Steltloper
01:45
28-02-2019

Steltloper | Amsterdam

Woontoren laatste project op Sporenburg in Oostelijk Havengebied 

Steltloper fonkelt in het zonlicht

Met woongebouw Steltloper wordt eind 2018 het laatste project op schiereiland Sporenburg in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam opgeleverd. De toren met achttien verdiepingen staat voor meer dan de helft in het water van het IJ, het resterende deel rust met grote betonnen kolommen, de stelten, op het schiereiland.

Op de plek van Steltloper aan de Ertskade was aanvankelijk appartementengebouw Fountainhead geprojecteerd. Dat stuitte vanwege zijn omvang op grote bezwaren van omwonenden, waarna het project is afgeblazen. Door stadsdeel Oost werd een nieuwe tender uitgeschreven, die werd

Tekst: Fedde de Weert
Beeld: Henk Geist
Projectinfo

Kozijnen schilderen
Het glas- en binnenschilderwerk voor de Steltloper wordt uitgevoerd door Schilderwerken De Boer Obdam. Het bedrijf schildert de dagkanten van de aluminium kozijnen in de woningen, de algemene ruimtes en de liftportalen. In de kozijnen van de algemene ruimtes plaatst het de ene keer gelaagd glas, de andere keer brandwerend glas. 

“Voor het totale werk is een LEAN-planning gemaakt”, vertelt Ad de Boer van Schilderwerken De Boer Obdam. “Het ligt dus precies vast waar en wanneer we onze werkzaamheden uitvoeren. Voor ons is dat een plezierige werkmethode. Als de trein eenmaal rijdt en iedereen houdt zich aan zijn afspraken – wat hier het geval is, dan loopt het werk gesmeerd en loop je elkaar niet in de weg.” 

Met achttien etages behoort de Steltloper voor Schilderwerken De Boer Obdam tot de grotere werken. “Daar zijn we blij mee, maar in principe doen we alles wat met schilderen te maken heeft. Particuliere projecten, nieuwbouwprojecten en renovatieprojecten zijn bij ons allemaal even welkom.” 


Gevelbekleding ‘uniek voor Nederland’
De opvallende gevel van de Steltloper is geëngineerd en gemonteerd door Welmecon. Het bedrijf heeft eerst de betonskeletgevel luchtdicht geïsoleerd met sandwichpanelen en vervolgens daarop gemaatvoerde panelen van Alusion aangebracht. “Alusion is een relatief nieuwe aluminium gevelbekleding, geproduceerd in Canada”, vertelt Ferry Dekker, directeur/eigenaar van Welmecon. 

“De aluminium panelen zijn circa dertien millimeter dik en er is lucht ingeblazen, vandaar dat ze ook spreken van ‘foam-panelen’.  De panelen worden wereldwijd toegepast, omdat ze gebouwen een bijzondere uitstraling geven. In Nederland is het de eerste keer.” Dit laatste betekent dat Welmecon een uitdaging had. Zij deed de engineering, gaf een tekenbureau opdracht de gevels uit te werken in 3D, waarna zij de panelen precies op maat kon bestellen in Canada. “Dit laatste was nodig vanwege de poedercoating op de panelen; als we de panelen hier op maat zouden maken, zou de poedercoating onderbroken worden door het zaagwerk. Dit had echter wel consequenties. We kregen hierdoor een minimale maattolerantie, maar dat heeft door de nauwkeurig gemaatvoerde opbouw nergens problemen opgeleverd.”

Voor het einde van dit jaar levert Welmecon haar werk op en heeft de Steltloper een uitstraling die uniek is voor Nederland. 

Stedenbouw partners

LucentterreinFraaie groenomgeving