Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Staal als basis van hout: de ingenieuze constructie van het Werelderfgoedcentrum 
De imposante staalconstructie van het Werelderfgoedcentrum.

Staal als basis van hout: de ingenieuze constructie van het Werelderfgoedcentrum 

360 ton staal en een flinke dosis knowhow. Visser Konstruktie Veenwouden BV zet alle zeilen bij voor een stevige basis van het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog. Het Friese familiebedrijf voelt zich als een vis in het water op de bouw: “Het is een mooi project en past precies in ons straatje”, vertelt projectleider Eelke Hofman.

Waar de meeste constructiebedrijven zich voornamelijk focussen op staalbouw, reikt de kennis van Visser Konstruktie Veenwouden BV verder. Voor het Werelderfgoedcentrum is ook kennis van hout en beton nodig, omdat het gebouw daar vol mee komt. Gelukkig weet Visser Konstruktie daar wel raad mee. “De lijntjes met de andere partijen zijn kort”, zegt Hofman. “Het is echt een teamprestatie en we denken zowel in het ontwerpproces als de uitvoering graag met de anderen mee.”

Tot in de puntjes

De detailengineering en montagemethodiek van het stalen geraamte van het gebouw komen uit de koker van Visser Konstruktie. “Die staat helemaal stabiel en waterpas”, zegt Hofman. “Het is een tijdrovende klus, maar wel heel leuk om te doen.” Daarnaast is Visser Konstruktie verantwoordelijk voor de consoles waaraan het houten uiterlijk van het gebouw is opgehangen. “Ons werk is niet altijd te zien, maar wel een onmisbare basis voor het eindresultaat.” 

Wat wel zichtbaar wordt, is het werk dat Visser Konstruktie uitvoert in de zeehondenbassins. “Onze laatste klus in dit project is het plaatsen van constructies met schuifdeuren in de verblijven. Als alles klaar is, zit er maar liefst 360 ton staal in dit gebouw. Dat is een flinke hoeveelheid!”

Een vertrouwd project

Net als de werkzaamheden, zijn ook de partners in dit project geen vreemden voor Visser Konstruktie. “Het is min of meer hetzelfde team waarmee we onlangs een ander bijzonder project, ‘It Swettehûs’ in Leeuwarden, hebben gedaan. Destijds was het een goede samenwerking en ook nu loopt het weer op rolletjes.” Het Friese constructiebedrijf werkt door het hele land, maar wordt ook erg blij van een klus in eigen regio. “Het Werelderfgoedcentrum is voor ons zo’n 30 kilometer rijden en staat op een heel leuke locatie”, vertelt Hofman. “Lauwersoog is echt een ‘weekendplek’: als de zon schijnt, trekt de hele omgeving daar naartoe. Het is daarom heel erg mooi om zelf te mogen werken aan dit mooie project op die bijzondere plek.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details