Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Stationsgebouw | Delft

Stationsgebouw | Delft

Monumentaal stations­gebouw hervindt plek in Spoorzone Delft

Het stationsgebied van Delft is de afgelopen jaren flink op de schop gegaan. Het station en spoorviaduct maakten plaats voor een ondergronds station en spoorwegtunnel. Bovengronds verrees een nieuw stadskantoor met stationshal. Tussen al dit ‘moderne geweld’ stond het oude stationsgebouw er lange tijd verloren bij. Inmiddels heeft het monumentale pand, in een nieuwe functie, zijn plek in het gebied hervonden.

Twee betrokken ontwikkelaars ontfermden zich over het oude stationsgebouw en gaven het een nieuwe bestemming. De begane grond is getransformeerd tot restaurant, wijnbar en ijssalon. Het oude perron doet dienst als terras. De speciaal ontwikkelde luifel, bestaande uit gebogen stalen spanten met glas ertussen, doet sterk denken aan een perronoverkapping. Ook de tuin, met onder andere Cortenstaal, spoorstaven en split, refereert aan het treinverleden van het pand. Op de verdieping, ooit bestemd voor dienstwoningen, worden lichte werkruimten gerealiseerd.  

Respectvol ontwerp
Het ontwerp van het vernieuwde stationsgebouw is van Braaksma & Roos Architectenbureau. De uitvoering is in handen van Du Prie bouw & ontwikkeling, een middelgroot bouwbedrijf met ruime ervaring in renovaties en restauraties. “Het ontwerp getuigt van veel respect voor het monument”, zegt projectleider Fred van der Hoorn van Du Prie. “De architect bracht oorspronkelijke elementen, zoals de gevelkozijnen met schuiframen, weer in het gebouw terug. Ook kreeg het houtwerk op de buitengevel zijn originele kleuren: donkerbruin met rode details.” 

Start werkzaamheden
Begin 2018 startten de werkzaamheden. Eerst bracht Du Prie het gebouw aan de binnenzijde terug tot aan het casco. Daarbij werden originele bouwmaterialen en belangrijke onderdelen veilig gesteld. Na de sloop verrichtte Du Prie een aantal constructieve ingrepen, zoals vloerverstevigingen bij nieuwe trapgaten. Van der Hoorn: “Een belangrijk aandachtspunt was de scheiding tussen horeca en kantoor. Boven de pizzaovens brachten we bijvoorbeeld een scherm aan, dat de geuren en geluiden van de benedenverdieping tegenhoudt.” 

Ambacht en innovatie
Aan de buitenzijde restaureerde Du Prie de daken, goten en een deel van het metselwerk. Ook produceerde en restaureerde het bouwbedrijf zo’n honderd gevelkozijnen in uiteenlopende vormen en maten. “Allemaal handwerk”, aldus Van der Hoorn. “Voor de maatvoering van de kozijnen gebruikten we de 3D point cloud die we van het gebouw hadden gemaakt. Leuk om te zien hoe ambacht en innovatie hier samenkwamen.”

Stationsgebouw

Afbouw
“Binnen verzorgden we de complete afbouw”, vervolgt Van der Hoorn. “We plaatsten wanden en plafonds, we herstelden het sierstucwerk in het plafond en we vervingen de installaties. Ook bouwden we een nieuwe kern, bestaande uit een trappenhuis met centrale hal en toiletten voor de kantoren. Van de kantoorverdiepingen, waar het een doolhof van kamers was, maakten we loftachtige ruimten. Verder realiseerden we gevelopeningen voor daglichttoetreding, we knapten de houten balken op en we brachten een houtwolmagnesietvloer aan. Deze dekvloer is acht keer zo licht als een zandcementvloer.”

Stationsgebouw

Trots
Naast technische hoogstandjes, zoals het grote aantal gevelkozijnen en de op maat gemaakte stalen luifel, had Du Prie te maken met een zeer strakke planning en de complexe ligging midden in het centrum. Van der Hoorn: “Binnenstedelijk bouwen is inherent aan restauraties als deze en vereist de nodige logistieke aandacht. Zo stemden we met de gemeente af welke wegen we mochten gebruiken. Ook zorgden we voor een centrale parkeerplaats en we lieten alles just-in-time aanleveren. Inmiddels kunnen we terugkijken op een soepel verlopen project en een eindresultaat waar we met het hele team trots op zijn.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details