Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
​Sprinklers geven brand in The Minister geen kans
De Battery Power Supply beschikt over een installatiekast met permanent gevulde loodzuuraccu’s.

​Sprinklers geven brand in The Minister geen kans

In Rijswijk, op de plek van de voormalige Winston Churchill Tower, wordt volop gebouwd aan The Minister; een 85 meter hoge woontoren met 310 appartementen die de skyline van de stad zal verrijken. In opdracht van bouwcombinatie The Minister (Kondor Wessels Amsterdam en Kroon & De Koning) verzorgen Unica Fire Safety en Boele Fire Protection de complete sprinklerinstallatie, inclusief sprinklers, pompsets en accusysteem, waardoor een onverhoopte brand snel en effectief bestreden kan worden. 

“Vanwege de hoogte van het gebouw was een watermist- of sprinklerinstallatie verplicht”, vertelt Henk Jan Kooijmans, Senior Accountmanager bij Unica Fire Safety. “Samen met adviseur LBP|SIGHT en inspectie-instelling Normec hebben wij de mogelijkheden en brandveiligheidsrisico’s van dit specifieke project in kaart gebracht, op basis waarvan gekozen is voor een sprinkleroplossing. Dit is ook voorgeschreven in het uitgangspuntendocument (UPD) brandbeveiliging, waarin beschreven wordt welke bouwkundige, installatietechnische én organisatorische maatregelen zorgen voor een voldoende brandveilig gebouw.”

De sprinklerinstallatie met waterreservoir en accusysteem.

Per 12 m2 nauwkeurig blussen

The Minister krijgt een eigen waterreservoir met een inhoud van 180 m3. “Twee redundant uitgevoerde pompsets zorgen voor de aanvoer van voldoende bluswater vanuit het waterreservoir naar de sprinklers”, vertelt Kooijmans: “In de schachten komen stijgleidingen en op de verdiepingen worden aftakkingen met signaleringen voorzien. Ook wordt een groot aantal sprinklerkoppen met een warmtegevoelig element gemonteerd. Hierdoor worden de sprinklers alleen geactiveerd wanneer de directe omgevingstemperatuur een bepaalde waarde (in dit geval 68°C) bereikt. Dankzij het sprinklersysteem kunnen we op de 12 m2 nauwkeurig beginnende branden blussen.”

Schoon alternatief

De sprinklerpompsets worden geleverd door Boele Fire Protection, dat sinds 2018 onderdeel uitmaakt van het Unica Fire Safety cluster. “Unica Fire Safety heeft exact berekend hoeveel m3/h water bij hoeveel bar de sprinklerpompsets bij een eventuele brand moeten kunnen leveren. Op basis hiervan hebben wij de juiste sets geselecteerd”, vertelt Peter Boele, Business Development Manager bij Boele Fire Protection. “Omdat de pompsets redundant uitgevoerd worden – en dus over hun eigen energievoorziening moeten beschikken – zou aanvankelijk een noodstroomaggregaat naast het gebouw worden geplaatst. Omdat een noodstroomaggregaat behoorlijk veel geluid maakt, roet uitstoot én diesel verbruikt om energie te produceren, hebben wij gezamenlijk een schoon alternatief voorgesteld: de Battery Power Supply (BPS). Deze BPS wordt in een dedicated ruimte vlakbij de pompkamer gebouwd, waardoor korte kabels voldoen. Ook is geen zware elektrische infrastructuur aan de voorzijde nodig.”

Op de verdiepingen wordt een groot aantal sprinklerkoppen met een warmtegevoelig element gemonteerd.

De BPS beschikt over een installatiekast met permanent gevulde loodzuuraccu’s. “De hoeveelheid energie in deze accu’s is ruim voldoende om tweewekelijks een test van tien minuten te draaien”, aldus Boele. “Maar ook om direct daarna bij een calamiteit, gedurende zestig minuten en op de meest ongunstige plek in het gebouw een beginnende brand te blussen.” Om de levensduur en prestaties van de accu’s te optimaliseren, wordt de omgevingstemperatuur in de BPS-ruimte constant op 20°C gehouden, vertelt Kooijmans. “Bovendien wordt een sprinklerbeveiliging aangebracht, zodat ook hier de veiligheid wordt geborgd. Dankzij zonnepanelen op het dak van de parkeergarage kunnen we het accupakket vullen met duurzame energie.”  

‘Geef licht de ruimte’

Gevelbouwer J.M. van Delft & zn uit Drunen heeft in opdracht van Kondor Wessels Amsterdam laten zien dat zij het spel tussen licht en ruimte, dat centraal staat in de door ZZDP architecten ontworpen woontoren, als geen ander beheerst.

J.M. van Delft & zn heeft in een vroegtijdig stadium, samen met de hoofdaannemer, alle mogelijke knelpunten in het montageproces weten te signaleren en hierop kunnen anticiperen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het daadwerkelijke montageproces vlekkeloos is verlopen. Zo heeft zij onder andere speciale glas- en kozijnbokken laten maken ten behoeve van de bevoorrading van de verdiepingen via de steigers. “Door de verdiepingshoge beglazing was de reguliere weg helaas niet mogelijk en zijn wij voordat de montage begon al samen tot een passende oplossing gekomen” vertelt Albert Emmers, projectleider bij J.M. van Delft & zn. “Hierdoor kon iedereen op de bouw zonder stress zijn werk uitvoeren en konden wij volgens afspraak voldoen aan de doorlooptijd per verdieping.” Ook is er, voor de woontoren met maar liefst 24 verdiepingen, gebruik gemaakt van een zogeheten ‘evenaar’ voor de buitenbeglazing.

Al met al een uitdagende klus op grote hoogte maar met een fantastisch resultaat!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details