Stationsgebouw
01:51
12-03-2019

Stationsgebouw | Delft

Monumentaal stations­gebouw hervindt plek in Spoorzone Delft

Het stationsgebied van Delft is de afgelopen jaren flink op de schop gegaan. Het station en spoorviaduct maakten plaats voor een ondergronds station en spoorwegtunnel. Bovengronds verrees een nieuw stadskantoor met stationshal. Tussen al dit ‘moderne geweld’ stond het oude stationsgebouw er lange tijd verloren bij. Inmiddels heeft het monumentale pand, in een nieuwe functie, zijn plek in het gebied hervonden.

Twee betrokken ontwikkelaars ontfermden zich over het oude stationsgebouw en gaven het een nieuwe bestemming. De begane grond is getransformeerd tot restaurant, wijnbar en ijssalon. Het oude perron doet dienst als terras.

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Andre Roeleven (Du Prie)
Projectinfo

Strakke staalconstructie als terrasoverkapping
Voor de engineering, productie en montage van complexe staalconstructies werkt bouwbedrijf Du Prie regelmatig samen met Visser Konstruktie Veenwouden (VKV). Zo ook bij de renovatie van Stationsgebouw Delft. VKV bracht in het gebouw zo’n tien ton aan constructief staal aan. Daarnaast realiseerde de specialist in staalconstructies de stalen luifel boven het terras, die doet denken aan een perronoverkapping.

“De luifel is een sterk staaltje maatwerk”, zegt projectleider Eelke Hofman van VKV. “De architect wilde een strakke constructie met zo min mogelijk zichtbare bevestigingspunten. Standaard staalprofielen voldeden hier niet. Daarom vervaardigden we maatwerk kokerprofielen uit platen. Deze moesten we eerst voorspannen en vervolgens lassen.” VKV voorzag de L-vormige portalen van de luifels tevens van onzichtbare hijspunten. Hiermee konden ze eenvoudig in de kraan gehangen en op de juiste plek ingehesen worden. 

Samenwerking als vanouds
Voor Hofman is Stationsgebouw Delft wederom een mooi project met Du Prie: “De samenwerking met Du Prie loopt altijd goed. Ook hier was alles tot in de details voorbereid. Dat werkte perfect.”


Schilderwerk tot in detail
Van Leeuwen Vastgoedzorg & Projectmanagement BV is voornamelijk gespecialiseerd in het renoveren, stuken en schilderen van onderhouds-, renovatie- en herontwikkelingsprojecten. Voor de renovatie van Stationsgebouw Delft verrichtte Van Leeuwen diverse herstel- en schilderwerkzaamheden.

“Als partner van bouwbedrijf Du Prie waren we al in een vroeg stadium bij de renovatie van het stationsgebouw betrokken”, vertelt directeur/eigenaar Vincent van Leeuwen. “We dachten mee over de beste behandeling van de verschillende onderdelen. De slechte ondergronden waren hierbij een belangrijk aandachtspunt.”

Van gevelkozijn tot ornament
Van Leeuwen Vastgoedzorg & Projectmanagement herstelde en schilderde zo’n 45 gevelkozijnen aan zowel de binnen- als buitenzijde. Ook de goten werden opgeknapt en geschilderd. Verder nam Van Leeuwen Vastgoedzorg & Projectmanagement de dakkapellen, het torentje en een groot deel van het binnenschilderwerk mee. Van Leeuwen: “De ornamenten in het hout, waaronder op de dakkapellen en goten, kregen een andere kleur. Dit ging soms om hele kleine details.” Over het eindresultaat is Van Leeuwen zeer tevreden: “Het gebouw staat er de komende jaren weer mooi bij.”

Stedenbouw partners

MadasterHet Nieuwe Dorp