Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Stek 13, Dordrecht | Gemeentearchief wordt  fijne woonstek

Stek 13, Dordrecht | Gemeentearchief wordt fijne woonstek

Renovatie, transformatie en nieuwbouw. Bij de realisatie van appartementengebouw Stek 13, in een voormalig gemeentearchief in Dordrecht, komen al deze disciplines samen. Complex? Mooi en uitdagend, vinden ze bij Van Wijnen. Voor het bouwbedrijf is dit de uitgelezen locatie om, samen met opdrachtgever Twenty-four Real Estate, een fijne woon- en leefomgeving te creëren.

“We voeren dit werk uit in een bouwteam”, zegt werkvoorbereider Rob van Dijke van Van Wijnen. “Twenty-four Real Estate had in 2016 het plan opgevat om in het voormalige gemeentearchief 29 levensloopbestendige appartementen voor ouderen te realiseren. De uitdaging daarbij was om een woonfunctie te creëren in een pand dat gebouwd is voor de opslag van documenten. En dat binnen een scherp budget én met zo veel mogelijk behoud van de bestaande karakteristieken.”

Van Wijnen bouwt 29 levensloopbestendige appartementen in een voormalig gemeentearchief.

 

Verschillende delen

Het gebouw heeft vier verdiepingen en bestaat uit verschillende delen. Het oudste deel, waar zich de hoofdentree bevindt, stamt uit 1915 en is beschermd stadsgezicht. Daar is in 1975, gescheiden door een vide, een deel aan gebouwd: een zware, betonnen constructie met een stalen kap en een kelder met lift. Ook aan de zijkant van het pand is in 1975 een bouwdeel toegevoegd. Daar vormde een rond gevormd trappenhuis de scheiding met het oorspronkelijke gedeelte.

Aan de binnenzijde van het 1915-deel plaatste
Van Wijnen nieuwe binnenwanden.

 

Bijzondere appartementen

“Het deel uit 1915 renoveren we met zo veel mogelijk behoud van het bestaande”, zegt John Sprangers, uitvoerder bij Van Wijnen. “Dit levert bijzondere appartementen op met onder meer kleine vides en karakteristieke raampartijen. Aan de binnenzijde plaatsen we nieuwe binnenwanden en plafonds. Gezien de beperkte hoogte van de appartementen hebben we de dekvloeren gesloopt. Dat scheelt al snel zo’n vijf centimeter. Verder schilderen we de buitenzijde. 
Waar nodig vervangen we glas en repareren we voegwerk.” Van Dijke vult aan: “Een belangrijk aandachtspunt zijn de ronde sparingen in de gevel. Deze zijn nodig voor het nieuwe ventilatiesysteem. In overleg met Welstand bepaalden we waar die sparingen komen. We dekken de sparingen weer af met speciaal gevormde roosters.”

Zicht vanuit het atrium, met links het deel uit 1975 en rechts het deel uit 1915.

 

Strippen en weer opbouwen

Van Wijnen stripte het 1975-deel tot het betonnen casco. Daarbij zijn de betonnen gevelbanden intact gebleven. Ook de kenmerkende verticale belijningen komen weer in de gevel terug. Sprangers: “We bouwen de gevels op met een kalkzandsteen binnenblad en een Sto isolatiesysteem met minerale steenstrips. De achterzijde van het bouwdeel is opengehaald en voorzien van balkons. Deze zijn met een speciale constructie aan de gevels gehangen. Het was constructief niet wenselijk om in de kolommen te boren.” De stalen kapconstructie op de vierde verdieping wordt vervangen door een hsb dakopbouw met schuin dak. De voorgevel van deze dakopbouw aan de galerijzijde wordt voorzien van stalen gevelbeplating om het industriële uiterlijk te bewaren.

De nieuwbouwdelen zijn opgetrokken uit staal.

 

Niets is hetzelfde

Van Wijnen breidt het gedeelte aan de zijkant van het complex uit met een nieuwbouwdeel, opgebouwd uit een staalconstructie en hsb-elementen. Hier komt ook het nieuwe trappenhuis. De lift komt even verderop in het atrium, de voormalige vide. “Het oude trappenhuis is gesloopt”, zegt Van Dijke. “Daar brachten we balkons voor terug, in dezelfde kenmerkende ronde vorm. Dat soort details maken dit werk bijzonder.” Sprangers voegt toe: “Het leuke aan dit project is dat niets hetzelfde is. Elke verdieping en elke woning is anders, met elk zijn eigen uitdagingen. Daar komt bij dat de bouwtekeningen niet altijd overeenstemmen met de werkelijkheid. Op projecten zoals deze moet je alles checken en continu vooruitkijken. Een bijzondere manier van bouwen, waar ik persoonlijk erg van houd. Deze zomer leveren we op. Daar werken we met plezier naartoe.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details