Verplicht een certificaat behalen? Ja!
Sinds 1 januari 2018 zijn specifieke certificaten voor bouwsteigers, die met steigeraanhangers naar de bouwplaats vervoerd dienen te worden, en het personeel dat met steigers werkt, wettelijk verplicht. Hoewel de verplichte certificaten zorgen voor meer veiligheid met en rond het gebruik van bouwsteigers, zijn er ook kritische geluiden te horen. Is de geopperde kritiek terecht? Hoe belangrijk is een certificaat voor bouwsteigers eigenlijk? En als de kritische geluiden niet gestoeld zijn op feiten, wat is dan wel de waarheid omtrent rolsteigers?
Wat houdt deze certificering precies in?
Certificaten voor de opbouw van steigers, die richting de bouwplek vervoerd dienen te worden met een steigeraanhangers, kunnen door uitvoerders, ondernemers en bouwvakkers en andere deelnemers worden behaald voor zo’n 150 tot 200 euro. Zit de aanbieder van het certificaat (ver) boven dit bedrag, dan mag je de wenkbrauwen fronzen omdat er dan een risico is op oplichting.
Is het behalen van een certificaat verplicht?
De werkgever kan je niet verplichten om een certificaat te behalen als dit niet in je taakomschrijving staat vermeld. Toch is het aan te raden, al je tijd hebt natuurlijk, dit certificaat productief te behalen. Zo ben je goed voorbereid op wat komen gaat en sta je op momenten dat het even tegenzit niet in je hemd.
Reductie van aantal ongelukken in de bouw
Een certificaat in de bouw voor steigeropzet is verplicht, maar ook belangrijk. Sinds de invoering van de strengere regelgeving met de start van het jaar 2018, blijkt het aantal ongelukken – conform de doelstellingen – te zijn teruggelopen. Een ander gevolg van de certificering, zo is de verwachting, is dat er in de bouwwereld minder inzet van illegale bouwvakkers uit Oost-Europese landen als Oekraïne, Polen, Litouwen, Roemenië of Bulgarije zal komen. Zij beschikken immers niet over het vereiste certificaat om steigers in de bouw te mogen opzetten.
Kosten van een certificaat
Over de kosten van een te behalen certificaat doen in de bouwwereld de nodige indianenverhalen de ronde. Zo gaan er geruchten als zou een certificaat 300 tot wel 400 euro per persoon kosten en slechts enkele jaren geldig zijn. De kosten van het behalen van een certificering vallen echter behoorlijk mee. Een certificaat kost namelijk 150 tot maximaal 200 euro en is geldig voor een periode van vijf jaar. Wordt een steiger toch opgebouwd door een ongediplomeerd persoon en komt de bouwinspectie hier achter, dan kan het bouwproject worden stilgelegd en/of volgt er een boete voor het betreffende bouwbedrijf.