Het casco voor het zwembad werd opgebouwd uit prefab beton. Voor de opbouw werd gekozen voor een staalconstructie met sandwichpanelen en het dak werd opgetrokken in staalplaat.

01:37
29-11-2019

Sportcentrum De Rolpeal Workum | Op burgerinitiatief: sporthal en zwembad met beweegbare bodem

Het nieuwe sportcomplex in Workum is een absolute eyecatcher. De bijzondere dakvorm, het warme geribbelde metselwerk en daarboven de staalplaten met hun verticale belijning zorgen voor een stoer geheel. 

De bouw van het zwembad vond plaats op initiatief van de Workumse burgers. Deze wilden een zwembad dat duurzaam en energiezuinig is. Een verstelbare bodem over een derde van het bad moest het zwembad geschikt maken voor allerlei soorten gebruikers. Ook aan de bouwer stelden de burgers bijzondere eisen. Deze moest bijvoorbeeld de lokale bevolking inzetten bij de bouw, zodat het bouwproject werkgelegenheid creëerde en iets toevoegde aan de Friese economie. Het was Jorritsma Bouw die aan al deze eisen voldeed en het werk gegund kreeg.

Een eyecatcher

In het sportcomplex bevinden zich een sporthal (27 x 44 m), een wedstrijdbad (25 x 15 m) en een horecagelegenheid met royaal terras. Het zwembad en de overige faciliteiten – behalve de kleedkamers van de sporthal – bevinden zich op de eerste etage. “Ouders en aanmoedigend publiek hebben dan vanuit de horecagelegenheid zicht op het bad, de sporthal en de sportvelden”, wijst Addy Sonneveld, projectleider van Jorritsma Bouw.  

Ouders en aanmoedigend publiek hebben vanuit de horecagelegenheid zicht op het bad, de sporthal en de sportvelden.

Energiezuinig bouwen

Het casco voor het zwembad werd opgebouwd uit prefab beton. Voor de opbouw werd gekozen voor een staalconstructie met sandwichpanelen en het dak werd opgetrokken in staalplaat. “Tot dusver alledaagse activiteiten”, vertelt Sonneveld. “Maar de bouw van het zwembad was alles behalve alledaags. We kregen te maken met hoge waterdichtheidseisen, luchtvochtigheid en zwembadtemperaturen. In verband met de hoge luchtvochtigheid moest het zwembad luchtdicht worden gebouwd; dat vroeg om vakkundige aandacht bij de aansluitingen en kierafdichtingen. Om het pand energiezuinig te maken, zijn er zonnepanelen, een warmtepomp en een waterbehandelingsproces geïnstalleerd.” 

Intensieve samenwerking

Voor het specialistische werk ging Jorritsma in zee met gespecialiseerde ketenpartners. Zo was installateur Hellebrekers Technieken als nevenaannemer verantwoordelijk voor de installaties. Ook bijzondere producten – zoals de beweegbare bodem – zorgden voor nieuwe gezichten op de bouw. “Gelukkig werd het hele project uitgewerkt in 3D (BIM)”, vertelt Sonneveld hierover. “Met dit raakvlakkenmanagement konden sparingen, luchtkanalen en aan- en afvoeren moeiteloos op elkaar worden afgestemd. Deze werkmethode voorkomt miscommunicatie en zorgt voor samenhang tussen het Programma van Eisen, verwachtingen en uitvoering. Met BIM bouw je beter, efficiënter, transparanter, economisch voordeliger en sneller.”

Aandacht voor de omgeving

“De Stichting met vrijwilligers was ook aanwezig bij de bouwvergaderingen”, vervolgt Sonneveld. “De afgevaardigden van de Stichting hadden de juiste bouwkundige ervaring en leverden hier zonder meer een toegevoegde waarde.” De maatschappelijke betrokkenheid waarmee het bouwproject werd uitgevoerd, paste Jorritsma Bouw als een jas. Een bijdrage leveren aan de lokale werkgelegenheid, is voor haar standaard. Ook CO2-reducerend bouwen door het aantal transportbewegingen te beperken, is bij haar een vast punt van aandacht. Sonneveld: “We zijn onder meer aangesloten bij Bewuste Bouwers. Dit bouwmanagement is gebaseerd op de pijlers ‘bewust’, ‘veilig’, ‘milieu’, ‘verzorgd’ en ‘sociaal’.”

Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | Henri Vos

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Zwembad gemaakt met prefab elementen

Het prefab beton voor het casco en het zwembad van De Rolpeal werd geëngineerd, geproduceerd en gemonteerd door MBS Cascobouw. Deze levert als enige zwembaden, opgebouwd uit prefab elementen. 

“Met de prefab beton zwembaden hebben we een uniek product in huis”, vertelt projectleider Willem Keuken van MBS Cascobouw. “Dit maakt ons tot een unieke speler in prefabland. De zwembaden voldoen aan de voorschriften van NOC*NSF, hebben tot op de millimeter nauwkeurig de juiste afmetingen en beschikken over een glad oppervlak.” Daarnaast was MBS Cascobouw verantwoordelijk voor de totale ruwbouw, van fundering tot opbouw.

Alle benodigde prefab betonelementen werden door MBS Cascobouw zelf geëngineerd en geproduceerd, in de eigen productielocatie. Het gehele complex werd uitgevoerd in zestien weken. “Dat is behoorlijk snel”, weet Keuken. “Dankzij het werken met prefab beton werd het totale bouwproces bovendien flink ingekort.”

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever 

Stichting Nije Rolpeal Workum

Constructeur 

Ingenieursbureau Bartels, Utrecht

Architect

Slangen + Koenis Architecten, IJsselstein

Bouwkundig aannemer

Jorritsma Bouw, Bolsward

Installatietechnisch aannemer

Hellebrekers Technieken, Nunspeet

Bouwsom

€ 3,6 miljoen

Bouwperiode 

april 2018 – april 2019