Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
State | Amsterdam

State | Amsterdam

State als waardig begin van het nieuwe Bajeskwartier

De net opgeleverde woontoren State nabij Station Amstel in Amsterdam markeert het nieuwe woongebied dat langs de Weespertrekvaart, inclusief de voormalige Bijlmerbajes, tot ontwikkeling moet komen. Het voormalige vervallen industrieterrein waar ooit de Hells Angels hun thuisbasis hadden, ontpopt zich nu als een zeer gewild woongebied.

“Het was een beetje een enge plek. Elke Amsterdammer kende het gebied wel, maar kwam er liever niet”, zegt Thomas van den Doel, ontwikkelmanager bij VORM Ontwikkeling, dat het iconische gebouw wist te realiseren. “Vanuit het Amstelkwartier kwam je hier door een donker tunneltje. De Hells Angels waren net weg, de Bijlmerbajes was nog in gebruik en de grond moest nog gesaneerd worden. Daar moet je dan doorheen kunnen kijken, want eigenlijk gaat het om een toplocatie. Dat kun je nu wel zien.”

De door de gemeente Amsterdam in 2015 uitgeschreven tender voor State kon dan ook rekenen op grote interesse van ontwikkelaars. “We liepen hier met 15 tot 20 ontwikkelaars rond. De concurrentie was moordend”, blikt Sander van der Wolf terug. Als senior projectontwikkelaar bij VORM Ontwikkeling was hij verantwoordelijk voor de acquisitie van dit project. “We dachten toen dat het ons nooit zou lukken om de tender te winnen. Het is een prestatie op zich dat we die toch gewonnen hebben, op basis van prijs en duurzaamheid.”

Enorme puzzel
De optieovereenkomst met de gemeente Amsterdam werd in juli 2015 getekend. Waarna VORM 16 maanden de tijd kreeg om het project uit te werken. Van der Wolf: “Als we het binnen die tijd niet zouden redden, zou de optie vervallen. Maar we hebben het gehaald, de optie werd in november 2016 verzilverd. In een krappe drie jaar tijd hebben we State ontwikkeld, in mei 2019 is het opgeleverd. Supersnel.” Daar zag het in het begin nog niet naar uit. Van den Doel: “De realisatie is een enorme puzzel geweest. De verkoop van de 43 appartementen stokte aanvankelijk, terwijl de markt aan het veranderen was en de bouwprijzen stegen. We hebben toen een gebiedskrant gemaakt, waarin we lieten zien wat er allemaal te gebeuren stond in dit gebied en welke projecten er al in de pijplijn zaten. Dat lieten we ook zien op een 3D-afbeelding. Dat heeft geholpen. We hebben ook de kopers van de nabijgelegen zelfbouwkavels benaderd. Zij konden vol trots vertellen over de potentie van dit gebied en traden op als ambassadeurs. Rap daarna kwam de verkoop op gang en werd ook het tunneltje opgeknapt.”

State

Dat het plan met 305 appartementen overeind bleef, is mede te danken aan de betrokkenheid van Bouwinvest. Deze investeerder zegde toe 70 procent van de woningen af te nemen, waarmee het oorspronkelijke woningprogramma met ook sociale huurwoningen in stand kon worden gehouden. Van den Doel: “Bouwinvest heeft in de schetsfase al meegepraat. Hun deelname bood ons zekerheid en gaf ons de mogelijkheid om het gebouw nog mooier te maken. In de schetsfase had State bijvoorbeeld nog geen ronde hoek. Die is er pas op initiatief van de architect en van ons in de uitontwikkelingsfase in gekomen. De bewoners van de toren hebben nu een ronde woonkamer met glazen wand en panoramisch uitzicht.”

Trots
“Als we nu langs het gebouw rijden, zijn we er allemaal trots op”, verzekert Van der Wolf. “State is een echt mooi gebouw geworden met die ronde hoek en het specialistische metselwerk. Over twintig jaar zal het nog steeds mooi zijn. Achteraf gezien had State misschien nog wel hoger kunnen worden, dan had het gebouw nog slanker geoogd. Wij zijn ook blij dat de rest van de kavel nu wordt afgebouwd met CPO-woningen. Dit is over twintig jaar een hartstikke mooi gebied met State als waardig begin van het nieuwe Bajeskwartier.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details