Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Stalen megaconstructie voor koelmagazijn
Het magazijn is gebouwd volgens de clad-rack-methode.

Stalen megaconstructie voor koelmagazijn

‘Staal zit in ons bloed’

SSI SCHÄFER produceerde, leverde en plaatste de staalconstructie van het nieuwe koelmagazijn van Agristo in Tilburg: een spectaculaire megaconstructie die niet over het hoofd te zien is. De fabrikant van diepgevroren aardappelproducten bouwde al eerder magazijnen met SSI SCHÄFER.

SSI SCHÄFER is gespecialiseerd in intralogistieke totaaloplossingen, waaronder hoogbouwmagazijnen. De bouw hiervan brengt specifieke uitdagingen met zich mee, vertelt Henk van Mullem, manager Auslandsgesellschaft bij SSI-SCHÄFER. “Op grote hoogte nemen de effecten van de weersomstandigheden toe. Bij traditionele bouw zijn dan grote kolommen nodig die vervolgens bij de indeling van de intralogistieke opstellingen in de weg staan. Bij de clad-rack-methode is de gebouwbelasting verwerkt in de staalconstructie en kun je de capaciteit van het gebouw maximaal benutten. Er gaan dus geen vierkante meters verloren. Aan zo’n zelfdragend magazijn kunnen de gevelafwerking en dakconstructie direct bevestigd worden.”  

Er werd meer dan 3.000 ton staal gebruikt.

Meer dan drieduizend ton staal

Het magazijn van Agristo werd voorzien van volledig geautomatiseerde palletopslag. Het telt 42.420 palletplaatsen en is 122 meter lang, 55 meter breed en 46 meter hoog. Er werd meer dan 3.000 ton staal voor gebruikt. Van Mullem: “Een klant kan zelf een ontwerp maken, maar ook bij ons terecht voor een logistieke oplossing. In beide gevallen kunnen onze interne experts hiermee een voorstel voor de klant maken. Alles natuurlijk op high level. Na opdracht volgt de detailengineering, alles door de experts van SSI. Deze expertise zit in Neunkirchen, het hart van SSI SCHÄFER met spreekwoordelijk mannen van staal. Hier komt vervolgens een stuklijst uit van alle onderdelen die samen de constructie vormen. Die stukslijst wordt echt tot boutje-moertje uitgewerkt.” 

Naast de staalconstructie, leverde SSI SCHÄFER ook de mezzanines waar de transportbanden op komen. Daarnaast werd er een 43 meter hoog trappenhuis aangelegd voor het onderhoud van de koelinstallaties. Van Mullem: “Zo’n project moet vanaf de eerste schroef stabiel zijn. Daarom bouwen we als eerste de schoortorens en daarna pas de aanhechtende delen. Tijdens het bouwen moet de constructie al stevig genoeg zijn om de weersomstandigheden te doorstaan. De buitenpanelen die het magazijn lucht- en waterdicht maken, worden namelijk het laatst geplaatst.”

Wereldspeler

In meer dan tachtig jaar groeide SSI SCHÄFER wereldwijd uit tot een toonaangevende aanbieder voor intralogistieke oplossingen. Voor magazijninrichting heeft het bedrijf een breed en modulair uitbreidbaar productassortiment. Dat bestaat uit onder meer legbordstellingen, (verrijdbare) palletstellingen, bakken en mezzanines en complete AGV- of LogiMat-systemen. Ook biedt SSI SCHÄFER de unieke combinatie aan van verrijdbare stellingen, bediend door lasergenavigeerde AGV’s. Er zijn daarnaast mogelijkheden om handmatig of geautomatiseerd orders te picken. Met de WAMAS®-software zijn de interne logistieke processen in magazijnen te besturen en beheren voor geoptimaliseerde goederenbewegingen. 

De staalconstructie is gereed.

Samenwerking

Alle producten van SSI SCHÄFER zijn bestand tegen extreme eisen, zoals diepvriestemperaturen. Doordat het bedrijf het complexe projectbeheer op zich neemt, van het idee tot de oplevering van de voltooide staalconstructie, is een goede samenwerking met de klant nodig. Van Mullem: “We hebben bij de bouw van het magazijn van Agristo in Tilburg uitdagingen gehad met de beschikbaarheid van materiaal. Door goed samen te werken en met hulp van de klant konden we dit oplossen. Deze klant is een goede relatie van ons en dacht echt met ons mee. Zo is het uiteindelijk gelukt om dit project te overhandigen.” Afstemming op locatie is belangrijk om het voor alle betrokken partijen tot een succes te maken. De projectmanagers van SSI SCHÄFER zijn allemaal IPMA-gecertificeerd om ook uit het oogpunt van projectmanagement het beste voor de klant te kunnen bieden.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details