Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Stapsgewijs en spijtvrij  naar all-electric
De eerste reacties op het concept zijn zeer positief.

Stapsgewijs en spijtvrij naar all-electric

Voor ca. 7,5 miljoen woningen in Nederland wacht een enorme verduurzamingsopgave. Om een circulaire, klimaatadaptieve, energieneutrale én gezonde gebouwde omgeving in 2050 mogelijk te maken, moet de warmtevraag van onze bestaande woningvoorraad flink omlaag worden gebracht. Bovendien moeten 30.000 tot 50.000 bestaande woningen per jaar van het gas worden gehaald. “Woningen gebouwd na 2000 kunnen eenvoudig overstappen naar all-electric, met hooguit wat aanpassingen aan het afgiftesysteem”, weet Rudy Grevers, manager woningbouw bij Alklima, exclusief importeur van Mitsubishi Electric Living Environment Systems. “Voor oudere woningen is dit lastiger, maar zeker niet onhaalbaar. Speciaal voor deze woningen hebben wij het All-Electric Ready concept ontwikkeld, waarbij doorpakken naar all-electric het uitgangspunt is.”

Het is een vraag die woningbezitters met verduurzamingsplannen flink bezighoudt: moet ik overstappen op een hybride warmtepomp of kan ik beter zorgen dat ik helemaal van het gas af kom? “De Rijksoverheid stimuleert het gebruik van hybride warmtepompen met diverse subsidies”, vertelt Grevers. “Hierbij wordt steevast uitgegaan van een klassieke hybride oplossing waarbij de bestaande cv-ketel wordt gecombineerd met een kleine warmtepomp. Wat ons betreft is dit geen doeltreffende oplossing. Deze warmtepomp functioneert namelijk pas behoorlijk bij buitentemperaturen boven de 5°C en de cv-ketel blijft nodig om de gewenste verwarmingscapaciteit te leveren. Ook kan de warmtepomp geen tapwater bereiden. Bezwaarlijk is bovendien dat bewoners na de installatie van een klassieke hybride oplossing nog onvoldoende incentive hebben om aanvullende stappen te zetten, om aan te sluiten bij de afspraken en doelstellingen uit het Klimaatakkoord.”

Duurzaam, slim en toekomstbestendig onderweg naar All-Electric wonen. Dat kan met All-Electric Ready.

Op ieder moment doorpakken

De energietransitie kan alleen slagen wanneer de gehele woning wordt aangepakt, benadrukt Grevers. “Een warmtepomp is geen wonderoplossing, maar maakt onderdeel uit van een integrale oplossing waarbij ook de energievraag flink moet worden teruggedrongen. Door deze aanpak te combineren met ons All-Electric Ready concept, profiteren bewoners van een spijtvrije oplossing waarbij zij stapsgewijs en op ieder moment kunnen doorpakken van een hybride naar een monovalente (100% aardgasvrije) installatie.”

All-Electric Ready sluit perfect aan bij de energiedoelstellingen van vandaag én morgen.

De All-Electric Ready oplossing van Alklima functioneert in combinatie met elk type cv-ketel, aldus Grevers. “Afhankelijk van o.a. woningtype, bouwjaar, afgiftesysteem en isolatiemogelijkheden hebben bewoners keuze uit diverse binnen- en buitenunits, met capaciteiten van 5,4 t/m 25 kW. Dankzij de toepassing van robuuste technieken functioneren onze warmtepompen ook bij lage buitentemperaturen tot maar liefst -28°C. Hierdoor kan enorm veel gas worden bespaard. Met aanvullende maatregelen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie en nieuw kozijnen met triple glas komt de route naar gasloos vervolgens als vanzelf in beeld.” Naar wens kunnen bewoners in 1, 2, 5, 7 of … jaar overstappen naar all-electric, waarna het vastrecht en de dubbele onderhoudskosten komen te vervallen, vertelt hij. “Wanneer bewoners PV-panelen op hun dak hebben en de salderingsregeling wordt aangepast, dan kunnen zij deze eigen opgewekte energie doeltreffend benutten voor hun warmtapwaterbereiding. Daarmee sluiten wij perfect aan bij de energiedoelstellingen van vandaag én morgen.”

Instap- en doorpakmodel

Voor bewoners die hierin geïnteresseerd zijn, biedt Alklima twee All-Electric Ready-varianten. De eerste is het instapmodel, dat naast de cv-ketel bestaat uit een hydrobox (alleen voor verwarmen of koelen) en een passende buitenunit. Een vervolgstap naar All-Electric zou in dit geval de toevoeging van een boiler met driewegklep kunnen zijn, aldus Grevers. “De tweede variant is het doorpakmodel, dat uitgaat van een cv-ketel met een buitendeel inclusief hydrobox en boiler of een variant met een cilinderunit (met ingebouwde boiler). Voor beide varianten zijn passende buitenunits uit het Ecodan-programma leverbaar: de Eco-Inverter (5,4 – 7,1 kW), de Power-Inverter (8,4 – 10,1 kW) en de Zubadan (voor de meest extreme situaties). De boilervaten zijn verkrijgbaar met een inhoud van 170 tot 500 liter.”

Het All-Electric Ready concept is tijdens VSK 2022 voor het eerst aan het grote publiek getoond, vertelt Grevers. “De eerste reacties zijn zeer positief. De komende maanden verzorgen we diverse webinars en trainingen voor installateurs, zodat zij vertrouwd raken met het concept. Ook wordt de productie opgeschaald, zodat de systemen vanaf september goed en snel uitgeleverd kunnen worden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details