Stedin

Vides zorgen voor licht en ruimte.

01:32
05-03-2019

Stedin | Delft

‘We zagen de schetsen tot leven komen’

Bedrijfshal wordt kantoorgebouw met industriële look

Netbeheerder Stedin gaf de opdracht voor de renovatie aan Koninklijke Woudenberg. Deze maakte het Plan van Aanpak, dat precies aansloot op de wensen van Stedin. Belangrijk punt hierin was dat de renovatie werd opgesplitst in een laagbouw en hoogbouw, zodat de helft van het gebouw steeds gebruikt kon worden. Tot de werkzaamheden behoren de vervanging van alle gevelkozijnen en de E- en W-installaties, het aanbrengen van zonwerende lamellen en de complete renovatie en restyling van de hoogbouw, zodat laagbouw en hoogbouw na de renovatieslag één geheel vormen. de praktijk betekent dit: kleurrijke kantoortuinen, installaties en industriële elementen in het zicht en veel stalen puien en beglazing.

Stedin

Voor de medewerkers kwam er een nieuw bedrijfsrestaurant.


Schetsontwerp in 3D
Architect Robert Nijhuis werkte de schetsontwerpen van het project uit in 3D. Hiermee had Koninklijke Woudenberg een goede basis in handen, die duidelijk aangaf hoe het gebouw er na de renovatie uit zou zien. “Dat is best bijzonder”, vertelt Johan den Hartog, projectleider van Koninklijke Woudenberg. “In alle bouwdelen zagen we de schetsen als het ware tot leven komen. Hadden we een bouwdeel opgeleverd, dan konden we – bij wijze van spreken – de 3D-tekening ernaast leggen en zien dat het 1-op-1 klopte. Ik moet bekennen dat ik mijn twijfels had over het uitbundige kleurgebruik in de schetsontwerpen. Maar nu ik het in werkelijkheid zie, is het prachtig in balans.”

Gewijzigde voorschriften
De renovatie van de laagbouw is nu opgeleverd. De bedrijfshal is verbouwd tot kantoortuin. “Dat zal voor de meeste bouwkundigen niet erg ingewikkeld klinken”, realiseert Den Hartog zich. “Toch viel het tegen. Voor een bedrijfshal gelden namelijk totaal andere voorschriften dan voor een kantoorpand. Zo moesten de grote glaspartijen rondom de vide extra brandwerend worden. We hebben aardig moeten sparren met glasleverancier IGS om alles binnen de voorschriften te realiseren. Maar het resultaat mag er zijn. De kantoren zijn opvallend licht en hebben hierdoor een plezierige werksfeer.”

Stedin

‘We zagen de schetsen als het ware tot leven komen.’


Aangepaste constructies
Met de nieuwe functie van de bedrijfshal, veranderden ook de belastingen. De uitbreidingen moesten aansluiten op de bestaande constructie. Om deze reden moest er flink gerekend worden om de nieuwe staalplaatbetonvloer de juiste zwaarte te geven. “Het is natuurlijk goed gekomen”, vertelt Den Hartog. “We hebben het definitief ontwerp van de opdrachtgever integraal door kunnen voeren. Het is exact gerealiseerd zoals de architect het had bedacht. Er zijn nergens extra constructieve onderdelen in het zicht gekomen.”

Koninklijke Woudenberg leverde de laagbouw op in de bouwvakvakantie van 2018 en is nu begonnen aan de hoogbouw. Als alles volgens planning verloopt, wordt deze opgeleverd in de bouwvakvakantie van 2019.

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: Koninklijke Woudenberg
Projectinfo

‘Klaar voor een groene toekomst’
Steeds vaker ondersteunt Van den Pol eigenaren die hun bestaande vastgoed ingrijpend vernieuwen en verduurzamen. Eerder al was de E-specialist betrokken bij de metamorfose van het Utrechtse kantoor van Stedin. De helft van dit gebouw werd gesloopt en het resterende deel duurzaam gerenoveerd tot energielabel A. Het energieverbruik is nu nog maar een kwart van de oorspronkelijke situatie.

Ook het Stedin-gebouw in Delft is een goed voorbeeld van wat op dit moment technisch mogelijk is op het gebied van verduurzaming. De netbeheerder gaat hier eveneens voor energielabel A. Twee derde van het kantoor wordt gerenoveerd en verduurzaamd. “Hierbij zijn veelal dezelfde bouwpartners betrokken als in Utrecht”, zegt projectleider Johnny Gielen. “Dat vergemakkelijkt de samenwerking.” Van den Pol realiseert de complete E- installatie, het datanetwerk en de bekabeling voor de toegangscontrole. “Verder vervangen wij de verlichting door LED. Ook slimme schakelingen via domotica dragen bij aan een fors lager energieverbruik.” Net als in Utrecht is Stedin straks ook in Delft met een groen gebouw klaar voor de toekomst. Dat geldt nog lang niet voor alle kantooreigenaren. Van den Pol verwacht dat de overheidsverplichting per 2023 zal leiden tot een forse verduurzamingsslag.


Plafondeilanden voor uitstraling, akoestiek en licht
Om in de laagbouw van Stedin de gewenste industriële look te realiseren, blijven leidingwerk en installaties in het zicht. Maar hoe regel je onder deze omstandigheden een goede akoestiek?

“Dat hebben we geregeld door de zichtplekken af te wisselen met plafondeilanden”, vertelt Dick Klijn, directeur van De Luit Interieurbouw. “We hebben deze aan de achterzijde akoestisch gemaakt en aan de zichtzijde bekleed met bamboe op een zwarte ondergrond. Zo werden de bamboecontouren geaccentueerd. Ook de verlichtingsarmaturen hebben we in de plafondeilanden aangebracht.”

In het restaurantgedeelte dacht De Luit Interieurbouw mee over de afwerking van de W- en E-installaties. “Hier moesten de W- en E-installaties fraai worden weggewerkt en tegelijkertijd bereikbaar blijven voor onderhoud. Daarvoor hebben we een mooie, esthetische afwerking bedacht, gecombineerd met akoestisch materiaal.” Over de samenwerking is Klijn meer dan tevreden. “We zijn vanaf het begin nauw betrokken geweest bij het werk. Dan krijg je een plezierige samenwerking en het beste resultaat.” 

De Luit gaat straks ook in de hoogbouw aan de slag.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Stedin Netbeheer B.V.
Architect Nijhuis Architectuur, Doorwerth
Constructeur Peters & Van Leeuwen, Gouda
Uitvoering Koninklijke Woudenberg, Ameide
Installaties Van Galen, Rotterdam (W), Van den Pol, De Meern (E)
Bouwsom € 11 miljoen
Bouwperiode oktober 2017 – juli 2019

SimonshavenWillemstoren