Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Huidige status van de werkzaamheden (juli 2022).

Sport- en zwembadcentrum Huis op Zuid: Op alle fronten een gezond sportklimaat

Huis op Zuid aan de Laan op Zuid in Rotterdam wordt een nieuw, multifunctioneel gebouw waarin sport, horeca en wonen worden verenigd. Tijdens de bouw worden zoveel mogelijk duurzame materialen én installaties toegepast. Onder andere door Van Dorp projecten, dat in opdracht van aannemer Groep Van Roey verantwoordelijk is voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties in het sport- en zwemcentrum. Bovendien realiseert de specialist uit Capelle aan den IJssel de complete zwembadinstallatie.

“De opdrachtgever en aannemer zijn in dit project verzekerd van één contractpartij, één contactpersoon en één inbedrijfsteller voor álle installaties in het sport- en zwemcentrum”, vertelt Sylvester Winkelhof, projectleider bij Van Dorp projecten en penvoerder van dit project. “Op basis van het bestek van de architect, adviseur en constructeur hebben wij alle installaties uitgewerkt en uitvoerig geclasht in Revit/BIM. Hierbij hebben we zeer nauw samengewerkt met onze zusterbedrijven van Dorp Zoetermeer (E-installaties) en Van Dorp-KWB (zwembadtechniek), om op alle fronten een gezond sportklimaat neer te zetten. Maar ook met de aannemer, zodat bouw en installaties perfect zijn afgestemd. Direct na de bouwvak zijn we met de uitvoering gestart.”

“Het sport- en zwembadcentrum met receptie, horeca en kantoren wordt aangesloten op het stadsverwarmingsnet van Rotterdam”, vertelt Winkelhof. “Ook installeren wij een koelmachine. Als afgiftesysteem is gekozen voor een combinatie van vloerverwarming, vloerkoeling en luchtbehandeling. Bovendien worden in de sporthal stralingspanelen opgehangen. Hierdoor houdt het gebouw zowel in de winter als zomer een behaaglijke temperatuur.” Voor de verwarming van het zwembadwater wordt een warmtewisselaar (TSA) geïnstalleerd. “Verder bestaat de zwembadinstallatie uit o.a. pompen, compressors, chloorregelingen, (zand)filters, haarvangers, leidingwerk en appendages.”

Onder de E-installaties vallen onder andere de LED-verlichting, datavoorzieningen, brandmeld- en ontruimingsinstallatie. Op het dak komen zonnepanelen in een noord-oost/zuid-west opstelling en met een gezamenlijk vermogen van max. 130.400 Wp. “Uitdaging in dit project is met name de korte doorlooptijd, in combinatie met de onzekere beschikbaarheid van materialen”, aldus Winkelhof. “Bovendien is de bouwplaats gering. Het project bevindt zich in het centrum van Rotterdam. Daarom maken we zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. Ook worden componenten waar mogelijk geprefabriceerd en just-in-time op het project aangeleverd.” Het sport- en zwemcentrum moet in de lente van 2023 gereed zijn.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details