Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

State | Slimme gevels voor woontoren State

18 juli 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Houten gevelelementen garanderen een optimale wind-, water- en luchtdichtheid, ook op grote hoogte

Slim in gevels. Dat is de nieuwe slogan van Vianen uit Montfoort, dat zich sinds jaar-en-dag toelegt op innovaties in hout, in nauwe samenwerking met klanten en toeleveranciers. Een voorbeeld is de verbeterde folie-inpakmethode voor buitenfolies op houten gevelelementen. Op 11 april 2019 ontving het bedrijf bovendien – als eerste en enige in Nederland – een KOMO-certificaat voor de houten gevelelementen, toegepast in hoogbouwprojecten. Zoals de 70 meter hoge woontoren State in Amsterdam.

“Vianen heeft jarenlang gewerkt aan een oplossing om houten gevelelementen in de hoogbouw te kunnen toepassen. Door de grote invloed van weer en wind werd dit vaak voor onmogelijk gehouden”, vertelt Hans Bakker, Accountmanager bij Vianen. “Wij vonden echter een oplossing in ons zogenaamde Vianen Garantkader®, een specifiek aansluitdetail met vingerlastechniek dat een optimale wind-, water- en luchtdichtheid t/m 600Pa (windkracht 11/zeer zware storm) op grote hoogte garandeert, in combinatie met kunststof en aluminium kozijnen. Dit bleek ook uit de testen, die zijn uitgevoerd door een onafhankelijke instantie.”

Vianen

Prefab gevelelementen
Het Garantkader is in samenwerking met Stichting Hout Research (SHR) en SKH ontwikkeld en is o.a. toegepast in woontoren State, waar Vianen in opdracht van VORM Ontwikkeling & Bouw de houten spouwbladen, houten stelkozijnen, houten buitenkozijnen en houten dakranden leverde. “Wij hebben al in een vroeg stadium in dit project meegedacht, om tot een optimale detaillering te komen”, vertelt Bakker. “In een bouwteam met VORM Bouw B.V., Hendriks Stalen Bekistingtechniek en aluminiumleverancier Facédo hebben wij de engineering verzorgd. Op onze locatie in Montfoort heeft Facédo het grootste deel van de aluminium kozijnen in onze houten gevelelementen ingebouwd. De integratie van de houten buitenkozijnen in onze gevelelementen hebben wij vervolgens in eigen beheer uitgevoerd. Onder de beste omstandigheden, waarna alle gevelelementen just-in-time naar de bouw zijn vervoerd.”

In navolging van woontoren State verzorgt Vianen (in bouwteamverband) ook de houten gevelelementen voor nieuwbouwproject Sluishuis in Amsterdam, in opdracht van en in nauwe samenwerking met bouwcombinatie VORM Bouw B.V. en BESIX RED.


Voor woontoren State in Amsterdam heeft Vianen de volgende houten gevelelementen geleverd:

 • 270 stuks / 600 m² houten buitenkozijnen
 • 270 stuks houten deuren
 • 1.095 stuks / 11.900 m² houten gevelelementen
 • 185 stuks / 950 m² houten stelkozijnen
 • 250 m¹ houten dakranden
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

  Stuur ons een bericht

  Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

  Details