Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Specialistisch sloopwerk
Kwakkel verzorgde verschillende werkzaamheden aan het pand in Kampen.

Specialistisch sloopwerk

Asbestsanering, slopen, zagen en boren

Kwakkel BV werd ingeschakeld voor het compleet strippen van het voormalige pand van HBS in Kampen, waarin nieuwe zorgappartementen komen. “Alle facetten van ons werk zitten erin.”

Hoofdaannemer Salverda Bouw benaderde Kwakkel medio 2021 voor dit project. Na het offertetraject werd eind 2022 opdracht verstrekt voor de uitvoering. “Net voor de kerstdagen 2022 zijn we gestart met de voorbereidende werkzaamheden en in januari 2023 met de asbestsanering van diverse bronnen, zowel binnenin het pand als buiten aan de gevels. Nadat het sein asbestvrij was gegeven, zijn we met een grote ploeg collega’s gestart met het leegmaken van de binnenzijde en een stuk totaalsloop van een uitbouw op het binnenplein. Plafonds, wanden, vloeren, wc-units en leidingwerk door het gehele pand zijn verwijderd en afgevoerd.”

Het monumentale karakter van het pand, maakt het een speciaal project.

“Na het leegmaken, zijn we met een kleinere ploeg verdergegaan met het constructieve en meer specifieke werk, zoals het maken van diverse deur- en liftsparingen in steense wanden en betonvloeren en inkassingen voor nieuw aan te brengen stalen balken.”

Heipalen en tunnelnetwerk

Tijdens de werkzaamheden in de kelder, waar gaten in de keldervloer moesten komen voor extra heipalen, kwam Kwakkel voor een uitdaging te staan. “Gewoonlijk boren we de gaten hiervoor in anderhalve week tijd; hier zijn we er wel anderhalve maand mee bezig geweest. De betonvloer waar we doorheen moesten boren, bleek namelijk te bestaan uit twee lagen beton met 90 cm zandbed ertussen. Daar hebben we samen met Salverda zand uit gehaald en bakken ingebouwd om te voorkomen dat door het zand en water de boor vastliep. Ook hebben we speciaal twee meter lange boren met een diameter van 400 mm besteld om door het gehele pakket heen te boren. Tijdens graafwerkzaamheden in diverse ruimtes op de begane grond kwamen we ook nog een oud tunnelnetwerk onder het pand tegen. Deze tunnels moesten allemaal bewaard blijven. Hierdoor moest de constructeur zelfs een heel nieuw heiplan maken.”

Precisiewerk

Na het nodige sloop- en graafwerk werd Kwakkel nog ingeschakeld voor het boor- en freeswerk voor de technische installatie voor Van der Sluis Technische bedrijven en Installatiebedrijf Boer en van Veen. Ook zaagde het bedrijf de monumentale deuren uit de wanden en maakte het de deursparingen hoger. Hierdoor konden de vloeren opgehoogd worden en de deuren teruggeplaatst, aansluitend op de nieuwe vloeren. “Dat is wel precisiewerk, dat wordt uitgevoerd door onze specialisten. Vanwege eventuele monumentale zaken die we tijdens de sloop tegen konden komen, is er een groepsapp opgericht met hierin vertegenwoordigers van de uitvoering, samen met Oversticht en Cultureel Erfgoed. Zo konden we, als we iets tegenkwamen waarvan we dachten dat het misschien behouden moest blijven, een foto in de appgroep zetten en kregen we snel een reactie wat ermee te doen.”

Inmiddels is het bedrijf klaar met de werkzaamheden aan het monumentale pand. De laatste klus was het aanbrengen van dilataties. Kwakkel kijkt tevreden terug op het project: “Alle facetten van ons werk zitten erin. Het monumentale karakter van het pand en de omvang ervan maken dit een speciaal project.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details