Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Houtlab langs de A59 wordt volledig opgetrokken in hout.

State-of-the-art bedrijfspand met de laatste circulaire en biobased ontwikkelingen

Duurzaam bouwen in hout

Langs de A59 wordt een bedrijfspand gebouwd, dat zich duidelijk onderscheidt van andere bedrijfspanden. Deze bijzondere ontwikkeling, Houtlab, wordt namelijk geheel opgetrokken in hout. Het wordt niet zomaar een houten gebouw, maar een state-of-the-art bedrijfspand met de laatste circulaire en biobased ontwikkelingen.

Woody Building Concepts – onderdeel van het Cluster Bedrijfshuisvesting van Janssen de Jong Groep – ontwikkelt, ontwerpt en bouwt bedrijfshuisvesting volledig in hout. Deze keer doet zij dat voor de eigen mensen in Houtlab. Ook andere partijen die zich bezighouden met houtbouw en circulariteit, zoals de zusterbedrijven Pvvt, New Horizon Urban Mining, Janssen de Jong Bouw en Janssen de Jong Projectontwikkeling, vestigen zich in het pand, waardoor er kruisbestuiving kan ontstaan. Enerzijds kan Woody Building Concepts hiermee haar verdere groei faciliteren, anderzijds kan zij hier met haar duurzaamheidsambitie aan de slag. 

Voor de bouw gebruikt Woody Building Concepts duurzaam FSC- en PEFC-gecertificeerd hout uit Europa

Kennis delen

Door het duurzame, circulaire karakter en de toegepaste materialen is het de bedoeling dat het pand ook als kenniscentrum gaat functioneren. De hoofddraagconstructie bestaat geheel uit hout en ook voor de overige bouwelementen worden duurzame keuzes gemaakt. Opgedane kennis wordt royaal gedeeld met alle geïnteresseerde partijen. “Er komt bijvoorbeeld een wall of fame”, vertelt Job Kuijpers. “Hierop delen we onze successen én onze blamages. Van deze laatste leer je namelijk het meest.” 

Open karakter

Dit open karakter van Houtlab is weerspiegeld in het transparante ontwerp, met ruimtes die een optimale samenwerking mogelijk maken met iedereen die zich bezighoudt met innovatie in de bouwketen. Maar het ontwerp draagt meer uit. “Het is onze manier om te laten zien dat we doen wat we zeggen”, vertelt Kuijpers. “Practise what you preach.” Ook het enthousiasme voor hout komt bij Kuijpers van binnenuit. “De draagstructuur is uitgevoerd in massief hout, een prachtig hernieuwbaar materiaal dat ook nog eens CO2 opslaat. Daarbij heeft het een warme, natuurlijke uitstraling.”

De massief houten draagconstructie.

Hout groeit terug in minuten

Voor de bouw gebruikt Woody Building Concepts duurzaam FSC- en PEFC-gecertificeerd hout uit Europa, wat betekent dat de benodigde bomen daar ook weer worden aangeplant. “De groei daarvan gaat sneller dan je denkt. Neem de hoofddraagconstructie, die bijna vijfhonderd kuub aan hout omvat. Diezelfde hoeveelheid is in Noord-Europa in nauwelijks drieënhalve minuut weer aangegroeid.”   

Hoog bouwtempo

Inmiddels is Houtlab gefundeerd met circulair beton van New Horizon. Kuijpers: “Ook hiermee besparen we op de CO2-uitstoot. Daarna gaat het gebouw in rap tempo de hoogte in. Je werkt met droge materialen en verbindingen van bouten en moeren. Ook voor het montageteam is het een schoon, licht en warm materiaal om mee te werken.” 

Houtlab onderscheidt zich van andere bedrijfspanden.

Mythes over houtbouw

“Er bestaan veel mythes en fabels over houtbouw. Bijvoorbeeld over de brandwerendheid, akoestiek of het onderhoud. Met Houtlab willen we deze ontkrachten. Iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam en circulair bouwen nodig ik uit om Houtlab straks te komen bekijken. Want hout, dat moet je voelen”, sluit Kuijpers af  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Janssen de Jong Groep, ’s-Hertogenbosch
  • Ontwerp SPEE architecten, Oisterwijk
  • Constructeur Adviesbureau Lüning, Arnhem
  • Aannemer Woody Buildings Concepts, Nieuwkuijk
  • Installaties Hoppenbrouwers Techniek, Udenhout
  • Bouwperiode juli 2022 – maart 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details