Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Stalen kroon geeft nieuw paviljoen in Scheveningen iconische uitstraling

Het nieuwe strandpaviljoen in Scheveningen is tot en met de eerste verdieping opgetrokken uit beton. De bovenliggende verdiepingen zijn uitgevoerd in een staalconstructie.

_K0B3578–300dpi-nr1
Voor de sierconstructie heeft Vic Obdam Staalbouw circa 80 uniek samengestelde onderdelen (circa 85 ton) geëngineerd, geproduceerd en gemonteerd.

13 november 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het nieuwe strandpaviljoen in Scheveningen is tot en met de eerste verdieping opgetrokken uit beton. De bovenliggende verdiepingen zijn uitgevoerd in een staalconstructie. Dit geldt tevens voor de sierkroon rondom het gebouw, die met zijn ontwerp refereert naar de vormen van het strand en de zee. In opdracht van aannemer J.P. van Eesteren heeft Vic Obdam Staalbouw de stalen draag- en sierconstructies geëngineerd, geproduceerd en geleverd. Bovendien was de staalbouwer uit Obdam verantwoordelijk voor de staalplaatbetonvloeren, trappen en hekwerken in het project.

Tekst | Lieke van Zuilekom    Beeld | Vic Obdam Staalbouw

Aanvankelijk zou het strandpaviljoen een houten sierconstructie krijgen. Echter zou dit teveel afvalhout met zich meebrengen en ook de conservering bleek te kostbaar. Daarom heeft het architectenteam van Wim de Bruijn de materialisatie van de zogenaamde ‘kroon’ heroverwogen en J.P. van Eesteren gevraagd naar alternatieven te kijken. Pieter Klijn, technisch directeur van Vic Obdam Staalbouw, kwam met een voorstel om de kroon in staal te maken. “We hebben de kroon volledig driedimensionaal uitgewerkt en dankzij onze 3D-printer zelfs in de praktijk kunnen testen”, vertelt Klijn. “Op basis van de print zijn nog enkele optimalisaties doorgevoerd, bijvoorbeeld met betrekking tot de verbindingen. De zelfdragende constructie is zodanig ontworpen, dat er geen water in kan blijven staan. Hierdoor wordt de kans op corrosie tot een minimum beperkt.” Ook is er in samenwerking met J.P. van Eesteren voor gekozen om de kroon buiten de waterdichte schil van het gebouw te plaatsen. Hierdoor lag de plaatsing van de kroon niet meer op het kritieke pad.

Voor de sierconstructie heeft Vic Obdam Staalbouw circa 80 uniek samengestelde onderdelen (circa 85 ton) geëngineerd, geproduceerd en gemonteerd. “Op verzoek van de architect zijn alle bevestigingspunten van de sierconstructie onzichtbaar uitgevoerd”, vertelt Klijn. “Bovendien hebben we veel aandacht besteed aan de duurzaamheid en esthetische eigenschappen van de kroon. Deze uitgangspunten, in combinatie met het ontwerp maakte het project zeer bijzonder en complex. Omdat de gebogen vorm reguliere staalproductie met walsbewerkingen onmogelijk maakte, hebben we alle onderdelen met een drukpers vervaardigd. 3D-meettechnieken in onze fabriek én op de bouw stonden garant voor een nauwkeurige uitvoering.”

Naast de sierconstructie heeft Vic Obdam Staalbouw ook de hoofddraagconstructie, liftconstructie, staalplaatbetonvloeren en gewalste trappen met balustraden gerealiseerd, vertelt Rick de Keijser, projectleider bij Vic Obdam Staalbouw. “De hoofddraagconstructie bevat in totaal circa 70 ton staal. We zijn al in de ontwerpfase bij dit project betrokken, om een eerste opzet van deze constructie te maken. De nauwe samenwerking met het projectteam van Royal HaskoningDHV, J.P. van Eesteren en Bureau voor Stedebouw en Architectuur Wim de Bruijn heeft geleid tot een relatief snel uitvoeringsontwerp én een mooi eindresultaat.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%