeien met de ruimte

De wens om het perceel optimaal te benutten, heeft impact op het ontwerp én op de uitvoering ervan. Aan de achterkant is het perceel begrensd door een sloot en aan de beide zijden door bebouwing. De speelruimte is dus nul. “Dit had nogal wat gevolgen”, vertelt Lucas van der Meij, planontwikkelaar van Hercuton. “Bij de kleinste verandering begon het hele ontwerp te wringen. Daarbij moest het plan uitvoerbaar blijven. Dit hebben we geregeld door de kraan eerst achterop het perceel in te plannen en deze daarna stap voor stap naar voren te rijden.”

Een fraaie open gevel

Om verzekerd te zijn van goede ventilatie in het gebouw, kiest Hercuton voor open gevels. Zo wordt bespaard op afzuiginstallaties en ontstaat er – door de toepassing van natuurlijke materialen – een houten lamellengevel met luxe uitstraling en een fraai geïntegreerde vluchttrap. Hardy: “We zijn daar altijd al voorstander van en inmiddels vraagt ook de maatschappij hierom.” 

De aankomende gebruikers kunnen probleemloos met hun auto, aanhanger of camper doorrijden tot aan hun box.

Uiteenlopende materialen

“Dutch Creations heeft ons uitgedaagd om te spelen met materialen. Dat spel kun je aan ons overlaten”, durft Hardy te zeggen. “We ontwerpen en bouwen veel bedrijfspanden en kantoren in hybridevorm. Beton met hout, beton met staal, hout met staal, et cetera. We hebben hiervoor alle benodigde knowhow in eigen huis. Dit zie je ook terug aan de binnenzijde van 4Floors, de afwisselende materialisatie is opvallend te noemen. De hoofddraagconstructie bestaat uit beton met op de vierde etage gelamineerd houten liggers. De lichtstraat is samengesteld uit staal en glas en voor het overige zijn de ruimtes bekleed met gecoate sandwichpanelen.”  

De bedrijfsunits op de begane grond zijn extra hoog.

Inmiddels verkeren de voorbereidingen in het afrondende stadium en het team is tevreden. “De eerste schetsen waren meteen een schot in de roos. Alles wat daarna gebeurde, was finetunen. Daar zijn we best trots op.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Dutch Creations, Bergschenhoek
  • Constructeur, architect en aannemer Hercuton, Nieuwkuijk
  • E-installateur Jaritech, Waddinxveen
  • Bouwperiode juni 2023 – mei 2024

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details