Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Stalen constructies voor Leeuwenverblijf ARTIS
De stalen dakopbouw.

Stalen constructies voor Leeuwenverblijf ARTIS

Staalbouw Mook verzorgde voor het nieuwe Leeuwenverblijf in ARTIS alle stalen constructies, behalve de hoofdconstructie. Het bedrijf leverde en plaatste alle hekwerken, gaaswanden, handbediende schuifluiken, de dakopbouw en de bezoekershekwerken rond de vijver. “In overleg met de verzorgers werkten we de details uit.”

Het was niet de eerste keer dat het metaalconstructiebedrijf werkt voor ARTIS. Eigenaar Robert Janssen: “We hebben een jarenlange relatie met ARTIS en zij is bekend met onze kwaliteit en betrouwbaarheid. Omdat we beschikken over onze eigen engineering, werkplaats en service kunnen we het complete pakket aanbieden.”

Hekwerken rond het nieuwe Leeuwenverblijf.

In het verleden werkte Staalbouw Mook rechtstreeks in opdracht van ARTIS al aan het grote Jaguarverblijf, de Weidevolière en het Gibbonverblijf. Vanwege deze relatie werd Staalbouw Mook voor het Leeuwenbedrijf in de aanbestedingsfase benaderd door hoofdaannemer Van Wijnen Bouw. “Wij werken met eigen mensen en zij kennen de mensen van ARTIS. Werken in een dierentuin blijft altijd bijzonder, want je moet ook rekening houden met de dieren en bezoekers. Zo kun je niet zomaar met een bus naar binnen rijden. De logistiek vereist een strakke planning. Daarnaast kun je niet zonder overleg gaan boren, want daar kan bijvoorbeeld een drachtig dier last van hebben. Zo komen er soms best wat verrassingen voorbij.”

Engineering als meerwaarde

De meerwaarde van Staalbouw Mook zit met name in het stuk engineering. De staalbouwer verzorgt de ontwerp-, detail- en werkplaatstekeningen met geavanceerde 3D-tekenprogramma’s. In het ontwerp van het Leeuwenverblijf werd globaal aangegeven waar bijvoorbeeld de binnenhekwerken moesten komen en hoeveel schuifluiken er nodig waren. Janssen: “In overleg met de verzorgers werkten wij het tot in detail uit: waar moet welk luik komen? Zit die voederbak wel op de goede plek? Daar zit onze kracht: in de juiste samenwerking met de opdrachtgever en de gebruiker. We horen vaak: ‘jullie doen wat je belooft’. Voor ons vanzelfsprekend, maar het lijkt inmiddels eerder een uitzondering.”

Het binnenverblijf.

Daarnaast beheerst het bedrijf het complete traject. Met zo’n 35 mensen verzorgt Staalbouw Mook de engineering tot en met montage en onderhoud. “We willen de beste zijn in wat we doen, zeker in zulke specifieke projecten. Omdat onze bedrijfsnaam niet meer helemaal past bij de ontwikkelingen in het bedrijf, gaan wij deze veranderen. Vanaf medio volgend jaar, als we ons veertigjarig bestaan vieren, heten we Metaalgroep Mook (MGM).”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details