Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Stedin | Delft

Stedin | Delft

‘We zagen de schetsen tot leven komen’

Bedrijfshal wordt kantoorgebouw met industriële look

Netbeheerder Stedin gaf de opdracht voor de renovatie aan Koninklijke Woudenberg. Deze maakte het Plan van Aanpak, dat precies aansloot op de wensen van Stedin. Belangrijk punt hierin was dat de renovatie werd opgesplitst in een laagbouw en hoogbouw, zodat de helft van het gebouw steeds gebruikt kon worden. Tot de werkzaamheden behoren de vervanging van alle gevelkozijnen en de E- en W-installaties, het aanbrengen van zonwerende lamellen en de complete renovatie en restyling van de hoogbouw, zodat laagbouw en hoogbouw na de renovatieslag één geheel vormen. In de praktijk betekent dit: kleurrijke kantoortuinen, installaties en industriële elementen in het zicht en veel stalen puien en beglazing.

Stedin

Voor de medewerkers kwam er een nieuw bedrijfsrestaurant.


Schetsontwerp in 3D
Architect Robert Nijhuis werkte de schetsontwerpen van het project uit in 3D. Hiermee had Koninklijke Woudenberg een goede basis in handen, die duidelijk aangaf hoe het gebouw er na de renovatie uit zou zien. “Dat is best bijzonder”, vertelt Johan den Hartog, projectleider van Koninklijke Woudenberg. “In alle bouwdelen zagen we de schetsen als het ware tot leven komen. Hadden we een bouwdeel opgeleverd, dan konden we – bij wijze van spreken – de 3D-tekening ernaast leggen en zien dat het 1-op-1 klopte. Ik moet bekennen dat ik mijn twijfels had over het uitbundige kleurgebruik in de schetsontwerpen. Maar nu ik het in werkelijkheid zie, is het prachtig in balans.”

Gewijzigde voorschriften
De renovatie van de laagbouw is nu opgeleverd. De bedrijfshal is verbouwd tot kantoortuin. “Dat zal voor de meeste bouwkundigen niet erg ingewikkeld klinken”, realiseert Den Hartog zich. “Toch viel het tegen. Voor een bedrijfshal gelden namelijk totaal andere voorschriften dan voor een kantoorpand. Zo moesten de grote glaspartijen rondom de vide extra brandwerend worden. We hebben aardig moeten sparren met glasleverancier IGS om alles binnen de voorschriften te realiseren. Maar het resultaat mag er zijn. De kantoren zijn opvallend licht en hebben hierdoor een plezierige werksfeer.”

Stedin

‘We zagen de schetsen als het ware tot leven komen.’


Aangepaste constructies
Met de nieuwe functie van de bedrijfshal, veranderden ook de belastingen. De uitbreidingen moesten aansluiten op de bestaande constructie. Om deze reden moest er flink gerekend worden om de nieuwe staalplaatbetonvloer de juiste zwaarte te geven. “Het is natuurlijk goed gekomen”, vertelt Den Hartog. “We hebben het definitief ontwerp van de opdrachtgever integraal door kunnen voeren. Het is exact gerealiseerd zoals de architect het had bedacht. Er zijn nergens extra constructieve onderdelen in het zicht gekomen.”

Koninklijke Woudenberg leverde de laagbouw op in de bouwvakvakantie van 2018 en is nu begonnen aan de hoogbouw. Als alles volgens planning verloopt, wordt deze opgeleverd in de bouwvakvakantie van 2019.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details