falco enschede
01:36
06-06-2016

Specialist kleurt hart van Enschede met park- en straatmeubilair

In Enschede doet zich een unieke situatie voor: een nieuw regionaal ziekenhuis in het hart van de stad, grenzend aan een verbindend, nieuw centraal plein: het Koningsplein. De gemeente is er veel aan gelegen Enschede mooier te maken op deze drukke locatie en besloot het autovrije plein integraal te ontwerpen. Het Koningsplein is rond de jaarwisseling met het nieuwe Medisch Spectrum Twente geopend. Falco leverde 29 banken en zes poefen, geheel op maat geëngineerd en geproduceerd. “Wij maken het technisch mogelijk”, aldus Marc Kosse.

Het nieuwe Koningsplein, gelegen aan de zuidzijde van het Enschedese centrum op de kruising van de Beltstraat en Boulevard 1945, is de verbinding tussen de binnenstad, het nieuwe MST met zijn organisch vormgegeven glasgevels en de bestaande Van Heek Parkeergarage. Het Koningsplein wordt naar verwachting met dagelijks ongeveer 10.000 bezoekers één van de drukste punten van de stad. Het pleinmeubilair van Falco, verwant aan de Linea-lijn en opgebouwd uit massief staalplaatmateriaal voorzien van hardhouten latten, is smaakvol gepositioneerd op het plein, daar waar nodig. Zoals de poefen, die aan de zijde van de hoofdingang van het MST zijn geplaatst zodat mensen die op vervoer wachten hier kunnen rusten. De poefen doen tevens dienst als inrijbeveiliging. Het Koningsplein is niet alleen voorzien van multifunctioneel meubilair, maar is ook verrijkt met een serie opvallende kunstwerken van Arne Quinze, die de ‘stedelijke natuur’ voorzag van kleurige stalen bomen die aan fakkels doen denken. “Alles op dit plein is ontworpen in hechte samenwerking met Marina Eenschoten – de landschapsarchitect van de gemeente Enschede”, vertelt Kosse, hoofd Verkoop Nederland van Falco. “Wij zijn al vroeg in het proces betrokken vanwege de integrale plankwaliteit. Enschede kent ons van meerdere projecten, en wij zijn toevalligerwijze ook leverancier van enkele fietsparkeervoorzieningen van het MST.”

falco enschede

Maatwerkengineering
In samenwerking met de gemeente Enschede heeft Falco 29 banken en zes poefen ontworpen en geproduceerd voor het Koningsplein. “Gekozen is voor banken met en zonder rugleuning, vervaardigd uit staal en tropisch hardhout”, vervolgt Kosse. “Aan de onderzijde van de banken is een luik voorzien, waarin Atelier Lek de verlichting heeft aangebracht die de banken van onderop kan aanlichten, met een bijzonder effect.”

Falco heeft het meubilair inclusief betonnen fundatie geleverd. Aannemer NTP, verantwoordelijk voor de uitvoering van de pleininrichting, heeft de banken en poefen op het plein gemonteerd. Falco heeft haar ervaring in de vormgeving en inrichting van openbare ruimte goed kunnen gebruiken op het Koningsplein, zegt Kosse tot slot. “De openbare ruimte in Nederland wordt steeds hoogwaardiger ingericht. En park- en straatmeubilair wordt steeds meer op maat geproduceerd – één van onze specialiteiten. Wij zijn allang geen leverancier meer van puur functionele producten. Maatwerk is in dit geval vooral engineering op basis van specifieke richtlijnen en ontwerpeisen. Op geen enkele plek in Nederland zijn vergelijkbare banken en poefen te vinden. Wij maken het technisch mogelijk. En het is prettig te mogen constateren dat wat wij voorstellen, vaak wordt geaccepteerd.”

Tekst | Jan-Kees Verschuure  Beeld | Falco

falco enschede

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners