Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Stadswinkel Tilburg: biobased transformatie met HSB & Accoya®-kozijnen

Stadswinkel Tilburg: biobased transformatie met HSB & Accoya®-kozijnen

Het voormalige Stadskantoor in Tilburg nu de eigentijdse Stadswinkel, is een mijlpaal in duurzaam stadsontwerp. In opdracht van de gemeente Tilburg en onder leiding van architectenbureau Common Affairs, markeert dit project een cruciale stap in duurzaam bouwen.

BINX Smartility schakelde WEBO in voor de levering van HSB-elementen, Accoya®-kozijnen en gevelbekleding. Deze transformatie is een toonbeeld van circulariteit en biobased bouwen. Demonteerbare elementen minimaliseerden afval en bevorderden hergebruik. Door het gebruik van HSB-elementen, houten kozijnen en houten gevelbekleding, is het project in lijn met de duurzaamheidsambities van Tilburg.

Benieuwd naar de uitgebreide projectpagina inclusief montagefoto’s? Lees hier verder

Gevelopbouw: brandklasse B

WEBO’s expertise in complexere werken, zoals brandwerendheid, kwam hier volledig tot zijn recht. De gevelopbouw werd zorgvuldig afgestemd op brandklasse B, conform de WBDBO-eis. Voorvergrijsd en thermisch gemodificeerd fraké hout en 60 minuten brandwerende eikenhouten kozijnen boden een oplossing om aan de eisen te voldoen.

Accoya®- kozijnen

De Accoya®-kozijnen, vervaardigd uit gemodificeerd naaldhout, vallen in duurzaamheidsklasse 1, vergelijkbaar met het beste tropische hardhout. Hun natuurlijke uitstraling wordt behouden met een transparante afwerking. De brandwerende eiken kozijnen kregen een aangepaste transparante lak, perfect afgestemd op de Accoya®-look. WEBO heeft hiervoor samples gemaakt om de gewenste kwaliteit te kunnen garanderen.

Montage 90.000 fraké latten

De gevel van de Stadswinkel is bekleed met voorvergrijsd fraké hout van verschillende lengtes en diktes. Ondanks de complexiteit werd met een doordachte aanpak het beoogde patroon moeiteloos gerealiseerd. Werkvoorbereider Christian Ligtenberg van WEBO legt uit: “Om de montage te vereenvoudigen, hebben we het aanbrengen van de fraké latten opgedeeld in 16 fasen. In onze fabriek hebben we maar liefst 90.000 fraké latten op maat gezaagd en per merktype in stalen stapelbakken voorgesorteerd. Dit heeft veel tijd bespaard tijdens de montage.”

Vooruitstrevende bouwtechnieken

Innovatieve HSB-elementen en kozijnen met triple glas stonden centraal in de duurzame transformatie. Ze verkortten aanzienlijk de bouwtijd en voldoen aan de huidige eisen. Dit project bewijst dat vooruitstrevende bouwtechnieken kunnen bijdragen aan een toekomstgerichte, milieuvriendelijke stadsontwikkeling. Benieuwd naar alle details van het project?

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details