Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Starters kiezen vaker voor duurzame nieuwbouwwoningen

andrea-davis-k8WL83m48XY-unsplash-kopiëren

5 november 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het toekomstperspectief van starters op de oververhitte woningmarkt ziet er allerminst rooskleurig uit. Zowel het vinden van een geschikte huurwoning, als de aankoop van een koopwoning is nog altijd zeer lastig. Hoewel de Nederlandse regering aangegeven heeft het klimaat op de woningmarkt te willen verbeteren, is maar zeer de vraag of dat al lukt in de komende jaren. Immers, er is structureel te weinig woonruimte. Opvallend is dat het aantal starters wat naar nieuwbouwprojecten zoekt toeneemt. Voornaamste reden hiervan is het feit, dat deze nieuwbouwwoningen klaar zijn voor de toekomst. Ze worden vrijwel altijd voorzien van zonnepanelen, wat men er in combinatie met aantrekkelijke energie aanbiedingen relatief goedkoop laat wonen.

Overbieden bij nieuwbouwwoningen niet noodzakelijk

Naast het feit dat nieuwbouwwoningen klaar zijn voor de toekomst, met zonnepanelen en een elektrische warmtepomp, hoeven starters niet boven de vraagprijs te bieden. Iets wat bij bestaande bouw vrijwel altijd noodzakelijk is, als men überhaupt kans wil maken op de overname van zo’n woning. Vaak moet er nog veel gebeuren om de woning ook daadwerkelijk aan te laten sluiten op de wensen die starters hebben. Denk aan het renoveren van de keuken of badkamer. In een nieuwbouwwoning kunnen deze ruimtes direct naar eigen smaak worden ontworpen. Vaak is het mogelijk om deze kosten mee te financieren in de hypotheek.

Risico dat koopwoningen onder water komen te staan

In een nieuwbouwwoning met zonnepanelen, een warmtepomp en een goede isolatie, kan een startend huishouden jaren blijven wonen. Het is een geruststellende gedachte, daar woningen van starters de komende jaren onder water kunnen komen te staan. Onder meer De Nederlandse Bank waarschuwt kopers hiervoor. De prijzen van woningen zakken mogelijk snel, als het marktsentiment wijzigt. Een bijkomend voordeel is dat de waarde van deze duurzame nieuwbouwwoning over het algemeen minder snel daalt, dan de waarde van een bestaande woning zonder zonnepanelen. 

Energieneutraal wonen met extra investering in zonnepanelen

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning kan vaak direct gekozen worden voor het plaatsen van zonnepanelen. Er zijn veel starters die de zonnepanelen pas later op het dak laten leggen, daar dit doorgaans goedkoper is. Met tien tot vijftien zonnepanelen is een nieuw gebouwde tussenwoning vaak al nagenoeg energieneutraal. De investering in de zonnepanelen wordt bij de huidige energieprijzen in zo’n vijf à zes jaar terugverdiend. Een hele interessante optie voor een startend gezin. In de toekomst zou men de zonnepanelen kunnen combineren met een accu in huis. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details