Tijdens de verduurzaming van de 501 karakteristieke, vooroorlogse woningen in de Spoorbuurt in Nijmegen heeft Verweij Houttechniek in opdracht van bouwcombinatie VOF Spoorbuurt alle draaiende delen ingemeten, geproduceerd en vervangen. Van de ramen en deuren tot en met enkele (rotte) kozijnen en inclusief bijbehorende beglazing en hang- en sluitwerk.
Verweij Houttechniek is een slimme systeempartner in duurzame ramen, deuren, kozijnen en prefab producten, zoals houtskeletbouwwanden, dakkapellen en bergingen. “We zijn gespecialiseerd in renovatieprojecten en werken voor de vastgoedonderhoudssector, die we van A tot Z ontzorgen”, vertelt Andries van Dijk, Montageleider bij Verweij Houttechniek. “We denken mee en geven advies, waarna we in eigen beheer en achtereenvolgens het inmeten, het ontwerp, de productie en de montage verzorgen. Inclusief de communicatie met bewoners. De producten worden kant-en-klaar en op pasmaat op het project aangeleverd, waardoor aanpassingen op locatie niet aan de orde zijn en overlast voor bewoners tot een minimum wordt beperkt. Ook in de Spoorbuurt hebben we dit volledige traject voor onze rekening genomen, behoudens de bewonerscommunicatie van de montageplanning, welke door de VOF
zelf is verzorgd.”
“De renovatiewerkzaamheden in de Spoorbuurt zijn uitgevoerd met oog voor de kwaliteit én bewoners”, vertelt Van Dijk. “De producten en diensten van Verweij Houttechniek sluiten hier goed bij aan.
In dit project hebben wij 5.241 ramen, 893 deuren en 20 kozijnen vervangen. Voor de ramen is gekozen voor onze slimme Lamikon LongLife collectie. De ramen zijn gemaakt van 100% duurzaam geproduceerd naaldhout in combinatie met epoxy-verbindingen. Het gekozen aflaksysteem heeft een hoge glans, waarmee we maximaal tegemoetkomen aan de gemeentelijke beschermstatus en beoogde, klassieke uitstraling van de woningen. De Lamikon LongLife ramen beschikken over een DUBOkeur®, waarmee zij tot de meest milieuvriendelijke producten behoren. Bovendien isoleren naaldhouten ramen beter dan hardhouten ramen.”De ramen zijn voorzien van HR++ beglazing. Voor de deuren is gekozen voor de Columbus collectie van Verweij Houttechniek. “Alle deuren zijn gemaakt van duurzaam geproduceerd en FSC-gecertificeerd Meranti, omdat deze draaiende delen aanzienlijk zwaarder worden belast.” De ramen en deuren zijn teruggebracht in de sponningen van de bestaande kozijnen. Dit betekende dat ieder raam en iedere deur maatwerk betrof, aldus Van Dijk. “We hebben alle ramen en deuren exact ingemeten en in de juiste maatvoeringen en schuintes geproduceerd, waardoor schaven op de bouw niet nodig was. Alle ramen en deuren zijn kant-en-klaar en just-in-time op de bouwplaats aangeleverd, waar zij direct gemonteerd konden worden.”
In de Spoorbuurt had Verweij Houttechniek te maken met diverse woningtypen. “Bovendien bevatten de ramen en deuren een veelvoud aan detailleringen, die als basis dienden voor onze vervangingsproducten. In de voorbereidende fase hebben we actief meegedacht met de gemeente en bouwcombinatie VOF Spoorbuurt over welke detailleringen en type voordeuren het meest geschikt waren voor dit project, rekening houdend met de gemeentelijke beschermstatus van de woningen. We zijn de archieven in gedoken en hebben producten ontworpen die de uitstraling van weleer combineren met de isolatiewaarden, de veiligheid, het comfort en het bedieningsgemak van nu.”
Een tweede uitdaging in het project was de strakke UAV-GC contractvorm, vertelt Van Dijk. “In alle fases van de bouw (voorbereiding, uitvoering en nazorg) moest niet alleen exact worden vastgelegd welke werkzaamheden werden uitgevoerd en met welke kwaliteit, maar ook hoe we dit gingen controleren. Dit bracht in het begin veel papierwerk met zich mee, maar alle bewoners van de Spoorbuurt hebben gekregen wat hen aan de voorkant is beloofd. Namelijk: een energiezuinige, veilige, comfortabele én esthetisch aantrekkelijke woning. We zijn erg trots dat we hieraan onze bijdrage mochten leveren.”