Transformatie Corneliusflat ROOSENDAAL
01:38
27-10-2016

‘Spraakmakende transformatie van voormalig kantoorpand naar wooncomplex met zorgfaciliteiten’

Op vrijdag 1 april van dit jaar is Bouwbedrijf Vrolijk officieel begonnen met de transformatie van De Corneliusflat in Roosendaal. Het leegstaande pand, dat in het verleden onder andere heeft gediend als kantoorpand voor de Belastingdienst, wordt in een klein half jaar omgebouwd tot een wooncomplex met 33 huureenheden voor jong-senioren. Als extra service aan de nieuwe bewoners bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van de zorgfaciliteiten van het nabijgelegen Woonzorgcentrum St. Elisabeth.

Samen met Koninvest Vastgoed werkt Bouwbedrijf Vrolijk op basis van een Design & Build concept. Met verschillende parkeervoorzieningen op de begane grond, twee liften, diverse algemene facilitaire ruimtes en 33 appartementen (variërend van 50 tot 100 vierkante meter), telt het wooncomplex in totaal vijf verdiepingen. Ook kent het gebouw enkele leuke details zoals Franse balkons en ruime dakterrassen.

Transformatie Corneliusflat ROOSENDAAL

Lean-planning
Om het bouwproces zo goed mogelijk te laten verlopen, is ervoor gekozen om samen met alle meewerkende partijen een lean-planning op te stellen. Mark Demand, projectleider bij Bouwbedrijf Vrolijk, vertelt: “Door gebruik te maken van een planningsmethode volgens de lean-filosofie zijn wij van mening dat we het hoogste rendement uit een project kunnen halen.”

Alvorens gestart kon worden met de opbouw van het pand zijn er diverse sloopwerkzaamheden uitgevoerd, waaronder het strippen van de bestaande kozijnen en deuren en het slopen van de wanden en vloeren. Demand: “Omdat het pand bestaat uit een betonconstructie met nagespannen vloeren, hebben we besloten om de wapening in te scannen zodat we, daar waar risicovlakken waren, alle standleidingen konden boren en hakken.”

De appartementen in het pand worden opgebouwd met metselstudwanden, waarbij elke verdieping over vier tot acht woningen beschikt. De complete installatietechnische werkzaamheden in het gebouw worden uitgevoerd door Barth Installatietechniek, één van de vaste bouwpartners van Bouwbedrijf Vrolijk.

Transformatie Corneliusflat ROOSENDAAL

Moderne uitstraling
Omdat het oorspronkelijk leegstaande pand vrij donker en somber oogde, is veel aandacht besteed aan de uitstraling van het gebouw. Demand: “Ondanks het feit dat de bestaande gevel in tact blijft, brengen wij wel een nieuwe boei aan. Ook voorzien we de gevel van diverse kleuraccenten, waardoor een moderne uitstraling wordt gecreëerd die beter aansluit bij de rest van de omgeving.”

Vaste bouwpartners
Bij de realisatie van hun projecten werkt Bouwbedrijf Vrolijk graag samen met vaste partijen. “Naarmate je langer samenwerkt, weet je wat je aan elkaar hebt. Hierdoor wordt niet alleen het risico op fouten geminimaliseerd, je kunt ook veel sneller en efficiënter samenwerken, waarbij eventuele risico’s of aandachtspunten reeds in een vroeg stadium getackeld kunnen worden.”

Tijdens de landelijke Dag van de Bouw op 4 juni jongstleden werd De Corneliusflat opengesteld voor (potentiële) huurders en andere geïnteresseerden. “Met een opkomst van bijna driehonderd bezoekers bleek er een grote belangstelling te zijn voor dit bijzondere project. Wij hebben tijdens deze dag met veel enthousiasme verteld over de werkzaamheden die wij uitvoeren en hoe het pand is opgebouwd. Een zeer geslaagde dag die, wat ons betreft, zeker voor herhaling vatbaar is”, aldus Demand.

 

Tekst | Marjoleine Meppelink  Beeld | Bouwbedrijf Vrolijk BV – De Reclamekamer

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Studentenhuisvesting Zonnelaan