Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Standaard project met bijzondere uitdagingen qua omvang en logistiek
De drie gebouwen van 5TRACKS: Up-Town, Mid-Town en Down-Town.

Standaard project met bijzondere uitdagingen qua omvang en logistiek

Zwols bedrijf realiseert betonskelet en fundering voor complex 5TRACKS in Breda

Ergens aan het begin van het gesprek laten Denis van Wijk en Jeroen van Ostaijen vallen dat het eigenlijk gaat om een ‘standaard project’. De grap is dat ze na een klein uur praten constateren dat het een bijzondere klus was. Het gebouwencomplex 5TRACKS in Breda is misschien redelijk standaard in de wereld van betonbouw, maar kende voor BudoBouw uit Zwolle een flink aantal uitdagingen. In omvang, tijd, de grillen van de weergoden en vooral op logistiek gebied.

Het weer was nogal grillig op de bouwplaats in Breda.

Eerst maar even een aantal feiten op een rij: 5TRACKS is een complex dat bestaat uit drie gebouwen die de fraaie oer-Nederlandse namen Up-Town, Mid-Town en Down-Town hebben gekregen. Ze gaan huisvesting bieden aan diverse functies zoals wonen (zowel huur- als koopappartementen), werken (kantoren), horeca, hotel en sport. BudoBouw heeft in opdracht van J.P. van Eesteren het betonskelet van Up-Town en Mid-Town en de fundering van de drie gebouwen gerealiseerd. “We zijn in het najaar van 2021 begonnen en het heeft anderhalf jaar in beslag genomen”, geeft het duo de tijdspanne aan. 

BudoBouw kreeg de kans om bekende partners in te schakelen zoals Doka bekistingssystemen voor de wanden en kernen, Klink Bekistingen voor de stalen wandbekisting t.b.v. de woningen en Matemco Hulpconstructies voor de ondersteuningsconstructie. “Het is echt een voordeel om met vaste partijen te werken. Dan weet je wat je aan elkaar hebt.”

Unieke ligging

In anderhalf jaar tijd hebben de werklieden van BudoBouw zo’n beetje met alle mogelijke weersomstandigheden te maken gehad. Van sneeuw tot hoge temperaturen en van vorst tot storm. Maar iedere betrokkene constateert meteen dat de logistieke uitdaging de grootste was. En dat heeft alles te maken met de unieke ligging. Het complex verrijst in hartje Breda en de bouwlocatie ligt ingeklemd tussen het NS-station aan de ene zijde, de rechtbank aan de andere zijde en een straat met fietspad en busbaan aan de voorzijde. 

Tijdslot

Het toverwoord? Just-in-time-levering. Precies leveren op het moment dat je het nodig hebt, want het was zo ongeveer een doodzonde om de vrachtwagens te parkeren en daarmee de busbaan een tijdje te blokkeren. Hartstikke logisch natuurlijk, dus de chauffeurs maakten gebruik van een tijdslot om de levering soepel en snel te laten verlopen. “Het gebeurde ook dat vrachtwagens buiten de stadskern parkeerden en dat we vanaf daar moesten zorgen dat ze op de juiste tijd op locatie kwamen. Daar hebben we veel energie in gestoken en dat heeft zich zeker uitbetaald”, stellen eigenaar Van Wijk en bedrijfsleider Van Ostaijen. Want, er was nogal wat bekisting en beton nodig om de ruwbouw van 5TRACKS te realiseren. “Je hebt hier echt te maken met grote volumes. Als je twee vloeren stort, ben je al duizend kuub verder…”, aldus het duo, dat benadrukt dat de woningen in tegenstelling tot de andere ruimtes zijn voorzien van stalen wandbekisting. “Dat heeft alles te maken met de kwaliteitsnormen
voor woningen.”

Tijd, kwaliteit en veiligheid

Ook na deze opdracht kunnen we dus met een gerust hart concluderen dat BudoBouw in Nederland aan de top staat als het gaat om betonskeletbouw. “Het is één van onze kernkwaliteiten.” En dat het Zwolse bedrijf omvangrijke opdrachten aankan en de heilige drie-eenheid tijd, kwaliteit en veiligheid goed in balans houdt. Het laatste zetje qua veiligheid is onlangs gegeven met de certificering in het kader van de Safety Culture Ladder oftewel de Veiligheidsladder als extra op de VCA**. “Onze nieuwe uitdaging? Dat is de volgende trede op de ladder.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details