Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Sterk staaltje van renovatie en nieuwbouw in hartje Amsterdam
Het gebouw vormt het centrale punt aan het Scheldeplein en ook het ‘thuis’ van het gekende bowlingcentrum Knijn.

Sterk staaltje van renovatie en nieuwbouw in hartje Amsterdam

Dakopbouw maakt van ‘wonen’ iets unieks

In 2012 kocht de Caransa Groep het architecturaal verloederde pand aan het Scheldeplein, waar ooit de zeer vooruitstrevende showroom van garagebedrijf Sieberg gevestigd was. Onder het motto ‘You should beat the master!’ startte Dok Architecten in nauwe samenwerking met de Caransa Groep met de uitwerking van de herontwikkelingsplannen, die de volledige renovatie van de gevel en de realisatie van een nieuwe dakopbouw met wooneenheden omvatten. Er stond veel op het programma. Zowat tien jaar later zijn de werkzaamheden op een paar details na afgerond en kunnen we vaststellen dat dit gebouw daadwerkelijk in zijn oude grandeur hersteld werd. Amsterdam heeft er een pareltje bij, dankzij de optimale samenwerking tussen alle bouwteampartners.

Het voormalige gebouw van garagebedrijf Sieberg, begin jaren ’30 getekend door architect N. Ch. Dekker, werd gekenmerkt door een opvallende gevel die kozijnen, zachtrood metselwerk en Beiersch graniet combineerde. De meest opvallende elementen waren echter de raamindeling in kleine ruitjes en de klokkentoren met lantaarn. “Het gebouw werd door de jaren heen op verschillende momenten gerenoveerd en de architectuur verloederde gaandeweg. Zo maakten de ruitjes plaats voor grotere ramen met dubbel glas, werd het balkonnetje in de gevel geamputeerd en in de jaren ’70 verdween ook de glazen lantaarn. Het bleef wel nog steeds een markant gebouw en het ‘thuis’ van het gekende Bowlingcentrum Knijn”, vertelt architect Wouter Weelink. “De Caransa Groep kocht het gebouw en gaf ons de opdracht om dit pand zijn grandeur van weleer terug te geven. Inpandig werden de nodige renovaties doorgevoerd. Zo was de bowling een half jaar dicht voor een interne verbouwing. Daarnaast moest de gevel grondig aangepakt worden en omvatten onze herontwikkelingsplannen een nieuwe dakopbouw met negen appartementen. Er werd uiteraard ook gekeken naar verduurzaming, bijvoorbeeld met isolerende beglazing, zonnepanelen en de vernieuwde installaties in de appartementen, die bovendien volledig gasloos zijn.”

Vanuit de lucht zie je de gerenoveerde gevel, maar ook zonnepanelen op het dak en de appartementen met hun beschutte terras, teruggetrokken achter een rij lantaarns.

Uitdagende gevelrenovatie

De gerenoveerde gevel verwijst op alle vlakken naar de originele toestand, maar dan met een hoofdzakelijk eigentijdse materialisatie. Toch ging het bouwteam heel ver om telkens weer de gepaste materialen te vinden. “In plaats van de grote raampartijen en kunststof kozijnen integreerden we opnieuw de kenmerkende ruitjes en raampartijen met slanke stalen profielen en isolerend HR++ glas. Beiersch graniet en metselwerk werden schoongemaakt en, waar nodig, hersteld of volledig vernieuwd. De slanke luifel en het balkonnetje werden opnieuw toegevoegd en de originele, gerenoveerde glazen lantaarn vormt de kers op de taart”, legt architect Patrick Cannon uit. “Alles wat in het verleden verknald was, is weer weg. Het originele is terug, maar eigenlijk nog beter dan toen. Uitdagingen genoeg, want bij zo’n oud gebouw is alles anders dan wat je in gedachten had. Zelfs tijdens de bouwwerkzaamheden waren nog bijkomende aanpassingen nodig. Hier en daar werden ook nieuwe elementen gerealiseerd en toegevoegd. Zo integreerden we, naar een idee van de Caransa Groep, een digitale klok in de toren en op de bovenste verdiepingen aan de Geulstraatzijde kwam een nieuw geveldeel, dat qua uitvoering de onderliggende gerenoveerde gevel en het pannendak repeteert. Hiervoor moesten we zelfs teruggrijpen naar tweedehands pannen die door de aannemer nog ergens in Nederland gevonden zijn en perfect bij het bestaande aansloten.”

 Unieke woonbeleving op het dak

Naast de gevelrenovatie omvat dit project ook een nieuwe teruggetrokken dakopbouw met woningen: een unieke woonwijk in hartje Amsterdam. “Vanaf het plein springen vooral de lantaarns in het oog. Die volgen het ritme van het bouwblok en de onderliggende erkers én maskeren de woningen. Eigenlijk hebben we op het dak, los van het bestaande pand, een soort tafel gecreëerd met negen drie- en vierkamerappartementen langs een uniek binnenstraatje. Ze beschikken allemaal over een ruim beschut terras onder een pergola”, sluiten Weelink en Cannon af. “’Yes, we did beat the master’. Amsterdam heeft er een nieuw pareltje bij. Dat was echter alleen maar mogelijk dankzij nauw overleg, een goede communicatie en planning en een gestroomlijnde samenwerking tussen opdrachtgever, architect en alle andere partners in het bouwteam, die telkens weer in alle aanpassingen meegingen en ook rond de uitvoering meedachten.”  

Een lichtgewicht geïsoleerde betonvloer

Om Scheldeplein 1-5 op te toppen, werd de OP-DECK® vloer van Reppel toegepast. De nieuwe vloerconstructie werd de basis voor negen luxe appartementen. De vloer moest echter niet alleen licht van gewicht zijn, hij moest ook beschikken over uitstekende akoestisch- en thermisch-isolerende kwaliteiten. De bewoners mogen immers geen overlast ondervinden van de onderliggende bowlingbaan.

De zoektocht naar een lichtgewicht vloer bracht Kondor Wessels bij REPPEL, leverancier van het OP-DECK® geïsoleerde betonvloersysteem. Toch stond deze nu ook voor uitdagingen. “Een OP-DECK®-vloer is van zichzelf al relatief licht”, vertelt Niels de Bruin, technical manager van REPPEL. “Maar voor dit project hebben we de vloer uitgevoerd met lichtgewicht beton. Daarmee kwam het eigen gewicht van de vloer op 160 kg/m2 en dat bij een overspanning van vijf meter. Daarbij was er nog een uitdaging. Omdat het leidingwerk niet in de afwerkvloer kon worden verwerkt, moesten in de OP-DECK®-panelen veel extra sparingen worden aangebracht. Nagenoeg alle voorbereidingen hiervoor, inclusief de statische berekeningen en wapeningstekeningen, hebben we uitgevoerd met onze vaste OP-DECK®-constructeur, IBT Veenendaal.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Caransa Groep, Amsterdam
  • Architect Dok Architecten, Amsterdam
  • Constructie Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam
  • Hoofdaannemer Kondor Wessels, Amsterdam
  • Ingenieursbureau installaties Valstar Simonis, Den Haag
  • E-installaties Hoppenbrouwers Techniek, Amsterdam
  • W-installaties Terberg Totaal Installaties, Utrecht
  • Bouwfysica Peutz, Molenhoek
  • Projectmanagement Drees & Sommer, Eindhoven
  • Kozijnen JM van Delft & zn., Drunen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details