Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Spoorzone | Tilburg

Spoorzone | Tilburg

Spoorzone Tilburg: hip herbestemmen, samen met de stad

De gemeenschap heeft de oplossing voor gemeentelijke problemen rond de herbestemming en -inrichting van stedelijk gebied. Door creatieven de ruimte te geven, ontstaat een nieuwe vorm van bedrijvigheid die zich eenvoudig laat mengen met andere, meer traditionele vormen, alsook met een woonbestemming. Het resultaat? De gewenste levendigheid die ervoor zorgt dat industrieel erfgoed behouden blijft en achterstallige gebieden weer economisch aantrekkelijk en succesvol zijn.

Het resultaat van dit beleid pronkt in de Tilburgse Spoorzone. Dit gebied van 75 hectare ligt middenin de stad, aan het spoor en tegenover het centraal station van Tilburg. Het gebied kenmerkt zich door grote historische gebouwen die voorheen eigendom waren van de NS, zoals de Locomotiefhal, de Koepelhal-Wagenmakerij, het Ketelhuis en de Smederij. In 2011 kreeg de gemeente Tilburg de historische panden uit de Spoorzone in handen. Aanvankelijk was het de bedoeling om het gebied in zijn geheel te slopen en er grote kantoorpanden neer te zetten. Toch is er bewust voor gekozen om deze panden in stand te houden vanwege de belevingswaarde en omdat het bijdraagt aan de herkenbaarheid van de Tilburgse identiteit. 

Historie en sfeer
De Tilburgse Spoorzone is inmiddels uitgegroeid tot een creatieve broedplaats. Experimenteren en ontwikkelen samen met de stad resulteerde in allerlei initiatieven die gezamenlijk de Spoorzone tot een aantrekkelijke plek maken. De vroegere bedrijvigheid is nog duidelijk voelbaar rondom de grote hallen van de oude NS-werkplaatsen. De onlangs geopende LocHal is daar een uitstekend voorbeeld van. In dit immense gebouw van glas en staal – dat ooit dienst deed als een werkplaats voor locomotieven – huizen sinds januari van dit jaar de openbare bibliotheek, diverse kunst- en cultuurinstellingen en vergaderruimtes. De stad heeft de LocHal inmiddels omarmd als ‘de nieuwe huiskamer van de stad’. 

Spoorzone

LocHal. (Beeld: Gerdien Wolthaus Paauw)

Door de historie en sfeer zijn de gebouwen erg geschikt voor evenementen, culturele activiteiten en zakelijke bijeenkomsten. Deze worden dan ook met grote regelmaat georganiseerd. Je kunt er struinen over een overdekte markt in de Koepelhal of culinair genieten bij de Houtloods, RAW of Eve. Zowel jong als oud wordt bediend: van een bijzonder kinderfeestje bij de Hall of Fame tot een swingende avond bij Theater de Boemel.

Grootschalige transformatie
De Spoorzone staat in feite aan de vooravond van een grootschalige transformatie. De afgelopen jaren stonden vooral in het teken van ‘pionieren’, waarbij het erfgoed van de Werkplaats werd ingezet voor cultuur, horeca en werkfuncties met een alternatief karakter. In de komende jaren wordt veel nieuwbouw toegevoegd waarbij oud en nieuw worden geïntegreerd. Zo staan voor het komend jaar twee torens, een fietshotel en het stedelijk-economische initiatief MindLabs op de planning. Met MindLabs wil de Spoorzone ook de betekenis van innovatief ondernemerschap etaleren in Tilburg. Hier strijken onder meer de Fontys Hogeschool voor Journalistiek, Tilburg University, Uitgeverij Zwijsen en de Persgroep neer. 

De pioniersfase maakt nu plaats voor een doorontwikkeling waarbij nieuwe doelgroepen een plek gaan krijgen, zowel in de nieuwbouw als in de Werkplaats. Waar mogelijk zullen bestaande functies in horeca en cultuur behouden blijven. Daarmee is de Spoorzone de komende jaren naast een hippe bestemming, ook nog volop in ontwikkeling.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details