Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Specialisten realiseren studenten­campus met geprefabriceerde circulaire woningen

Vlakbij de Universiteit Maastricht en het MECC-congrescentrum realiseerden de teams van Jan Snel en C3 Living in vier maanden tijd een compleet nieuwe studentencampus met 252 hoogwaardige studentenwoningen.

SNEL1_DJI_0601
Jan Snel en C3 Living realiseerden een studentencampus met 252 geprefabriceerde circulaire wooneenheden. Het project bestaat uit drie gebouwen met telkens drie bouwlagen.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Jan Snel

13 mei 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Deze studio’s met een oppervlakte van 18 m² en een moderne afwerking zijn verdeeld over drie rechthoekige gebouwen die allemaal uit drie bouwlagen bestaan. De units, opgeleverd op 1 augustus 2020, werden in de fabriek van Jan Snel geprefabriceerd en bestaan uit circulaire materialen, die na demontage probleemloos bij andere projecten ingezet kunnen worden.

Ieder jaar schrijven duizenden studenten uit binnen- en buitenland zich in voor de verschillende opleidingen en faculteiten van de Universiteit Maastricht. Sinds 2017 kampt de stad dan ook met een flink tekort aan studentenkamers. C3 Living, de firma uit Panningen met focus op duurzaam en zelfvoorzienend wonen, nam in het voorjaar van 2020 een project aan voor de realisatie van een studentencampus in het zuiden van de stad aan de Salernolaan, vlakbij de universiteit en het MECC-congrescentrum. “We hebben ons ook gespecialiseerd in de productie van modulaire woonunits die voor elke huisvesting ingezet kunnen worden. Alle units worden bij ons in de fabriek gemaakt en dan naar de bouwplaats getransporteerd, verder afgewerkt en opgeleverd. We reduceren zo het afval en het aantal voertuigbewegingen. Bovendien zijn de gebouwen volledig circulair, want de units en onderdelen kunnen gedemonteerd worden en bij andere projecten worden ingezet”, vertelt projectleider Max Smits. “Zo werkten we samen met het team van C3 Living aan dit project. We hebben de grond van de campus in pacht voor een periode van minimaal 10 jaar, waarna de bestemming van deze studentenwoningen opnieuw bekeken kan worden. De 252 woonruimtes zijn verdeeld over drie rechthoekige panden die allemaal uit drie bouwlagen bestaan. De gevel van deze panden is bekleed met metaal en kunststofmaterialen voorzien van een houtlook, waardoor ze perfect in de omgeving passen.”

All-in-one oplossing in een strak tempo

De drie gebouwen zijn verdeeld in afzonderlijke studio’s van 6 bij 3 meter en omvatten een leef- en slaapruimte van 12 m² en daarnaast een badkamer en keukentje. Ze zijn volledig ingericht met een bed en bureau, zodat de studenten zich onmiddellijk thuis voelen. Het bouwteam voorziet vooraf ook alle stroom-, water- en dataleidingen, de ventilatie en de riolering. Op de bouwplaats worden de verschillende units enkel nog aan elkaar gekoppeld. De gebouwen hebben ook een aantal gemeenschappelijke ruimtes waar studenten kunnen wassen, studeren, gamen of bepaalde activiteiten organiseren. Deze complexen worden in de eigen fabriek van Jan Snel geproduceerd onder gecontroleerde omstandigheden en volgens een gestandaardiseerd proces. Zo kunnen de foutmarges tot een minimum beperkt worden. “Voor ons is dit dagelijkse kost, maar de planning was wel zeer strak. Eind april zijn de eerste funderingspalen geboord en op 1 augustus hebben we samen met C3 Living de campus opgeleverd”, aldus Smits. “Dankzij onze snelle en slimme bouwmethode kunnen we binnen de kortste keren een dergelijk groot project tot een goed einde brengen. We tekenen duidelijke plannen en zorgen ervoor dat alle noodzakelijk materialen tijdig beschikbaar zijn, waarna de productie kan starten. Een goede voorbereiding en correcte afspraken zorgen voor een efficiënte productie en een tijdige levering op de bouwplaats.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details