Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Stekerbaar installeren heeft de toekomst

Stekerbaar installeren heeft de toekomst

Stekerbaar in woningen en bestaande bouw

Het Duitse familiebedrijf WAGO is bij de meeste mensen bekend vanwege de lasklem, die in veel huishoudens te vinden is. Daarvan maakt het bedrijf er dan ook miljoenen per dag. WAGO is echter nog veel groter. De WAGO-groep produceert elektrische verbindingen, automatiseringstechniek en interface elektronica voor huishoudens, industrie, maritieme sector en verlichting. Begin dit jaar ontstond een nieuwe afdeling: Building Technologies.

Stefan van der voort.

WAGO houdt zich al 25 jaar lang bezig met stekerbaar installeren, voornamelijk binnen de utiliteitsbouw. Deze techniek wordt nu steeds vaker toegepast in de woningbouw. Een logische stap voor het bedrijf was dan ook het samenvoegen van de afdelingen Building Automation en Stekerbaar Installeren. Die twee sluiten mooi op elkaar aan binnen de nieuwe afdeling Building Technologies, vertelt Marcel Visser van WAGO. “Stekerbaar installeren maakt de laatste jaren grote sprongen vanwege de vraag naar duurzaamheid en vanwege personeelstekorten. Je kunt snel duurzaam en circulair bouwen met minder faalkosten. In de ontwerpfase wordt al rekening gehouden met de installatie, waardoor de werkwijze 70 tot 80% sneller is dan conventioneel installeren. Zeker in een tijd waarin we handen tekortkomen en sneller moeten bouwen, is dat een uitkomst.”

Prefab woningen inclusief installatie

Tot nu toe waren het met name hotels en studentenwoningen die stekerbaar geïnstalleerd werden, omdat het om gelijke ruimtes gaat die snel klaar moeten zijn. In de woningbouw is conceptuele bouw en prefab productie nu ook in opkomst, gaat Visser verder. “Woningen komen volledig klaar uit de fabriek met de elektronica er al in. Dit is mooi voor de projectontwikkelaar en de investeerder, maar ook voor de installateur. Die levert in een korte tijd een volwaardige, gecertificeerde installatie op.”

Dankzij stekerbaar installeren wordt het werk voor de installateur een stuk makkelijker en sneller.

WAGO produceert en levert de producten niet alleen, maar denkt ook met opdrachtgevers mee, als het kan al op tekeningniveau. Volgens Visser is het belangrijk dat de volledige keten meegaat in deze innovatieve manier van werken. “We geven de installateur tips en werken tekeningen uit, maar gaan ook in gesprek met gebouweigenaren en de constructieve aannemer. Het is noodzakelijk dat de hele keten goed samenwerkt.”

Stekerbaar installeren is met name geschikt voor projecten met een repeterend karakter.

100% onderhoudsvrij

Met stekerbaar installeren krijg je een modulair systeem; de materialen zijn ook op een later moment herbruikbaar. In de tussentijd heb je er geen omkijken naar. WAGO is de enige leverancier van stekerbaar installeren die een 100% onderhoudsvrij certificaat heeft, gecertificeerd door een onafhankelijke partij volgens The British Standards. Visser: “De installaties kunnen dan gemonteerd worden op plaatsen waar je later niet meer bij kunt. Dat geeft een fijn gevoel voor de opdrachtgever en de installateur.”

Doordat er veel vooraf wordt uitgedacht en samengesteld, hoeven er op de bouw zelf minder handelingen verricht te worden.

Nieuwe buisadapter

Soms wordt een gebouw aangepast of uitgebreid. Om conventionele installaties te kunnen combineren met stekerbaar installeren, bracht WAGO onlangs een nieuwe buisadapter op de markt. Met deze hybride oplossing kun je een deel van de materialen hergebruiken. “De brug van conventioneel naar stekerbaar is zo makkelijker te maken. De eerste werken met deze buisadapter zijn nu aan de gang: een transformatieproject met 260 woningen waarbij de overgang wordt gemaakt van traditionele installatiebuizen naar stekerbaar”, aldus Visser. Met name in de utiliteitsbouw zal dit product gebruikt gaan worden, zoals in ziekenhuizen en scholen. Daar zit vaak een repeterend karakter in de werkzaamheden.

Met de buisadapter kan er overgegaan worden van conventioneel naar stekerbaar installeren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details