Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

State-of-the-art vouwwandsystemen op maat

_042

Tekst | Jan-Kees Verschuure

Beeld | Solarlux

22 maart 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Architectenconsultant Jan Jaap Hofstra: “In 2023 wordt de BENG-norm van toepassing op alle woningbouw- en utiliteitsprojecten – nieuwbouw en renovatie. Als high-end productinnovator kunnen wij daar nu al aan voldoen, met architectenadvies op elk gebied.”

De eisen waren in het geval van Valley zodanig hoog dat architect MVRDV zelf de voorkeur uitsprak voor Solarlux. “De leverancier van volglas aluminium vouwwandsystemen moet in dit geval vanaf ontwerpniveau worden betrokken. Dat is de insteek in al onze projecten”, zegt Hofstra. “Ongeacht volume en organisatie van de bouwkolom. In bijna alle projecten, ook bij zorggerelateerde en particuliere bouw, komt men via de architect bij Solarlux uit, zodat wij in de ontwerp- en rekenfase in teamverband de beste oplossing kunnen bieden.”

De ontwikkelaar kiest met Solarlux voor een high-end product; alle variabelen en keuzes kunnen best zo vroeg mogelijk worden gemaakt, stelt Hofstra. “Bij niet-commerciële partijen zoals school- en zorgorganisaties verloopt het voortraject wellicht anders dan bij commerciële of particuliere ontwikkelingen; ook in die trajecten kunnen wij de architect in alles adviseren met betrekking tot eindproduct en maatwerk. Wij willen onszelf niet op de borst kloppen, maar als men – ook internationaal – bij Solarlux aanklopt, zijn de eisen altijd hoog en stellen wij alles in het werk om de wensen te kunnen realiseren.”

‘De markt weet dat wij de hoogste eisen en wensen kunnen realiseren’

Integrale doorontwikkeling

Als je wordt ingeschakeld voor woningbouw aan de Zuidas, met hoge eisen op het gebied van comfort en geluidwering, en voor hoogbouw in Hong Kong, heeft de opdrachtgever al een traject doorlopen met betrekking tot selectie van bouwpartijen, aldus Hofstra. In Nederland is recentelijk met COVID-19 en de invoering van de BENG-eisen voor nieuwbouw een kwaliteitsslag gemaakt in het eisenpakket. Thermische isolatie, ventilatie-oplossingen, hoge geluidswering en een lage EPC worden vrijwel altijd in combinatie gevraagd, en dat leidt tot integrale doorontwikkeling van de vouwwandsystemen. “Wij kunnen met balkonbeglazing tot 25 dB op de gevel reduceren en halen met onze binnenwanden tot 48 dB. Wij testen excessief op alle aspecten, van wind- en geluidsbelasting, isolatie en montagelogistiek tot gebruiksgemak.” Dat houdt in: continue doorontwikkeling, tot maatwerkaspecten aan toe. “Denk bijvoorbeeld aan geïntegreerde zonwering. Je kunt je voorstellen dat comfort, ventilatie en geluidswering sterk samenhangen bij de ontwikkeling van schuifpuien en vouwwanden. Sterk in ontwikkeling is de integratie van SUS-kasten voor geluiddempend ventileren met bouwkundige constructies. De markt weet dat wij een systeemintegrale aanpak hebben en de hoogste eisen en wensen kunnen realiseren, met duurzame, lean geproduceerde basismaterialen. Opdrachtgevers vragen samenwerkend vermogen en krijgen dat van Solarlux, zeer vroeg in het proces en op de juiste plaats – in de ontwerpfase bij de architect.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details