Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

‘Steigerloos gebouwde woontoren is huzarenstuk’

Op de voormalige locatie van het ROC in Leiderdorp ligt de gloednieuwe wijk Bij de Zijl

DSC_0160
De kant-en-klare gevelelementen maakten het gebouw direct wind-en waterdicht.

21 november 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Op de voormalige locatie van het ROC in Leiderdorp ligt de gloednieuwe wijk Bij de Zijl: een levendig, gevarieerd woongebied met 182 woningen en appartementen rondom een groen plantsoen. Het nieuwbouwproject is in zeer korte tijd gerealiseerd. Dat is te danken aan de innovatieve bouwwijze, maar ook aan de goede sfeer en verbinding op de werkvloer.

Tekst | Patricia van der Beek Beeld | Vink Bouw

Bij de Zijl is een ontwikkeling van Vink Bouw en Did Vastgoedontwikkeling. De nieuwbouwwijk bestaat uit 36 sociale huurappartementen, een woontoren met 104 vrije sector huurwoningen en 42 grondgebonden eengezinswoningen. “De sociale huurwoningen en de woontoren zijn inmiddels overgenomen door Rijnhart Wonen en Amvest”, vertelt projectleider Joost Stolwijk van Vink Bouw. “Samen met Did Vastgoedontwikkeling verkochten wij de grondgebonden woningen aan particulieren. De kopersbegeleiding verzorgden we ook en voor de kopers die dat wilden, boden we Start Smart. Met deze service maken we de woning, geheel volgens de wensen van de koper, helemaal gereed.”

Bouwwerkzaamheden Bij de Zijl.

Klein stukje stad

KAW Architecten gaf Bij de Zijl vorm als een op zichzelf staand woongebied met verschillende woningtypen in één samenhangende, stedelijke architectuurstijl. Kenmerkend zijn de hoge bebouwingen met platte daken, de eenduidige gevelritmiek en het metselwerk in lichte kleurstellingen. “Het is een klein stukje stad geworden waarin op subtiele wijze verschillende plekken zijn gemaakt”, licht architect Mathieu Kastelijn toe. “Er is een duidelijke samenhang tussen de verschillende deelplannen voelbaar, zonder dat het monotoon is. Dat is gelukt door een palet aan materialen en detailleringen toe te passen die de verschillen benadrukken en zowel van veraf als van dichtbij een mooi beeld opleveren.”

Hoogbouw zonder steigers

Vink Bouw, dat ook het ROC gebouwd heeft, sloopte het oude schoolgebouw in de bouwvak van 2018. Daarna startten de nieuwbouwwerkzaamheden. Stolwijk: “De eengezinswoningen en appartementen zijn traditioneel gebouwd met in het werk gestort beton, breedplaatvloeren en metselwerk in de gevels. Het huzarenstuk is de 70 meter hoge woontoren, die we steigerloos hebben gebouwd. Dit maakten we mogelijk door het casco te tunnelen en daarbij direct de complete gevel te integreren. We vervaardigen de gevelelementen van complete prefab betonnen sandwichelementen. Daarbij fungeerde het binnenblad als dragende bouwmuur. Het buitenblad – inclusief steenstrips, betonbandjes en kozijnen – maakte het gebouw direct wind- en waterdicht. De voorzieningen om veilig te kunnen werken waren eveneens in de elementen geïntegreerd.”

Hoge bouwsnelheid

De bouwsnelheid van de woontoren was enorm hoog. Drie bouwlagen onder de ruwbouw was de complete gevel, inclusief balkons, compleet gesloten. Dankzij speciale rubberdichtingen tussen de gevelelementen kon Vink Bouw één laag daaronder al volledig droog werken. Zo konden de binnenwanden, die in de ruwbouwfase al in de woningen gelegd waren, slechts vier bouwlagen onder de ruwbouw geplaatst worden. De bouwlaag daaronder werd de vloerverwarming aangebracht, één laag daar weer onder de dekvloeren, enz.. Zo werden de appartementen achter de ruwbouw aan steeds verder afgebouwd. Stolwijk: “De eerste verdieping was al gereed terwijl bovenin de ruwbouw nog in volle gang was.”

De 70 meter hoge woontoren.

Sfeer en verbinding

Stolwijk vervolgt: “Hoge bouwsnelheden zijn een hot item in de bouw. Het verkorten van intervallen en het prefabriceren van onderdelen dragen daar flink aan bij. Maar om echt het verschil te maken, is een goede werksfeer van belang. Daarbij is het de kunst om alle partijen en mensen op de werkvloer te verbinden. We hebben elkaar nodig en elk onderdeel en iedere vakman en vakvrouw is even belangrijk. Als iedereen in dezelfde tred loopt, werk je efficiënter en dus sneller. Dat is op dit werk uitstekend gelukt. Een teamprestatie waar we trots op mogen zijn.”

Bouwinfo

Ontwikkeling Vink Bouw B.V., Nieuwkoop en Did Vastgoedontwikkeling, Utrecht
Architect KAW architecten, Eindhoven
Aannemer Vink Bouw B.V., Nieuwkoop
Installaties HEK Installaties

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%