Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Stijlvol gevelbeeld in een modern, duurzaam jasje
Van typisch jaren tachtig nieuwbouw tot een fris wooncomplex met karakteristieke detailleringen.

Stijlvol gevelbeeld in een modern, duurzaam jasje

Het buitengevel­isolatiesysteem van Sto, aangebracht door IJsselmonde, speelt een belangrijke rol in deze esthetische en energetische metamorfose.

De verbetering van de portieketagewoningen is een project van woningcorporatie Vestia. BTR architectuur is verantwoordelijk voor het ontwerp, BAM Wonen voor de uitvoering. Het project omvat twee woonblokken: de Martinus Steijnstraat met 26 woningen en het Schoolblok met 64 woningen en 5 bedrijfsruimten. “Met de gebiedsaanpak Tweebosbuurt in de Afrikaanderwijk vindt zowel sloop/nieuwbouw als herstructurering plaats”, vertelt projectmanager Eric Binneweg van Vestia. “Het Schoolblok, gebouwd in 1926, vormt hierbij als het ware een overgang tussen de toekomstige nieuwbouw en de bestaande bouw in de wijk. Terwijl het blok Martinus Steijnstraat, een nieuwbouw uit de stadsvernieuwing 1987, uiteindelijk geheel omringd zal worden door nieuwbouw.”

Authentieke beeldtaal als uitgangspunt

“Met het ontwerp en de lopende uitvoering wordt op een fraaie wijze invulling gegeven aan de wens van Vestia om deze twee bestaande complexen esthetisch in te passen”, vervolgt Binneweg. Erik van der Ree van BTR architectuur voegt toe: “Om de woningen qua uitstraling aan te laten sluiten op de toekomstige nieuwbouw, waarvoor nog geen ontwerp of stedenbouwkundige uitgangspunten bekend waren, kozen we ervoor om de authentieke beeldtaal van de wijk als uitgangspunt te nemen. Typerend voor die beeldtaal is de opbouw van de woningen met een onderbouw, een middendeel en een duidelijke goot- of dakrandbeëindiging. Bakstenen gevels met een gestucadoorde plintlaag en voorzien van een natuursteen lambrisering zijn eveneens typerend. Al die elementen namen we mee in een fris, eigentijds gevelontwerp.”  

Het schoolblok volop in uitvoering.

Minerale steenstrips en pleisterwerk

Het beoogde gevelbeeld wordt gerealiseerd met een buitengevelisolatiesysteem van Sto Isoned, afgewerkt met minerale steenstrips en pleisterwerk. Van der Ree: “Wij werken al jaren met buitengevelisolatiesystemen. Met Sto als leverancier en IJsselmonde als applicatiebedrijf hebben wij goede ervaringen. Het voordeel van de Sto-producten is dat je heel ver kunt gaan in je gevelafwerking en detailleringen. Op dit project zijn de woningen bekleed met dunne, minerale steenstrips in twee kleuren en verschillende metselverbanden. Alle betonranden en frieslijsten zijn uitgevoerd in pleisterwerk.” Niels Kempen, projectmanager bij Sto, voegt toe: “Toen BTR architectuur ons benaderde voor dit project, lanceerden wij juist onze Sto Cladding Creator. Met deze online tool kun je de gewenste gevelafwerking kiezen, bijvoorbeeld steenstrips, en deze direct over je ontwerp heen leggen. Je ziet dus in één oogopslag hoe de gevelafwerking er in het echt uitziet. Dat hielp BTR architectuur enorm bij het maken van keuzes.”

Gedetailleerde voorbereiding

“Door de steenstrips en het pleisterwerk ontstaan hier compleet andere gebouwen”, zegt Jacco Oostenbrug van IJsselmonde. “Van een typisch jaren tachtig nieuwbouw met betonsteen en een renovatieblok met veel asbestbeplating maken we frisse wooncomplexen met karakteristieke detailleringen. Om die detailleringen esthetisch en technisch goed uit te voeren, dachten we in het ontwerptraject met de architect mee. Ook stemden we de uitvoering van het systeem en de detailleringen tot in de puntjes af met BAM Wonen.” Gerard Beugelsdijk, senior projectleider bij BAM Wonen, voegt toe: “Die afstemming verliep prima. Eigenlijk zoals we van IJsselmonde gewend zijn. We hebben al jaren een goede, gezonde samenwerking. Dat geldt ook voor Sto Isoned, als leverancier van buitengevelisolatiesystemen.”

Energetische verbetering

Het buitengevelisolatiesysteem van Sto draagt niet alleen bij aan de esthetische, maar ook aan de energetische verbetering van de woningen. Kempen: “Het systeem dat we hier toepassen, is Sto Therm Classic. Dit is opgebouwd uit een lijmlaag, een isolatiepakket, een spanningsverdelende laag en vervolgens de gevelafwerking.” Sinds oktober 2020 brengt IJsselmonde, op locatie, het systeem aan. Oostenbrug: “We merken dat de gedegen voorbereiding zijn vruchten afwerpt. Het systeem sluit naadloos aan en de detailleringen komen fraai tot uiting.” Naast het aanbrengen van het systeem verzorgt IJsselmonde het steigerwerk. “De specifieke eisen aan het steigerwerk voor de verwerking van de buitengevelisolatie hebben we op deze manier volledig in eigen hand”, aldus Oostenbrug. “Natuurlijk wordt eveneens rekening gehouden met andere partijen die op de steiger werken.”

Alle betonranden en frieslijsten zijn uitgevoerd in pleisterwerk.

Overige werkzaamheden

Het buitengevelisolatiesysteem heeft een groot, maar niet het enige aandeel in het verbeteronderhoud van de twee woonblokken. Beugelsdijk: “Voor de verduurzaming van de woningen plaatsen we tevens dubbele beglazing. Ook vernieuwen we de mechanische ventilatie en vervangen we de oude cv-ketels door hr-ketels. In de woningen renoveren we de keukens, badkamers en toiletten. Verder knappen we de portieken en het binnenterrein op. Aan de achterzijde van de woningen schildert IJsselmonde de metselwerkgevels. Hiervoor wordt een Sto verfsysteem gebruikt.”

Uit de steigers

De werkzaamheden zijn medio april ongeveer voor de helft gereed. Het blok aan de Martinus Steijnstraat is inmiddels uit de steigers. “Een prachtig gezicht”, zegt Kempen. “Het blok zal esthetisch heel mooi aansluiten op de toekomstige nieuwbouw.” Oostenbrug: “De variëteit aan toegepaste materialen is bijzonder geslaagd.” Van der Ree is het met hen eens: “Door de mooie producten van Sto en het vakwerk van BAM Wonen en IJsselmonde wordt de door ons ontworpen gevel gerealiseerd.” Beugelsdijk benadrukt dat de bewoners vooral blij zijn met hun toegenomen wooncomfort, de nieuwe kozijnen en hun nieuwe keuken en sanitair. Als alles volgens planning blijft verlopen, kunnen aankomende zomer alle bewoners genieten van hun vernieuwde woning.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details