Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Steltloper, Amsterdam | Een fraaie groenomgeving

Steltloper, Amsterdam | Een fraaie groenomgeving

De beplanting rondom de Steltloper is nog vers. Jonge bomen, planten en verse graszoden op het dak van de parkeergarage en het omliggende maaiveld omgeven het markante gebouw. “Nu is de beplanting nog kaal, maar straks in het voorjaar wordt de Steltloper omgeven door mooie sterke planten, die nagenoeg het hele jaar bloeien. Dit wordt een plek waar je midden in de stad kan genieten van welig tierend groen.”

Edwin Schiks, bedrijfsleider van Schadenberg Combi Groen, is blij dat landschapsarchitect Lola niet heeft gekozen voor de geijkte heesters, maar voor bomen en planten die een meerwaarde bieden voor iedereen die zich in de buurt van De Steltloper begeeft. Het bestek voor de groenvoorziening is geschreven door de gemeente en samen met de ontwikkelaar uitgewerkt. Het resultaat is een groenplan met veel sterke, vaste planten, fraaie grassoorten, hoogteverschillen en een royale steiger vanwaar de bezoekers kunnen uitkijken over het water en kunnen genieten van de waterplanten.

‘Lichtgewicht’ ondergrond
Voordat Schadenberg Combi Groen aan de slag ging met de uitvoering van het bestek, heeft zij hier met een kritische blik naar gekeken. Zij is gespecialiseerd in daktuinen en kent de risico’s. “Om de belasting voor het onderliggende dak te beperken, moet je natuurlijk een licht materiaal gebruiken als ondergrond. In dat opzicht was het een goede keus om de voorgeschreven EPS-blokken – beter bekend als ‘piepschuimblokken’- te gebruiken. Maar inmiddels weten we dat dit problemen kan geven met ongedierte. Om die reden hebben we voorgesteld om glasschuimslakken te gebruiken. Dat is een mooi, circulair product; iets zwaarder, maar nog binnen het toelaatbare gewicht.” 

Fraaie groenomgeving


Sleufgoten
Voor de bestrating ontwikkelde Schadenberg Combi Groen, samen met DDC-Heinenoord, cortenstalen sleufgoten. Deze liggen nu in de bestrating van de daktuin. De goten reguleren de afwatering en geven het totaalbeeld extra cachet. Edwin: “Vaak wordt gedacht dat een eigen ontwerp wel erg duur zal zijn. Toch is het prijsverschil tussen een bestaand ontwerp en een custom made-ontwerp niet zo groot. Het loont zeker de moeite om de mogelijkheden te onderzoeken. Bij de Steltloper geven de sleufgoten een prachtig effect en is de afwatering beter geregeld.”

Accoya-houten recreatiesteiger
Langs het water heeft Schadenberg Combi Groen een houten steiger aangelegd, uitnodigend voor een groen pauzemoment. Bijzonder aan de steiger is het materiaal. De vlonders zijn vervaardigd van Accoya-hout. Dit wordt geproduceerd met zeer breed voorradige, snelgroeiende houtsoorten zoals Pinus Radiata. De houtsoorten zijn altijd afkomstig uit duurzaam beheerde bossen met het FSC®– en PEFC™-certificaat. Hiermee is een duurzame herkomst gegarandeerd en is voldaan aan de EUTR (European Union Timber Regulation). “Het hout heeft een mooie uitstraling”, vindt Edwin, “en is sterk verduurzaamd.” Ook de twee trappen die de daktuin en het maaiveld met elkaar verbinden, zijn deels vervaardigd van Accoya-hout.

Fraaie groenomgeving


Kennis delen
“We hebben een mooi resultaat bereikt”, besluit Edwin. “Dat komt zeker ook door de opbouwende samenwerking met de gemeente, onze opdrachtgever De Nijs en de architect. We zijn in de afgelopen zestien jaar uitgegroeid tot een specialist in daktuinen en verticale tuinen en hebben het reguliere hovenierswerk achter ons gelaten. Zeker nu de parkeergarages als paddenstoelen uit de grond komen, groeit de behoefte om deze grijze oppervlaktes een groene uitstraling te geven. Je kunt er prachtige tuinen op aanleggen. Je kunt via de daktuin het water naar de beplanting geleiden en niet naar het riool. Hoe mooi is het dat de bewoners van de Steltloper straks een park naast hun gebouw hebben? We delen graag onze kennis met iedereen die overweegt een daktuin aan te laten leggen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details