Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Stadskantoor, Tilburg | Drie disciplines volgens een strakke planning

Stadskantoor, Tilburg | Drie disciplines volgens een strakke planning

Renovatiesloop, asbestsanering en totaalsloop

De renovatie van het Tilburgse Stadskantoor 1 vroeg om een zorgvuldige voorbereiding. Verschillende delen van het gebouw, zoals de voormalige StadsWinkel en Raadzaal, werden volledig gesloopt. De rest van het pand werd gestript en het asbest werd verwijderd. Deze taken nam Gubbels Sloop en Asbestsanering voor haar rekening.

Gubbels Sloop en Asbestsanering (onderdeel van Gubbels Bedrijven) is regelmatig actief in Tilburg en dat werkte voor de werkzaamheden aan het Tilburgse stadskantoor in haar voordeel. Ze kende het werkterrein. Om de negen verdiepingen van het stadskantoor gereed te maken voor de renovatie tot nieuw stadhuis met winkels verwijderde Gubbels de binnenwanden, plafonds, kozijnen, vloerbedekking en cementdekvloeren, tegels, trappen, installaties, natuurstenen gevelpanelen, isolatie, liften en een beganegrondvloer.

Strakke planning

“De uitvoeringstijd was krap”, vertelt projectleider Martien Gubbels. “Dat maakte een strakke planning noodzakelijk. In grote lijnen kun je onze activiteiten verdelen in een voorsloop, asbestsanering, kaalsloop en totaalsloop. We zijn begonnen met de voorsloop op de negende verdieping. Zodra deze was afgezakt naar de onderliggende verdieping, startte hier zo snel mogelijk de asbestsanering en vervolgens de kaalsloop. Daarbij maakten onze vakmensen – slopers, asbestsaneerders en machinisten – lange dagen.”

Alle sloopmaterialen werden gescheiden.

 

Tijdelijke staalconstructie

Een technische uitdaging vormde de beganegrondvloer van de hoogbouw. Om het hoogteverschil met het omringende maaiveld op te heffen, moest deze één meter worden verlaagd. “Dat vereiste een verantwoorde, tijdelijke ondersteuning”, vertelt Gubbels. “Hiervoor heeft onze engineer de constructietekening gemaakt en deze voorgelegd aan de constructeur van het project. Na goedkeuring hebben we de tijdelijke ondersteunende constructie geprefabriceerd, gemonteerd en later weer gedemonteerd.”

Houten doorlooptunnel

De beperkte ruimte rondom het gebouw vroeg vooral om inventiviteit. De gevelpanelen die verwijderd moesten worden, mochten de veiligheid van het winkelend publiek niet in gevaar brengen. Gubbels: “Hiervoor hebben we een tijdelijke tunnel gebouwd van 65 m lang en 2,5 m breed. Het bedenken van dit soort oplossingen haalt het beste in ons naar boven. Regelmatig lossen we problemen op die onze opdrachtgevers (nog) niet hadden voorzien.”Ook was er de Tilburgse kermis die gedurende veertien dagen de totale binnenstad beheerste, waaronder de bierhal die de toegang tot het project barricadeerde. “Dat hadden we toevallig al eerder meegemaakt tijdens de sloop van het naastgelegen pand. Dus ook op deze verrassing waren we voorbereid.”

Hergebruik

Veel aandacht was er voor het hergebruik van de vrijkomende materialen. Systeemplafonds, wanden, keukens en meer gingen de verkoop in. Het betonpuin werd gerecycled tot grind door GRZN, dochteronderneming van de Gubbels Bedrijven. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details