Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Specialist voor lichtdoorlatende dakconstructies
De Stek Groningen ondernemerscentrum (zadeldaken).

Specialist voor lichtdoorlatende dakconstructies

Van het lichtdoorlatende dak van de Amsterdam Arena tot de transparante stationsoverkapping met zonnecellen van Rotterdam Centraal. Van een binnenplaatsoverkapping met ventilatieluiken voor de Librije in Zwolle tot de overkapping van het binnenatrium van Hilton Schiphol. Het zijn slechts enkele maar veelzeggende voorbeelden van dakconstructies die het bedrijf Licotec op zijn naam heeft staan.

Entree Boogiewoogie tunnel Den Haag (BIPV-panelen).

Licotec ontwikkelt en produceert lichtdoorlatende dak- en wandconstructies voor winkelcentra, stadions, bedrijfsgebouwen en nog veel meer. Een zadeldak, een lessenaarsdak, een piramide, een luifel, een atrium of een B.I.P.V. (building integrated photovoltaics/panelen waarmee elektriciteit uit zonlicht wordt gewonnen): Licotec kan zich toonaangevend noemen in de constructie en productie van complexe daken. “Wij zijn goed in complexe projecten. Als het ontwerp voor lichtdoorlatende dakconstructies lastiger wordt, komt een architect of bouwer bij ons terecht”, zegt algemeen directeur Bertjan Piest.

Porsche Centrum Rotterdam (zadel- en sheddaken).

90% glas

Het lichtdoorlatende schuifdak van de Amsterdam Arena werd al 25 jaar geleden aangebracht. Piest: “Daarvoor hebben we toen nog kunststof gebruikt, maar in de loop der jaren zijn we steeds meer overgestapt naar glas. Dat is duurzamer en geeft een betere geluidsdichting en isolatiewaarde. We kunnen nu zelfs triple glas toepassen. We gebruiken nu voor 90 procent glas en nog voor 10 procent kunststof.”

Het bedrijf uit Duiven is zich ook steeds meer gaan richten op engineering. Piest: “We zijn in staat om steeds moeilijkere projecten uit te tekenen en uit te rekenen. Daarvoor hebben we de engineers en constructeurs in huis. Het glas dat wij gebruiken, wordt onderworpen aan een glastest waarbij wij kijken naar doorvalveiligheid en letselwerendheid. We testen welk glas het beste past bij een project en berekenen de sterkte van de profielen en spanten. Met de in eigen huis ontwikkelde aluminiumprofielen kunnen grote zelfdragende constructies gerealiseerd worden. Wij zetten het ontwerp van een architect om in een technisch haalbaar ontwerp, dat ook constructief uitvoerbaar is. De montage doen wij in eigen beheer. Wij zijn overigens nog op zoek naar technische talenten, vooral als het gaat om 3D-tekenwerk.”

Perronoverkapping en gevel Rotterdam Centraal.

Mock-up

Voor de Universiteit van Amsterdam wordt nu gewerkt aan een bijzonder project. Daar worden drie gebouwen door een groot atrium met elkaar verbonden. De boomvormige staalconstructie daarvan wordt voorzien van zo’n vierhonderd kleinere en grotere driehoekvormige glazen panelen. Piest: “Eén zo’n glasvlak hebben we in 3D uitgetekend. Theoretisch klopte het en daar hebben we nu een mock-up van gemaakt. Voor station Rotterdam Centraal hebben we 30.000 m2 glas gemaakt met daarop zonnecellen, maar ook lichtdoorlatend.”

Licotec is niet alleen gespecialiseerd in lichtstraten en overkappingen, maar levert ook compleet verzorgde projecten af. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om zonwering op maat te laten maken. Of om onderhoudsbruggen te laten plaatsen op plekken die moeilijk bereikbaar zijn. Daarnaast levert Licotec op maat gemaakte ventilatiesystemen, eventueel in combinatie met een RWA (rook- en warmteafvoer) installatie.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details