K.I.M.

Zaterdag 1 september 2018 vierde de Koel Isolatie Maatschappij (K.I.M.) Nederland haar 50-jarig bestaan op Paleis Het Loo.

02:29
11-12-2018

Specialist in isolatie­systeembouw bestaat 50 jaar

Zaterdag 1 september 2018 vierde de Koel Isolatie Maatschappij (K.I.M.) Nederland haar 50-jarig bestaan op Paleis Het Loo. Voor de 900 genodigden (relaties, werknemers, vrienden en familie) was een spetterend feest georganiseerd met grote artiesten, een spectaculaire lasershow en een indrukwekkende projectenpresentatie. De driekoppige directie, bestaande uit Han Reinders, Gerard Striekwold en Elbert-Jan Drieënhuizen werd bovendien in het zonnetje gezet. Het feest is opgedragen aan wijlen Jan Reinders, die K.I.M. Nederland in 1968 oprichtte.

“Jarenlang werkte mijn vader, Jan Reinders, in een kurkfabriek”, vertelt Han Reinders. “Daar leerde hij de ins en outs van traditionele isolatie kennen. Op 1 september 1968 kreeg zijn ondernemerszin de overhand en startte hij zijn eigen bedrijf. Het was het begin van K.I.M. Nederland en het traditioneel isoleren van koel- en vriescellen. Jan begon kleinschalig met het isoleren van kleine cellen, met het uit Portugal geïmporteerde isolatiemateriaal kurk. De klanten in die tijd waren met name buurtsupers, slagers en groentewinkels. In 1981 maakten we de overstap van traditioneel isoleren naar isolatie-systeembouw. Dat bleek een schot in de roos. Sindsdien zijn wij gespecialiseerd en toonaangevend in de bouw van koel- en vriescellen en overige geconditioneerde ruimten in de food-, distributie- en transportsector.”

K.I.M.

“De afgelopen jaren hebben we flink geïnvesteerd in innovatie en personeel. Daarmee is K.I.M. Nederland klaar voor de toekomst!” (Beeld: Marco van Ammers)

Op 1 mei 1978 kwam Gerard Striekwold in dienst. “Op mijn eerste werkdag verscheen ik in driedelig pak”, vertelt hij. “Ik mocht echter direct de bouw op om vrachtwagens te lossen. Dat gaf wel aan hoe de zaken in elkaar staken. Iedereen hielp mee en niemand voelde zich ergens ‘te goed’ voor. Na een week vond ik die nette verschijning dan ook wel mooi geweest. Al snel kregen Jan en ik een hechte band. Op kantoor nam ik het gehele administratieve pakket op me. Ik kreeg de vrijheid en verantwoordelijkheden waarnaar ik zocht. Ik wist al snel; hier zit ik op mijn plek. In 1990 benoemde Jan me tot adjunct-directeur.”

In datzelfde jaar liep Han stage bij diverse toeleveranciers in Duitsland. “Daar maakte ik me het vak nog meer eigen. Terug in Nederland richtte ik mijn eigen bedrijfje in isolatiedeuren op. Het bleek een doorslaand succes. Die deuren voegden we later dan ook toe aan het K.I.M.-concept. Het ‘sluitstuk’ van een sterk staaltje techniek. In 1992 kon ik een kwart van de aandelen overnemen. Drie jaar later werd mijn vader ernstig ziek. Hij was maanden uit de running en ik nam zijn bevoegdheden over. Samen met Gerard heb ik de schouders onder het bedrijf gezet. We hebben flink geïnvesteerd, onder meer in automatisering en een eigen zetterij. Je kunt wel zeggen dat er een frisse wind door het bedrijf blies. Gelukkig zag mijn vader de positieve effecten van deze nieuwe aanpak. Op 1 mei 1996 nam ik het bedrijf van hem over.” Gerard: “De overname kwam precies op het juiste moment. Han en ik zagen mogelijkheden voor groei, die we met beide handen aanpakten. We pakten grotere projecten op en maakten korte metten met ons imago als conservatieve en traditionele isoleerder. Dat pakte zeer goed uit.”

K.I.M.

Voor de 900 genodigden (relaties, werknemers, vrienden en familie) was een spetterend feest georganiseerd met grote artiesten, een spectaculaire lasershow en een indrukwekkende projectenpresentatie.

Elbert-Jan Drieënhuizen startte in 1992 bij K.I.M. Nederland. Aanvankelijk als montagemedewerker en via een uitzendorganisatie, maar na een aantal jaar maakte hij de overstap naar de verkoop. Een behoorlijke verandering, vertelt hij. “De in die tijd verplichte stropdas ging nog weleens wringen. Mijn praktijkervaring hielp mij echter enorm om klanten van het juiste advies te voorzien en calculatietechnisch de juiste inschattingen te maken. In 2009 besloot Han om Gerard en mij meer bevoegdheden te geven. Gerard als financieel directeur en ik als commercieel directeur. Twee jaar later staken we de koppen bij elkaar en kwamen we tot een unieke combinatie. Drie afzonderlijke aandeelhouders die elkaar perfect aanvoelen en ondersteunen. Dat gaat al decennia goed.”

Han: “In 2013 brak een verdrietig moment voor ons aan. Mijn vader en grondlegger van ons prachtige bedrijf overleed. Dit verdriet ging door merg en been, maar motiveerde ook. Gerard, Elbert-Jan en ik voelden ons standvastiger dan ooit om van het levenswerk van mijn vader een doorslaand succes te maken. Die gedrevenheid zie je terug in de successen van de afgelopen jaren. We groeiden enorm en investeerden in innovatie en personeel. Daarmee is K.I.M. klaar voor de toekomst!”  

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: K.I.M. Nederland

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

LC SteigerondernemingStalku Geveltechniek