Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Specificaties als uitgangspunt voor modulair en circulair bouwen

Specificaties als uitgangspunt voor modulair en circulair bouwen

In hoogbouwprojecten gelden hoge eisen ten aanzien van isolatie, wind- en waterdichtheid. “Vianen speelt hierop in met hoogwaardige en gevelsluitende HSB gevelelementen, die wind, vocht en tocht geen kans geven”, vertelt directeur Oene Wassenaar. “Voor de engineering van deze prefab elementen waren wij de afgelopen jaren afhankelijk van hoe architecten hun gebouwen vormgeven. Wat we nu zien echter, is dat steeds meer partijen het proces omdraaien. Zij nemen heel bewust de specificaties van hun toeleveranciers mee in de modellering. Het resultaat zijn gebouwontwerpen die al op voorhand geschikt zijn voor de deelnemende partners.” Ook ontstaan mogelijkheden voor modulair en circulair bouwen. “Door gebouwen in uniforme stramienmaten en losmaakbaar te ontwerpen, wordt bijvoorbeeld hergebruik in de toekomst naar een nog hoger niveau getild.”

“Samen met onze ketenpartners onderzoeken wij hoe de gebouwonderdelen zo efficiënt en losmaakbaar mogelijk gekoppeld kunnen worden”, vertelt Wassenaar. “Van hoogbouw tot grondgebonden woningen. Hierbij besteden we nadrukkelijk aandacht aan duurzaamheid, bouwsnelheid en bouwkosten. Maar ook aan de woningplattegrond. Hoe ziet de ideale woningplattegrond er anno 2022 uit? Zowel voor een- als meerpersoons huishoudens? En wat voor modules zijn hiervoor nodig?”

Samen met partner ITMOOS ontwikkelde Vianen een modulair concept voor zowel laag- als hoogbouw.

Natuurlijk is het gevelelement maar één onderdeel van de woning, benadrukt Wassenaar. “Maar het is wel een heel belangrijk onderdeel. Bijvoorbeeld wanneer je kijkt naar isolatie en zonwering. Hoe houd je een woning koel in de zomer en warm in de winter? Hoe creëer je een perfecte wind-, water- en geluiddichting? En hoe zorg je voor een optimale daglichttoetreding? Prefab en modulair bouwen is hierop steeds het antwoord.”

De modulaire gevelelementen van Vianen hebben vaste hoogte- en breedtematen, die exact zijn afgestemd op de kozijnen, ramen en glaspuien die hierin komen. “Ongeacht of de elementen in of voor het gebouwcasco worden geplaatst: alle elementen worden volledig geprefabriceerd in onze fabriek in Montfoort, waar we werken onder de beste arbeids- en klimaatomstandigheden”, aldus Wassenaar. “Bovendien kunnen we onze processen hier nog beter afstemmen, waardoor toleranties kleiner én correcter worden. Daarmee sluiten we perfect aan op de woningbehoefte van vandaag: het creëren van betaalbare woningen die voldoen aan álle comfort- en energie-eisen en die bovendien snel en losmaakbaar gebouwd kunnen worden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details